Ekonomi‘Yıl sonu enflasyonu beklentiyi aşacak’

‘Yıl sonu enflasyonu beklentiyi aşacak’

18.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Partili milletvekilleri ve MKYK üyelerine ekonomideki son gelişmelerle ilgili yaptığı sunumda yıl sonu enflasyonunun yüzde 43 hedefinin üstüne çıkacağını söyleyerek, “Kirada yüzde 25 zam sınırını kaldırdığımız için kira artışları eskiden olduğu gibi 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden hesaplanıyor. Bu da yıl sonu enflasyonunda bir miktar artışa neden olacak. Yüzde 25 formülü rasyonel değildi ama şu anda kiraların fırlaması da normal değil. Kısa bir süre sonra bu durum rayına oturacak” dedi.

‘Yıl sonu enflasyonu beklentiyi aşacak’

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara - Yaklaşık üç saat süren toplantıyla ilgili edinilen bilgilere göre Şimşek, fahiş gıda ve konut fiyatlarının yüksek enflasyonda hâlâ en önemli sorun alanları olduğunu belirterek, “Enflasyonla mücadele için hedef süre 3,5 yıl. Mali disiplini yeniden tesis ediyoruz. Kamudaki kiralık taşıt sayısını yüzde 15 azalttık. 950 kamu taşıtı satılacak. Kamudaki net personel genişlemesini dondurduk. Verimsiz harcama alanları tasfiye ediliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek vergide adaleti güçlendirmek için adımlar attıklarını vurgularken, “Doğrudan vergilerin toplanmasında ciddi sıkıntılar var. Her işletmenin kapısına birini dikemem. Topyekün mücadele gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sokağın ana gündemi

Vekiller, Şimşek’e başta gıda fiyatlarının ne zaman düşeceği konusu olmak üzere sahada en çok karşılaştıkları bazı sorun alanlarını iletti. Şimşek’in fahiş fiyat sorusuna, “Çay 5 lira, 6 lira olmayacak diyemeyiz. Bu çay bir süre sonra 6 lira olur. Ama kriz döneminde 5 liralık çay 20 gün içerisinde 15 lira oldu” diye yanıt verdiği öğrenildi.

Merkez faizi %50’de tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu. Açıklamada eylülde enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği belirtilerek şöyle denildi: “Temel mal enflasyonu düşük seyrederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır.”