26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Bayilik ve franchise veren markaların, kendi işini kurmak isteyen girişimci ve yatırımcılarla buluştuğu ‘Bayim Olur Musun Fuarı’ başladı. Medyafors Fuarcılık’ın Ulusal Franchising Derneği’nin (UFRAD) iş birliğiyle düzenlediği fuar, Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 19’uncusu düzenlenen fuara gıdadan ev dekorasyonuna, gayrimenkulden güzellik merkezlerine, spor merkezlerinden, kafelere, kuru temizlemeden teknolojiye, otomotivden yazılım şirketlerine kadar geniş sektör yelpazesinden yüzlerce marka katılırken 40 binden fazla ziyaretçi bekleniyor. Markalarla bu markaların bayisi olmak isteyenleri buluşturan ve 28 Kasım’da sona erecek olan fuar, şirketlere yeni şubeler açarak büyüme fırsatı sunuyor.
21. yüzyılın askerleri
Girişimcilerin, markaların çatısı altında faaliyet göstermesinin önemini anlatan UFRAD Franchising Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, şunları söyledi: “Günümüzde bölgeleri askerler değil markalar istila ediyor. Bugünün dünyasında şayet marka değilseniz yoksunuz ve yarından sonra var olmanız mümkün değil. Ne konuda iş yapılırsa yapılsın, bir firmanın, yaptığı işin ismi, markası, her şeyin üzerinde bir değerdir ve bu değer öyle bir değer haline gelir ki marka, kişilerin üstünde bir kimlik kazanarak topluma mal olur. Markalaşma kaçınılmaz hedefimiz olmalıdır.”
Dijital strateji
Dijital ortamın artık hayatın bir parçası olduğunu anımsatan Aydın, şöyle devam etti:
“Markalar, dijital pazarlama stratejilerini, e-ticaret uygulamalarını, kişiselleştirilmiş reklamcılık mekanizmalarını kullanmalı. Birçok inovatif düşüncesi olan, dünya standartlarında ürün ve hizmetleri barındıran Türkiye girişimcileri ve firmaları artık kabuklarından sıyrılmalı, güçlerinin farkına vararak dünya standartlarında markalar geliştirmeli ve geliştirdikleri markaları dünyaya tanıtmalıdır. Markalarımızın en az 2 yıllık strateji planları ve programları olmalı. UFRAD olarak desteklediğimiz yurtdışı programları ve Turquality desteklerinden markalarımız daha fazla faydalanmalı.”
Zincir hızla büyüyor
- Türkiye’de farklı sektörlerde franchise veren markaların 2021 yılında 50 milyar dolara ulaşan pazar büyüklüğünün 2022 yılında 55 milyar dolarlık bir pazar payı yaratması bekleniyor.
- Sistem 300 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.
- 2021 yılında 20 binden fazla girişimci bu sisteme dahil oldu.
- Türkiye’deki zincir işletmelerin toplam sayısı 3 bin 500’e ulaştı. Bunun 2 bin 800’i yerli, 700’ü ise yabancı zincirlerden oluşuyor.
- Zincir işletmelere bağlı şube sayısı ise 65 bine ulaştı.
- Yurtdışında 5 binden fazla mağazası ile 150’ye yakın Türk markası faaliyet gösteriyor.
- 2022 yılında açılması beklenen 1000 mağazanın ihracata katkısının da 600 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.