28.07.2023 - 14:29 | Son Güncellenme:
Aşure tarifi ve malzemeleri sorgulanıyor. Muharrem ayının 10'uncu günü her yıl Aşure Günü olarak idrak ediliyor. Bu gün içerisinde ya da hafta boyunca pişirilen aşurelerin malzemeleri arasında farklılıklar olabiliyor. Ama Aşure denilince akla gelen malzemeler arasında Buğday, Nohut ve Fasulye yer alıyor. Aşure'yi ilk kez yapacak olan vatandaşlar tarifi ve malzemeleri konusunda araştırmalarını sürdürüyor. İşte kolay aşure tarifi ve malzemeleri...
Süslemek için;
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.
Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.
Aşureyi cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz