EkonomiYunanistan ve Portekiz’de NOT DEPREMİ

Yunanistan ve Portekiz’de NOT DEPREMİ

28.04.2010 - 01:34 | Son Güncellenme:

Standart and Poors ekonomik anlamda çok zor günler geçiren Yunanistan’ın notunu üç kademe Portekiz’in notunu iki kademe düşürdü. Piyasalar özellikle Yunanistan’ın “iflas edebileceği kaygısıyla” alt üst oldu

Yunanistan ve Portekiz’de NOT DEPREMİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors (S&P), borç darboğazındaki Yunanistan’ın ve kısa süre sonra onun durumuna düşmesinden endişe edilen Portekiz’in notlarını yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi.
S&P, Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu üç kademe birden indirerek ‘’BBB ‘’den ‘’BB ‘’ye, yani Türkiye ile aynı seviyeye çekti. S&P, yaptığı açıklamada, ülkenin kısa vadeli kredi notunu ise ‘’A-2’’den ‘’B’’ seviyesine indirdiğini ve not görünümünü “negatif” olarak açıklayarak yeni indirimlere kapıyı açık bıraktı.
Kuruluş, not indiriminde Yunanistan hükümetinin kamu finansmanı sorununu sürdürülebilir bir düşüş yörüngesine sokmaktaki çabalarında karşı karşıya olduğu politik, ekonomik ve bütçe zorluklarına ilişkin güncellenmiş değerlendirmelerinin etkili olduğunu belirtti.
S&P, ayrıca Yunanistan’ın borçlanma kağıdı ihraçları için ‘’kurtarma (recovery)’’ notunu ‘’4’’ olarak belirleyerek, Yunanistan’da borçların ödenememesi ya da yeniden yapılandırma durumunda borçlanma kağıtlarını elinde tutanlarının yatırımlarının ortalama yüzde 30-50’sini geri alacakları konusunda uyarıda bulundu.

Yeniden düşürülebilir
S&P, bir süredir yeni Yunanistan olacağından endişe edilen Portekiz’in uzun vadeli kredi notunda da dün iki kademe indirime gitti. Buna göre Portekiz’in uzun vadeli notu A+’dan A-’ye, kısa vadeli kredi notu da A-1’den A-2’ye indirildi. S&P Portekiz’in kredi notunun düşürülmesine gerekçe olarak, ülkenin zayıf ekonomik görünümüne bağlı olarak yüksek borç seviyeleriyle mücadele etme kabiliyetine yönelik endişeleri gösterdi.
Kuruluş, Portekiz’in not görünümünü ise “negatif” olarak açıkladı. S&P açıklamasında, “Portekiz’in kredi notu açıklarının ve borcunun beklentileri aşması durumunda yeniden düşürülebilir” denildi.
İktidara geldiğinden beri bir kurtarma paketine başvurmaya direnen Yunan hükümeti, geçen hafta bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s’in not indirdiğini açıklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) sağlayacağı 45 milyar euroluk paketi kabul edeceğini duyurmuştu. Ancak yatırımcılar Yunanistan’ı yalnızca bir yıl idare edeceğini düşündükleri bu paketin bile ülkeyi borcunu yeniden yapılandırmaktan kurtaramayacağı endişesiyle hem Yunanistan tahvillerinden hem de borsasından uzak durmayı tercih ediyordu.
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, indirim haberinin ardından Yunan Mega TV’de yaptığı açıklamada, “Not indiriminin ekonominin gerçek durumunu, mali durumu ya da AB ve IMF ile yardım paketi görüşmelerinin önümüzdeki günlerde başarıyla sonuçlanma ihtimalini gözetmediği çok açık” dedi. Papakonstantinu, yardım paketi üzerinde Pazar gününe kadar anlaşmaya varmış olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Bulaşıcı etkisi var
Not kararlarının açıklanmasının ardından Avrupa ve ABD’de piyasalarda kayıplar yaşandı. Euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek 1.3251 seviyesini görürken, Yunanistan’ın on yıllık gösterge tahviliyle Almanya’nın aynı vadeli tahvilleri arasındaki getiri farkı 675 puana yükseldi.
Bu, 1998’den bu yana görülen yeni en yüksek seviye. Portekiz gösterge tahvilleriyle Alman tahvilleri arasındaki fark da 113 puana çıktı.
Reuters haber ajansına konuşan JVB Financial Group’tan William Sullivan, “Yunanistan krizinin bulaşıcı etkisi kontrolden çıktı. Bu durum ağaçtan düşen hindistan cevizlerine benziyor. Kamu maliyesinde sıkıntısı olan ülkelerin kağıtlarından kaçış var” değerlendirmesini yaptı.

Euro sisteminin sorunu
Yatırımcıların en büyük endişesi, borcu 300 milyar euroyu aşan Yunanistan’ın bu borcunu ödeyemeyecek duruma gelmesi ve borcunu yeniden yapılandırmak zorunda kalması. Bloomberg haber ajansına konuşan Van Eck’s adlı hedge fonun yöneticisi Eric Fine, “Bu artık Yunanistan ve Portekiz’in sorunu olmaktan çıktı, euro sisteminin sorunu. Benim endişem bir koordinasyon sıkıntısı olduğu yönünde. Siyasetçiler, daha agresif davranmalı” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan ve Portekiz’de NOT DEPREMİ

CDS’ler çıldırdı
Yunanistan’ın beş yıllık CDS’leri (risk primi) rekor seviye olan 736.3 baz puana yükseldi. Euro dolar karşısında günün en düşük seviyesi olan 1.3307 seviyesini gördükten sonra 1.3299’a kadar geriledi. S&P Portekiz’in uzun vadeli kredi notunu iki kademe düşürerek A-seviyesine çekti.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan konusundaki görüşmelerin kısa sürede tamamlanacağı umudunu söyledi.
Fransa ise, Yunanistan’a bütçeden yapılacak mali yardımı Meclis genel kurulunda oylayacak. Meclis Başkanı Bernard Accoyer, Yunanistan’a verilecek 6.3 milyar euro tutarındaki kredinin, 4 Mayıs tarihinde genel kurulda oylanacağını açıkladı.

Avrupa sarsıntısı İMKB’ye de yansıdı
Almanya’nın kredi karşılığında Yunanistan’dan çok sıkı önlemler talep etmesiyle alevlenen korkular nedeniyle Avrupa borsalarında yaşanan sert satışlar İMKB’yi de etkiledi.
İMKB Endeksi 826 puan (yüzde 1.4) değer kaybederek 58.217 seviyesine geriledi. İlk 5 kurum bazında satışlara bakıldığında, en fazla satışların yabancılardan geldiği gözlendi.
Merrıll Lynch ilk beş hisse bazında 40 milyon TL satış yaparken, Credıt Suısse Menkul 19 milyon TL’lik satış gerçekleştirdi. Oyak Yatırım’ın satışları 16 Milyon TL olurken BGC Partners Menkul’ün satışları 10 Milyon TL, Citi Menkul’ün satışları ise 10 Milyon TL olarak gerçekleşti.

Trabzonspor % 16.7 yükseldi
Borsa endeksi 826 puan gerilemesine rağmen Trabzonspor günün en fazla değer kazandıran hissesi oldu.
Trabsonspor’un borsadaki hisseleri yüzde 16.76 oranındaki getiriyle günü tamamladı.
Son bir haftada Fenerbahçe’nin çıkışına ayak uyduramayan spor kulüpleri hisseleri Fenernerbahçe hisselerinde başlayan kâr realizasyonları ile atağa geçti.
EKONOMİ SERVİSİ