05.01.2022 - 11:50 | Son Güncellenme:
Aksaray tarihine bakıldığında, özellikle Orta Anadolu bölgesinin her dönemde en önemli şehri olarak göze çarpmıştır. İpek Yolu merkez konumunda olması, Anadolu'nun tam ortasında yer alması şehrin her devirde keşfedilmesine, yerleşke olmasına olanak tanımıştır. Evliyaların uğrak yeri ve evi olan bu şehir, gezilip görülmesi gereken noktalarıyla da göz dolduruyor.Müzelerden tarihi semtlere kadar keşfedilmeyi bekleyen Aksaray'da gezilmesi gereken yerler oldukça fazladır. Kiliselerinin yanı sıra, mabetleri, peribacaları ve yer altı şehirleriyle ziyaretçilerine güzel anlar yaşatabiliyor. Kışların biraz daha sert geçmesi nedeniyle, ziyaretlerini daha çok bahar ve yaz aylarında gerçekleştirebilirsiniz.Camilerinden, kiliselerinin farklılıklarına kadar her yerinin görülmesi gereken Aksaray, keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birisi olan Aksaray, tarihi dokusunu koruyabilmiş, doğasıyla kendisini ziyaret edenlere güzel zamanlar yaşatıyor. Aksaray'a ziyaret anlamında kararsızlık yaşıyorsanız, mutlaka ziyaretinizi gerçekleştirmenizi öneriyoruz.
Aksaray merkezde bulunan Eğri Minare 1221 ile 1236 yıllarında inşa edilmiştir. Silindir gövdeli olan yapı, ismini eğri şekilde duran minaresinden alıyor. Kırmızı tuğlalardan inşa edilen yapı aynı zamanda 'Kızıl Minare' ismiyle de biliniyor. Alaaddin Keykubat'ın babası 1.Keyhüsrev tarafından inşa edilen yapı, Pisa Kulesi ile benzerliğiyle dikkat çekiyor. Minareyi inşa eden mimar, yapım esnasında yer çekimi kanununa karşı gelmiş, minareyi nehrin aksi yönüne doğru tasarlamıştır. Selçuklu mimarisini net olarak yansıtan yapı, 800 yıldır varlığını koruyabiliyor.
Hasan Dağı'nın kuzey bölümünde yer alan Ihlara Vadisi, yerleşim yeri olmanın dışında dini bir merkez olarak ön plana çıkmayı başarıyor. Vadinin içerisinde dönemin mimarisini de yansıtabilen çok sayıda kilise de bulunuyor. Kiliselerde, Müjde, Hazreti İsa'nın Doğumu, Mısır'a Kaçış, Ziyaret, Son Yemek gibi konuların yer aldığı, işlendiği freskler bulunuyor. Vadinin doğallığı buranın tam bir inziva yeri olmasını sağlamıştır. Vadide gezilebilecek toplam 14 kilise bulunuyor. Ihlara Vadisi özellikle yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor denilebilir.
Hakkında çok detaylı bilginin olmadığı Sümbüllü Kilise'nin 11 ile 12. yüzyılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Kilisedeki freskolar buranın önemli olduğunu gösteriyor. Meryem'in Ölümü ve Aziz Tasvirleri, Mikail ve Cebrail Arasında Meryem tasvirleri, bu döneme kadar sağlam şekilde gelebilmiştir. Aksaray'ın şehir merkezine 35 kilometre uzaklığında olan Sümbüllü Kilise'ye şehir merkezinden her saat toplu taşıma araçları gidiyor.
Görkemli mimarisiyle dikkat çeken Aksaray Zinciriye Medresesi, 15. yüzyılda Karamanoğulları İbrahim Bey tarafından inşa edilmiştir. Açık avlulu medreselere örnek ola bu yapı, dönemsel olarak çeşitli restorasyonlardan geçirilmiş ancak sağlamlığını bugüne kadar koruyabilmiştir. 20. yüzyılın başlarına kadar medrese işlevini yürütmüştür.
Güzelyurt Evleri ilk başlarda Rumların yaşadığı yerdir. Daha sonra Kurtuluş Savaşı bitimiyle mübadele gerçekleşmiş ve Rumlar Yunanistan'a göç etmiştir. Yunanistan'dan getirilen Türklerde buralarda yaşamaya başlamışlardır. Aksaray şehir merkezine 28 kilometre uzak olan Güzelyurt Evleri, mimari yapılarıyla ziyaret edilebilecek noktaların başında geliyor. Her evin yapılış tarihi kapılarının üzerinde not edilmiştir. Sonrasında butik otellere dönüştürülen bu yapılar, ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden birisidir.
Hasan Dağı eteklerinde bulunan Nora Antik Kenti Aksaray'a 30 kilometre uzaklıktadır. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir askeri merkez olarak kullanılmıştır. Bizans dönemine ait olduğu bilinen çok sayıda kilise kalıntısına ev sahipliği yapar.
Zinciriye Medresesi içerisinde yer alan Aksaray Müzesi, 1985 yılından sonra bu amaçla kullanılıyor. Eski çağlardan birçok eseri içerisinde bulunduran Aksaray Müzesi, mimari özellikleriyle de dikkat çekiyor. Satın alma ve bağış yama bölümlerinin bulunduğu müze 3 katlıdır.
Rakımı 3268 metre olan Hasan Dağı, Aksaray ve Niğde şehirlerinin ortak noktasıdır. Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı olarak iki ayrı krateri bulunan Hasan Dağı, ülkemizdeki en geç volkanik dağlar arasında bulunuyor.
Güzelyurt ilçesinde bulunan Ziga Kaplıcaları, doğası ve eski tarihiyle görenlerin en çok dikkat ettiği yapılardan birisidir. Yapılaşmanın müsaade edilmediği bir yerde bulunan Ziga Kaplıcalarının birçok hastalığa şifa verdiği için her kesimden insana kapılarını açabiliyor. Aksaray gezinizde Güzelyurt'un Yaprakhisar Köyü sınırında bulunan kaplıcaları ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
1229 yılında, Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Sultan Hanı, Aksaray-Konya yolu üzerinde bulunuyor. Anadolu'daki en büyük kervansaray olan Sultan Hanı, 5 bin metrekarelik alanı kaplıyor. Gösterişli kapısı ve diğer yerleriyle Bizans mimarisini yansıtan Sultan Hanı, Aksaray şehrinde gezilebilecek yerler içerisinde bulunuyor.