En'kangurum'un gücü, Matrix'ten geliyor

'kangurum'un gücü, Matrix'ten geliyor

14.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

31 bin aktif üyesi olan Kobiline, KOBİ'lere e- ticaret platformu sağlayan önemli bir e - iş portalına dönüştü. Portalın KOBİ'leri buluşturan ve iş ilişkileri geliştirmelerini sağlayan bir sanal kahvesi bile var

kangurumun gücü, Matrixten geliyor



kangurumun gücü, Matrixten geliyor


kangurum.com, adını Migros'un maskotu olan 'Kanguru'dan alıyor, 'Migros'un mağazası' olarak biliniyor. Ama aslında üç yaşındaki sitede Migros'la birlikte toplam 60 mağaza var. Genel müdürü Serdar Kaşıkçı ile sohbet ederken bu durumdan pek de rahatsız olmadıklarını anlıyoruz. Çünkü yıllardır perakende sektöründe hizmet veren 'Migros' markasını arkalarına almalarının yarattığı doğal güven sayesinde 'bugünlere' geldiklerine inanıyor.
Kaşıkçı, "Logomuza bakarsanız sondaki 'm' bile portakal rengi, 'kangurum'la bunun birleşmesi otomatik olarak Migros ilişkisini ortaya koyuyor, başlangıçta da bu güven bizi farklı işlere yönlendirdi, bağımsız bir kangurum olsaydı aynı güven sağlanabilir miydi, bilemiyorum" diyor.

60 firmayla çalışıyor
kangurum.com, iş hacminin çoğunluğunu Migros üzerinden yapsa da farklı 60 firmayla daha çalışıyor. Kaşıkçı, bu gelişmenin ardından sitelerinin farklı bir boyut kazandığını bakın şöyle anlatıyor:
"Migros her ne kadar bizde baskın olsa da, sonradan geri gelen katma değerleri de ele aldığımızda olay farklı boyutlara geldi. Sistemde Migros bir mağaza oldu. Bunun dışındaki hizmetler ise ona da katma değer sağlayacak duruma geldiler. Bünyedeki şu anki 60 mağaza aslında mağazalar içindeki bütün sinerjiden yararlanabilir hale gelmeyi de sağladı.
Böylelikle 'matrix' yapıya girilmiş oldu ki bence kangurum.com'un yapısal kuvveti de buradan geliyor. Farklı farklı müesseselerle bu işbirliğine giriliyor ve farklı farklı şirketlerle aradaki çarpraz bağı kuruyoruz. İşte Kangurum da bu çarpraz bağlantı kurulmuş durumda. Onun da kuvveti muhakkak ki tartışılmaz bir kuvvet."

Farklı modeller incelendi
Kaşıkçı, kuruluşundan bu yana kangurum.com'da çalışıyor. 1997 yılında migrosonline olarak faaliyet göstermeye başlayan şirket, 2000 yılında yurtdışındaki örneklere de bakılarak kangurum.com halini almış.
Kaşıkçı ve ekibi tam bir e - ticaret sitesi olabilmek için farklı modeller üzerinde inceleme yapmışlar. amazon.com ve MSNShop gibi önde gelen başarılı e - ticaret sitelerinin yanı sıra, Tesco gibi önde gelen perakende zincirlerinin yeni ekonomide hangi çalışmaları yaptığını analiz eden ekip, sonuçta, şu an uygulanan kangurum.com modeli üzerinde karar vermişler. Yani, içerisinde pek çok farklı mağaza olan bir yapı.
kangurum.com, fiziki ortamda işlem yapan firmaların satış kanalını internetin üzerine taşımalarının doğru olduğu felsefesiyle kurulmuş bir site. Ve yapılanmasını da bunun üzerine kurmuş. Çiçekçisinden, kuyumcusuna, güzellik ürünlerinden beyaz eşya ürünlerine kadar...

Model hatası
Kaşıkçı'ya göre Nasdaq'ın çöküşüne sebep olan büyük firmalar model hatasından gitti. Modeli tutturan yürüdü. Gelir modelleri sadece reklama dayanan, ticari hiçbir fonksiyonu olmayan, köşebaşından alabilecek bir ürünü internet üzerinden satmaya çalışanlar başarılı olamadı.

Telefon ve katologdan satışa başlayacak
Kaşıkçı, yeni jenerasyonun hazır geldiğine inanıyor. "Tüketiciler buradan avantaj yakalanacağını görmeye başladı. Siteye gelen sayısına bakıyorsunuz bunun satışa dönen oran yüzde 10" diyen kaşıkçı, şunları söylüyor:
"Yüzde 10 şimdilik iyi bir rakam. Çünkü siteye girenler uzun sürelerini burada geçiriyorlar. Mağazaları gezip, araştırıyorlar. Satın almasalar bile fiziki ortamda alacakları malı buradan araştırıyorlar. İlerde bir gün tüm bu kullanıcılar internet ortamına geçecek. Şunu biliyorum ki ihtiyaç olduğunda kesin kez buraya kayacaklar. Mesala geçen yıl karlı dönemde, satışlarımız patladı. Araç kiraladık, izinleri kaldırdık. Yeni üyeler katıldı, sipariş verdi. 'Burada varız' mesajını verdik. Şimdi ise katolog, dijital platorm veya telefonla satış kanallarını da geliştireceğiz."

Kredi kart kullanım oranı yüzde 60
Şu an itibariyle kangurum.com'da 30 ürün kategorisinde, 100 binden fazla ürün çeşidi bulunuyor. Geçtiğimiz ayki verilere göre sitenin kayıtlı üye sayısı 250 bin kişi. Siteden kredi kartı, nakit, havale veya kapıda kredi kartı yollarını kullanarak ödeme yapmak mümkün. Aslında site sadece kredi kartından alışveriş yapmak için yola çıkmış ancak sistem oturana kadan diğer yolları da kullanıcılarına sunar olmuş. Ancak şu an gelinen noktada sitedeki kredi kartı kullanımı yüzde 60 lara ulaşmış durumda. Kaşıkçı, "Başlangıçta kredi kartı kullanım oranı çok daha düşüktü. Ödeme şeklini o yüzden artırma durumunda kaldık. Ama zamanla bu sistem oturdu. Online kredi kartı kullanımı tercih edilir oldu" diyor. Sitenin kullanıcılarının yüzde 67'si İstanbul'dan, yüzde 16'sı Ankara, yüzde 13'ü İzmir geri kalan yüzde 4'ü ise diğer iller arasından.

"Malımız kalmadı diyenlerle çalışmayız..."
İlk açıldığında 14 mağazayla yola çıkan kangurum.com, 100 mağazaya kadar ulaşmış. Ancak çalıştığı firmaları çok sıkı denetleyen ve alışverişlerde sorun olmamasına özen gösteren site, anlaşmazlığa düştüğü firmalarla yollarını ayırmış. kangurum.com'un içinde şu an toplam 60 mağaza var. Kaşıkçı, "Toplam 100 mağaza açtık ama eledik. Bunu herkes yapıyor diye yapanlarla değil de bunu bir kanal olarak görenlerle çalışıyoruz. Belli standartlar getirdik. Açıkçası bizim sistemde mağazası olup da, müşteriye 'stokumuzda bu maldan kalmadı' diyenlerle çalışmak istemedik. Öyle ki bizim bu durumlar karşısında dışarıdan başka bir mağazadan ürünü bulup gönderdiğimiz zamanlar oldu. Ancak şimdi yapı oturdu" diye konuştu.


"Şirketlerin çayı kahvesi bizden"
Kangurum.com'da şimdilerde farklı bir müşteri kitlesi oluşmuş. Ev ve ofislerinden alışveriş yapmayı tercih edenlerin yanı sıra pek çok şirket toptan alışverişini buradan yapıyor. Kaşıkçı, "Firmalar ofis ihtiyaçlarını, kahvesi, çayı, peçetesi, deterjanı gibi malzemeleri sipariş vermeye başladı. Ardından bunu toptana çevirdik. Daha avantajları fiyatlar sunabildik.
Platform bir kez kuruldu mu, ondan sonra modüllerin eklenmesi kalıyor, dinamik bir yapı var" dedi.



BUSINESS