28.10.2018 - 09:42 | Son Güncellenme:
Son dönemlerde yapılan bir dizi araştırma bitkilerin görebildiklerine hatta çok basit olmakla birlikte, gözü andıran bir yapıya bile sahip olabilecekleri iddia ediliyor. Bitkilerin “gözleri” olabileceği görüşü yeni bir teori değil.
Charles Darwin’in oğlu Francis, 1907 yılında, yaprakların mercek benzeri hücrelerle ışığa duyarlı hücrelerin birleşmesinden oluşan organlara sahip oldukları yönünde bir varsayımda bulunmuştu.20. yüzyılın başlarında yapılan çeşitli deneyler, bu tür yapılar olduğunu doğrulamakla birlikte “görebilen bitkiler” kavramı başarısızlıkla sonuçlanarak araştırmalar iptal edilmişti. Fakat konu yeniden gündeme geldi.
Araştırmacılar fotosentez işlemini yerine getirebilen tek hücreli canlılar olan Synechocystis siyanobakterilerin basit göz gibi işlev gördüklerini ortaya koyan 2016 tarihli bir araştırmadan yola çıktılar.
Londra Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanı Conrad Mullineaux, “Siyanobakteriler, tıpkı bir hayvanın gözündeki ağ katmanı gibi, imgenin hücre zarındaki ışık kaynağına odaklanması için hücrenin tüm gövdesinden bir mercekmiş gibi yararlanırlar,” diyor.
Araştırmacılar bu düzeneğin nasıl bir amacı olduğu konusunda kesin bir bilgileri yok. Lakin böyle bir düzeneğin var olması, damarlı bitkilerde de benzer bir düzeneğin evrilmiş olabileceğine işaret ediyor.
Baluška, “Evrimin alt kademesinde çoktandır böyle bir düzenek varsa, bunun büyük bir olasılıkla korunmuş olması da gerekir” diyor.