15.08.2023 - 07:17 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ Memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Kamu Toplu Sözleşmesi'nde süreç devam ediyor. Dün hükümet ilk zam teklifini açıkladı. Yetkili sendikanın talebi üzerine gözler 17 ve 27 Ağustos'ta kamu işveren tarafının yapacağı yeni tekliflere çevrildi.
Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi.
HÜKÜMET İLK ZAM TEKLİFİNİ AÇIKLADI
Müzakerelerde kritik sürece girilirken, bu kapsamda hükümet kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini dün sözleşme masasına sundu.
Hükümet, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif etti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Hükümet cephesinin Memur Sen teklifine bir cevabı oldu. Memur Sen’in zam teklifinde ilk yıl aritmetik toplamı yüzde 70’ti, ikinci yıl toplam yüzde 40’tı yani yüzde 110’luk artış öngörülüyordu.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada kamu işveren tarafı zammı 2024 yılı ilk altı ayda yüzde 14, ikinci altı ayda yüzde 9, 2025 ilk altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 5 olarak açıkladı.
2024 yılı Ocak ayı enflasyonu dikkate alındığında yüzde 42’yi bulan bir artış öngörüldü. 2024’ün ikinci altı ayında kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde teklif edildi.
Memur-Sen teklifinden sonra zam artış oranının çok makul olmadığını söylemiştik. Çünkü Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası ve buna ilişkin hükümetin uyguladığı sıkı maliye politikası uygulamaları etkisini hissettiriyor.
‘ARTIŞIN SINIRLI KALACAĞINI TAHMİN EDİYORDUK’
Hükümetin uyguladığı enflasyonla mücadele politikası kapsamında ücretlerin enflasyona sebebiyet vereceğinden dolayı artışın sınırlı kalacağını tahmin ediyorduk.
‘SOSYAL HAKLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR’
Zam artışlarından ziyade sosyal haklar ön plana çıkıyor. Yani memura kira yardımı, bayram ikramiyesi gibi sosyal hususlar daha ön planda. Ben zam artışından ziyade bunların masada olacağını umuyorum.
ZAM MÜZAKERELERİNDE ORTAK BİR UZLAŞI SAĞLANIR MI?
Ancak en nihayetinde Memur-Sen ile kamu işveren tarafının teklifinde fark olduğu için anlaşma sağlanamayacaktır. Bu husus hakem heyetine gidecektir. Hakem heyeti de ay sonu itibarıyla memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme, zam ve sosyal imkanlarını nihayete erdirecektir.
Hükümetin teklifi Memur-Sen tarafındaki tekliften daha aşağı kaldığı için söz konusu durum hakem heyetine gidecektir. Zamlardan ziyade sosyal tarafın ağır bastığını düşünüyorum. Memura kira yardımı ve diğer istekler daha ağır basacaktır diye düşünüyorum.
ZAM BEKLENTİNİZ NEDİR?
Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 58’ler civarındadır. Bu doğrultuda ikinci altı aylık enflasyon yüzde 30’lar seviyesine yaklaşacaktır. Hükümetin vermiş olduğu teklif kümülatif olmayan toplamda yüzde 23’tür.
Bunun yüzde 30’lar seviyesine gelebileceğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor. Bu memura yapılacak nihai zam oranı değildir. Memurlarımız zaten toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alıyor. Burada enflasyon ikinci altı ayda yüzde 40 çıkarsa, toplu sözleşme zammı yüzde 20 olsa dahi memurlar zaten yüzde 40 zam alacaklardır.
Zaten her durumda enflasyon kadarlık zammı memur ve emeklilerimiz alacaktır. Burada önemli olan husus mutlak suretle sosyal haklardır. Evlilik yardımı, ölüm yardımı, doğum yardımı gibi hususlar bunlar daha önemli konulardır.
HÜKÜMET YENİ TEKLİFLERLE MASAYA GELECEK
Öte yandan tteklifin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.
Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.
SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde bugün genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilecek. Üçüncü toplantı 17 Ağustos'ta yapılacak. Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak.
Belirlenecek oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili olacak. 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek.
MEMUR-SEN NE İSTEMİŞTİ?
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.