EkonomiZeybek ve harmandalını bir de robottan izleyin!

Zeybek ve harmandalını bir de robottan izleyin!

13.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yerli firmanın geliştirdiği, zeybek ve harmandalı oynayan robot büyük ilgi görüyor. Diğer halk oyunlarının da öğretileceği robot, insanların hareketlerini taklit edebiliyor. Robot, 2022’de piyasada olacak

Zeybek ve harmandalını bir de robottan izleyin

Türk teknoloji firmasının geliştirdiği ‘zeybek’ ve ‘harmandalı’ oynayan robotlar büyük ilgi görüyor. AB Plus Bilişim Teknolojileri’nin geliştirdiği robotların yapay zeka desteğiyle farklı halk oyunları yanında futbol oynaması da hedefleniyor.

Haberin Devamı

Firmanın başkanı Akın Arslan, bu robotlar üzerinde birkaç yıldır çalıştıklarını belirterek, insansı robot kategorisindeki robotların farkının zeybek ve harmandalı oynayan kişileri görüp bunu taklit edebilmesi olduğunu söyledi. Prototip çalışmaları devam eden robotları 2022 yılında piyasaya süreceklerini dile getiren Arslan, robotların oyun ve eğlence amaçlı kullanımının planlandığını aktardı.

Arslan, işlemci gücü, yapay zeka desteğiyle robotları geliştirmeyi sürdüreceklerini kaydederek, şöyle konuştu:

Geliştirme sürüyor

“İyi mekaniğe ve dayanıklılığa sahip robotlar tasarlamayı sürdürürken, diğer taraftan da nasıl akıllı hale getirebiliriz diye çalışıyoruz. Müzik ve dans bu tarz gösterilerde dikkat çektiği için neler yapabildiğimizi göstermek istedik. Harmandalı gibi figürleri bunun için ortaya çıkardık. Mevcut harmandalı oynayan robotları programlayarak oynatıyoruz, fakat önümüzdeki aylarda harmandalı oynayan insanları seyrettiğinde harmandalı oynayabilecek yetkinliğe kavuşturmak istiyoruz. Donanım ve yazılıma bu anlamda yatırım yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Arslan, hedeflerinin sadece insansı robot üretmek olmadığını çünkü dünyada seri üretim yapabilen yüzlerce robot üreticisi olduğunu anımsatarak, “i-toys’da farklılık yaratmak istedik. Robotlarımız yüksek hareket kabiliyetine sahip olmalıydı. Sahip olduğu donanım yani ana kart, servo motorlar zamanla yenileriyle pratik olarak kullanıcı tarafından değiştirilebilmeli. Kumanda olmadan yönetilebilmeliydi. Gördükleri hareketleri taklit edebilecek, tekrarlayabilecek yapay zeka desteğine sahip olmalıydılar. Uygulama mağazalarından da yeni yetkinlikleri, program indirerek kazanmalarını istedik. Amacımız insan hareketini, entegre sensöre gerek kalmadan sadece görerek taklit edebilmeleriydi. Bunu başardığımızı düşünüyoruz” dedi.

Harmandalının robotların üstünlüğünü göstermek için iyi bir oyun olduğunu ifade eden Akın Arslan, “Robotlarımıza sınırsız sayıda oyun oynatılabilir. Farklı halk oyunları da düşünüyoruz. Futbol bile oynayabilirler. Robotun eklem yerlerinde, sayıları 17’ye varan muhtelif büyüklük ve özellikte servo motorlar kullanıyoruz. El ve ayak hareketlerinde detaylı kavrama yetkinliklerine girdiğimizde bir robotta servo motor sayısı 30’u bulabilecek. Zor olan robotlara hükmetmenizi sağlayacak teknolojileri üretmek” dedi.

Haberin Devamı

Bu alanda üç yerli firma var

Türkiye’de insansı robot konusunda, Konya merkezli Akın Robotics, Altınay Robot Teknolojileri ve AB Plus Bilişim firmaları faaliyet gösteriyor. Akın Robotics’in hizmet robotu Ada, Robot Arat, Robot Akıncı gibi insansı robot projeleri var. Altınay ise daha çok endüstriyel tarafta insansı robot projeleri üzerinde çalışıyor.

Mobil kontrol

Akın Arslan, projelerini diğerlerinden ayıran temel farklılığın, Apple Store’da bir platform üzerine inşa etmeleri olduğunu belirterek, robotlarının i-toys city’den indirilebilecek binlerce uygulama ile güçleneceğini, halk oyunları haricinde farklı yetkinliklere sahip robotlarının da olacağını aktardı. Üretimi Gebze Güzeller sanayi bölgesinde kurulan Adem Ceylan Anadolu Meslek Lisesi’nde öğrencilerle birlikte yapacaklarını kaydeden Arslan, öğrencileri hem yetiştireceklerini, hem de üretimin bir parçası yapacaklarını kaydetti.