28.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
"Önce havan topuyla karşı tarafı dövmek gerekir. Fakat havan topuyla bir yeri işgal etmeniz mümkün değildir. İşgal için mutlaka piyadelerinizi oraya yollamanız gerekir." Bu sözlerin bir askeri stratejiyi yansıttığı ve muhtemelen bir generale ait olduğu sanılabilir ama hayır, TEBA Şirketler Grubu'nun sahibi Teoman Baygan'a ait. Peki ekonomide, üretimde 'doğru' bir strateji olabilir mi bu? Olmuş! Teoman Bey'in yaşamı ve şirketinin başarıları da bunun kanıtı. Baygan anlatıyor:
"2002'de 160 milyon euroluk ciro gerçekleştirdik. 2003'te 200 milyon euro bekliyoruz. Nisanda 65 bin tam boy fırın üreterek Türkiye rekoru kırdık. ABD'ye ihracata başladık. Türkiye'deki pişirici ev aletlerinin yüzde 95'ini üretiyor, ihracatının yüzde 75'ini gerçekleştiriyoruz. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve Japonya başta olmak üzere 80 ülkeye ihracatımız var. Carrefour, Conforoma, Metro, Comet, Curry's ve GUS gibi Avrupa'nın büyük mağaza zincirlerinde ürün satıyoruz. Teba markalı ürünler İngiltere'de ve Almanya'da yüzde 13, Fransa'da yüzde 5 ve İskandinavya'da yüzde 3 pazar payı yakaladı. İngiltere'deki şirketimiz Worldco Appliances'ın cirosu 50 milyon euroyu geçti. Bu şirketi Londra Borsası'nda halka açma hazırlığındayız. Yurtdışında üretim hedeflerimizden birini gerçekleştirdik. Yakında Tataristan Kazan'da, başlangıç olarak yılda 70 bin tam boy fırın üretebilmek için harekete geçiyoruz..."
Kayınvalidenin kirasız evi
36 yıl önce, askerliğini bitirdikten sonra önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, sonra Alarko'da çalışan Baygan, eşinin İzmirli olması ve kayınvalde'nin evinde kira ödemeden oturma gibi 'ekonomik' gerekçelerle taşındığı İzmir'de 15 bin liralık küçük bir sermaye ile başlamış. Bugün ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da, Uzay ve Havacılık Dairesi'nde (NASA), Goddard Uzay Uçuşları Merkezi'nde, Amerikan Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarları ve Amerikan Hava Kuvvetleri Dover Airforce Base ile Walter Reed Army Medical Hospital'ı 'iklimlendiriyor. Ayrıca Moskova'daki Rusya Parlamentosu, Rusya Kültür Merkezi ve Moskova Vergi Dairesi'nin iklimlendirmesini de TEBA yapıyor.
Baygan'ın hedefleri yüksek. Şimdi hayali, şirketini ünlü Fortune dergisinin her yıl yayınladığı ilk 500 firma arasına sokabilmek.
Teoman Baygan, son yıllarda gıda sektörüne de el attı. Ama bu biraz 'ikram sevgisi'nden oldu. Kendisi anlatıyor:
"TEBA'nın Çin'deki satış bürosunda çalışanlar, 'Dünyanın tüm büyük kentlerinde döner var, Çin'de yok. Teoman Bey, siz gelirseniz bunu başarırız' deyince fast food zincirinin ilk adımını attık. İkramı, insanları ağırlamayı severim. Yiyecek işi benim o yüzden hep ilgimi çekmiştir. Arkadaşlarımın teşviğiyle oldu. Ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu'ya özgü yemekleri fast food olarak sunmayı hedefledik. Çin'de başladı, önce Çin'de devam edecek. Dünyaya açılmaya başlayınca ülkeleri tanıyınca yeni projeler birbirini izliyor. Döneri sevdiler, ekmekle araları pek iyi olmamakla birlikte lavaş biliniyor ve kullanılıyor. Pirinçten bıkmışlar. Eti seviyorlar, içli köfteyi de sevdireceğiz. Güneydoğu'nun tatlarını Rusya ve Amerika'ya taşımak istiyoruz. Türkiye'de ise internet üzerinden sipariş verilen ve arabalara servis yapan bir fast food ağı kurmayı planlıyoruz."
BUSINESS
'İstanbul, New York'tan daha güvenli'
Genetik kodumu patronuma vermek istemiyorum
Mad - Max ülkesindeki Türkler
New York'ta eğitimi değiştirdi Nobelliler derneğine seçildi
'Baba, sanki varmışsın gibi'
Hey gidi 'Es es es ki ki ki' hey!
Popstar'a Zerrin Özer'le anaerkil denge ayarı
Bademler Kaliforniya'dan cin mısırı Arjantin'den
TBMM etik konusuna özen göstermelidir
Pazarı önce havan topuyla dövüyor, sonra giriyor...
Yılbaşı eşantiyon harcamaları 'gider' yazılabilir
Sermaye ihracına geçen Çinliler, şirket topluyor
Yılın adamı
Komedi dizisi Seinfeld'de 'ciddi' anlaşmazlık
Başbakan'a eski arkadaşından mesaj var
'600 milyon dolarlık paketiniz geldi!'
2004'ün armağanları Net Baba'dan
Gurur duymak isteyen bir ıslık çalsın...