07.09.2021 - 10:55 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Gidecekleri yerin uydu görüntülerine bakan Rory Chapman, dünyanın merkezinde bir delik keşfetti. Liverpool Echo’da yer alan haberde kıyı şeridi üzerinde gezinirken Middle Eye'da "ilginç" başlıklı bir kamera simgesini fark etti.
Annesiyle haritadaki Hilbre Adası'na bakan Rory, daha önce fark etmedikleri bir delik fark ettiler. Hilbre Adaları'ndan birinin orayı kazdığını düşündüren bu hamlenin ardından hemen Facebook’a koşan ailenin paylaşımına gelen yorumların birinde, ‘’Oh, ne kadar da ilgi çekici’’ derken, bir diğer yorumda, ‘’her ne ise kaldırıldı'' yazıldı. Bir diğer yorumda ise ''Belki orada dünyanın merkezinde bir delik vardır, dikkatli ol'' yazıyor.
Bilmeyenler için Hilbre Adaları haliç içinde yerel bir doğa rezervi olan benzersiz adalar kümesi olarak konumlandırılıyor. İnsanların pek çoğu ıssız araziyi keşfetmek için oraya geliyor ve fokları görmeyi umuyor. Ayrıca, Wirral bölgesinde nadir ve nesli tükenmekte olan vahşi yaşamıyla ünlü.
Daha önce de bir grup bilim insanı, 1978'den beri bilinen Oodaaq Adası olduğunu düşündükleri yere numune toplamak için uçtular. Ancak Kuzey Kutbu adalarını kaydettirmekten sorumlu Danimarkalı yetkiliyle pozisyonlarını kontrol ettiklerinde, 800m (2.625ft) daha kuzeyde olduklarını fark ettiler.
Bilmeyenler için Hilbre Adaları haliç içinde yerel bir doğa rezervi olan benzersiz adalar kümesi olarak konumlandırılıyor. İnsanların pek çoğu ıssız araziyi keşfetmek için oraya geliyor ve fokları görmeyi umuyor. Bilim insanları, 60X30m büyüklüğündeki adanın Kuzey Kutbu'na en yakın kara noktası olduğunu belirtti. Grönland, Danimarka'ya ait geniş bir özerk Arktik bölgesidir.
Kopenhag Üniversitesi, Grönland'daki Arctic Station'dan bilim lideri Morten Rasch BBC'ye verdiği demeçte, "Ada benim koordine ettiğim bir Danimarka-İsviçre araştırma seferi sırasında keşfedildi. Daha önce en kuzeydeki ada olarak bilinen Oodaaq Adası'na gitmek istemiştik."
Bay Rasch, ekibinin 'bu aşırı çevrede yaşama adapte olan yeni türler aramak için adayı örneklemek istediğini' söyledi. Rash, "Küçük bir helikopterde altı kişiydik ve Oodaaq Adası'nın bulunduğu yere ulaştığımızda onu bulamadık" dedi ve dünyanın o bölgesinde haritaların çok doğru olmadığını da sözlerine ekledi.
"Böylece adayı aramaya başladık. Çok heyecan verici birkaç dakikadan sonra, her tarafı deniz buzu ile çevrili garip bir çamur, moren tortuları ve çakıl yığınına indik - pek de hoş bir yer değil" diyen Rasch, şöyle devam etti:
"Konuyla ilgili keşif gezisinden ve uzmanlarla yapılan birçok tartışmadan sonra, tesadüfen dünyanın en kuzeydeki adasını keşfettiğimizi fark ettik. Dünyanın en kuzey noktasında çamurlu çizmeleri olan altı insan arasında olmak elbette bir şekilde komik."
Bilim insanları şimdi adaya Grönlandca'da 'en kuzeydeki ada' anlamına gelen Qeqertaq Avannarleq adının verilmesini istiyor. Grönland, son yıllarda birkaç kez manşetlere çıktı ve o zamanki Başkan Donald Trump, 2019'da ABD'nin bölgeyi satın alabileceğini öne sürdü. Danimarka bu fikri "saçma" diye niteleyerek hemen reddetti ancak Grönland'ın geleceğine yönelik uluslararası ilgi devam etti.
Google’ın haritalar hizmeti dahilinde dünyanın neredeyse her köşesini görebiliyoruz ancak bazı noktalar var ki Google bile onları gizliyor.
Askeri üslerden gizemli adalara kadar, dijital haritalama hizmetinin kullanıcılardan gizlediği sansürlü konumlar insanların dikkatini daha çok çekiyor. Bu konumlarda neler olduğunu araştıran insanlar aslında ‘yasaklanmalarını’ anlamıyor.
Öte yandan Fransa’da yer alan Prison de Montluçon hapishanesi Google Maps’te buzlanarak gizleniyor. Orta Fransa’da konumlandırılan bu hapishane, aslında bir ilk değil. Zira Fransa’nın belirli bölgelerinde yer alan hapishaneler ve bazı hastaneler bu şekilde buzlanıyor.
Özellikle uydu görüntülerinin buzlandığı görülüyor. Aslında bu hareketin bir sebebi de bulunuyor. 2018 yılında Fransa hükümeti, Google’dan ülkede bulunan hapishanelerin görsellerinin çekilmesine yönelik bir istekte bulundu.
Bu isteğin de temelinde ise hapishaneden kaçış hikayesi yatıyor. Paris yakınlarında bulunan bir hapishaneden kaçan meşhur katil Redoine Faid ve suç ortakları Google’ın bu hizmetini kullanarak kaçtığı düşünülüyor.
Bir diğer konum ise Fransız Polinezyası Moruroa oluyor. Burasının saklanmak istenmesinin temelinde ise adanın nükleer testler için kullanılması yatıyor. Gizemli olarak kayıtlara geçen bu ada, Güney Pasifik Okyanusunda yer alıyor.
ABD’de bulunan bir cadde ise kaçırma vakalarına sahne olduğu için tamamen bulanık bir şekilde görünüyor. Ohio’da yer alan 2207 Seymour Caddesindeki sansürlü ev özellikle 2002 ve 2004 yılları arasında gerçekleşen meşhur Ariel Castro kaçırma olaylarının yaşandığı yer.
Yaşanan kan donduran olayda üç genç kadını kaçıran Castro, yıllarca onları evinde esir tuttu. Nihayet kadınlardan birisi kaçıp polise gidince olaylar ortaya çıktı ve adam ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Adam savunmasında, 'ben bir canavar' değilim demişti.
İngiltere’de yer alan Stockton-on-Tees’de bir ev sebebi bilinmeyen bir şekilde buzlanmış durumda. Evde yaşayan kişi 2000 yılından beri evde yaşadığını ancak evinin neden böyle göründüğünü bilmediğini söyledi.
Bir diğer konum ise Rusya’dan geliyor. Jeannette Adası, Google Maps’te tamamen siyaha boyanmış şekilde görülüyor. Sibirya denizine yakın bir konumda bulunan ada çoğunlukla buzla kaplı ancak siyaha boyalı şekilde gözükmesinin hiçbir nedeni yok. Ada hakkındaki tek tartışma ABD ve Rusya arasında ve hangi ülkeye ait olduğu noktasında gerçekleşmiş olması.
Kuzey Kore dışa kapalı yapısıyla dikkat çekerken, Google Maps’te ülke yer alıyor. Yine de kıyı şeridinde yer alan büyük bir alan tamamen bulanık şekilde görülüyor.
Alaska’da bulunan Amchitka Adası hakkındaki ilginç durum ise adanın belirli kısımlarının bulanık belirli kısımlarının açık olması. Öte yandan Amchitka Adası, 1950'ler, 60'lar ve 70'lerde ABD'nin yeraltı nükleer denemelerinin yapıldığı yerdi. Bu sebeple bulanık yerlerin nükleer deneylerin yapıldığı alanlar olduğu düşünülüyor.
Askeri üsler de uygulamada bulanık ve buzlu gösteriliyor. Ayioi Anargyroi Askeri Üssü, Atina’da yer alıyor ve tamamen buzlanmış durumda. Bu tarz bir gizleme genellikle ‘ulusal güvenlik’ ile ilgili olarak gösteriliyor.
Google Maps’te yasaklı olan bir diğer konum ise İspanya’da yer alan Patio de los Naranjos oluyor. Hükümet binalarının bulunduğu alan tamamen engelli durumda.
İlk olarak 1774 yılında James Cook adlı bir kaptan tarafından keşfedilen bu Sandy adası 1979 yılına kadar haritalarda yer aldı ancak bu tarihten sonra ‘keşfedilmemiş’ olarak kayıtlara geçti. Google’dan da 2012 yılında kaldırıldı ve hayalet ada olarak adlandırılmaya başlandı.