04.01.2017 - 08:20 | Son Güncellenme:
Hem ekonomiyi hem de gündelik yaşamı sekteye uğratan elektrik kesintilerinden bunalan vatandaşlar çareyi jeneratör almakta buldu. Kocaeli ve Çerkezköy bölgelerindeki organize sanayi bölgelerinde (OSB) kesintiler giderilse de İstanbul’da sorunun devam etmesi nedeniyle jeneratör satışları ciddi oranda artarken, çağrı merkezine gelen aramalarda büyük bir yoğunluk yaşandı.
Elektrik kesintisinde jeneratör isteği ve talepler için çağrı merkezine normalden 10 kat daha fazla arama aldıklarını söyleyen Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker, normalde bir ayda yapılan portatif jeneratör satışı rakamına kesintiler sonrası bir günde ulaştıklarını belirtti. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle mağdur olan vatandaşların çağrı merkezlerini aradıklarını söyleyen Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker; “Hava sıcaklığının 0’ın altında olduğu, 2016’nın son günleri jeneratörün önemini bir kez daha gündeme getirdi. Kesintilerin başlaması ile jeneratör satın almak ve talepler için çağrı merkezimizi arayanların sayısı normal döneme kıyasla 10 kat arttı ve web sitemiz kesintinin yaşanmaya başladığı gün normalin 4 katı kullanıcı girişi sayısına ulaştı. Günlük satış rakamımıza baktığımızda ise ev ve küçük işletmelerde kolaylıkla kullanılabilen portatif jeneratörlerimizin satışı, bir aylık satışımıza denk geliyor” dedi.
SORU ÖNERGESİYLE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Kesintilerine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Elektrik kesintileri nedeniyle ağır kış şartlarında vatandaşlarımızın ısınma sorununun özellikle çocuk ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına da neden olduğunu belirten Didem Engin, bu kesintilerin kış şartlarında vatandaşlarımıza çok büyük mağduriyetler yaşattığını ve canlarından bezdirdiğini söyledi. “Elektrik kesintileri yalnızca gündelik yaşamı ve konutlardaki elektrik kullanımını etkilemekle kalmamış, sanayinin yoğunlaştığı yerlerde ve organize sanayi bölgelerinde de üretimde ciddi aksamalara sebep olmuştur” diyen Didem Engin, aralıklarla devam etmekte olan elektrik kesintilerinin gerçek sebebini sordu. BOTAŞ’ın doğalgazla elektrik üreten santrallere verdiği gazda kesintiye gittiği yolunda iddialar olduğunu belirten Engin, aralık ayı içerisinde yeterli miktarda gaz alamadığı için kısa ya da uzun süreli olarak devreden çıkartılmak mecburiyetinde bırakılan doğalgaz santrallerinin hangileri olduğunu sordu.
MADDİ KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Zamansız enerji kesintilerinden etkilenmemek için önlemi önceden almanın önemine dikkat çeken Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker; “Elektrik kesintilerinin kış aylarında arttığı ülkemizde anlık kesintiler bile ciddi kayıplara yol açıyor. Özellikle iş yeri ve hastane gibi kesintinin telafisinin mümkün olmadığı yerlerde anından devreye girebilen jeneratörler önemli. Tedbir olarak kesinti sonrasında jeneratörün bir süre daha aktif olması gerekiyor. Satış sonrası hizmet veren, periyodik bakımın yapılabildiği firmaları tercih ederek kesinti anında oluşacak kayıpların önüne geçmek mümkün. Bu şekilde jeneratöre yaptığınız yatırımın karşılığını alırsınız’’ dedi.
EMO’DAN SERT AÇIKLAMA
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Türkiye’nin doğalgaz sıkıntısıyla başlayan ve ardından iletim hatlarındaki yetersizlik ve arızalarla büyüyen enerji krizi ile bir yanda karanlık diğer yanda pahalı enerji ikilemi arasında salındığını ileri sürerek, “Enerji politikaları iflas etti” dedi. EMO’dan yapılan açıklamada, elektrik kesintilerinin hem yurttaşları soğuk kış günlerinde mağdur ettiğini hem de sanayiciyi milyonlarca dolar zarara uğrattığı vurgulandı. Enerji konusunda gerçeklerin gizlendiğini ve gizli görev zararları oluşturularak, pahalıya elektrik sağlandığını öne süren EMO, “TETAŞ üzerinden iktidar hem yandaş elektrik üretim şirketlerini fonluyor, hem de bu kurum üzerinde oluşturduğu görev zararını aydınlatma ile kamunun üzerine yıkıyor” dedi. Açıklamada, EPDK’nin 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu yeni tarifede genel aydınlatmaya yapılan yüzde 21.3’lük zammın kaynağını oluşturan enerji bedeli ile dağıtım bedelindeki artışların soru işaretleri yarattığı vurgulandı.
Kaynak: Karar