EkonomiYeşil dönüşüme eğitim desteği

Yeşil dönüşüme eğitim desteği

31.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum projeleri için danışmanlık hizmeti alacak firmalara 10 milyon liraya kadar destek verileceğini açıkladı. Bolat, sınırda karbon mekanizmasına ilk etapta girecek 6 sektörün, AB’ye ihracatın yarısını yaptığını vurguladı.

Yeşil dönüşüme eğitim desteği

Türkiye’nin bir numaralı ihracat pazarı Avrupa’da sınırda karbon mekanizmasının işletilmesine, bir başka deyişle karbon ayak izi, belirlenen sınırı aşan ürünlere daha yüksek gümrük vergisi uygulamasına bir buçuk yıl kala Türkiye de buna uyum için adımlarını hızlandırdı. Ticaret Bakanlığı, üretiminde karbon ayak izini azaltmaya yönelik projeler gerçekleştirecek şirketlere alacakları danışmanlıklarda 10 milyon liraya kadar destek verilecek yeni bir programı tanıttı.

Haberin Devamı

İhracatın artırılması ve AB standartlarına göre tasarlanmasını amaçlayan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında ‘Responsible Programı’nın tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin geçen yıl Avrupa Birliği’ne 104 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi. Geçen yıl ülkenin toplam ihracatı 256 milyar dolar düzeyindeydi. Avrupa’nın 2050’de ilk karbon nötr kıta olmak hedefiyle Yeşil Mutabakat’ı devreye aldığını hatırlatan Bakan Bolat, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede sınırda karbon düzenlemesi ve döngüsel ekonomi mevzuat kuralları AB tarafından belirlendi. Yeşil Mutabakatın açıklanmasının hemen ardından, Ticaret Bakanlığı’mız koordinasyonunda bir Çalışma Grubu ihdas edilmiş, Yeşil Mutabakat Eylem Planı oluşturulmuştur.”

Haberin Devamı

6 sektör öncelikli

Bolat, “AB tarafından Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) kapsamında belirlenen sektörler demir-çelik, gübre, çimento, alüminyum, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve hazır giyim sektörleridir. Bu sektörlerin hızlı bir şekilde sınırda karbon düzenlemesine adaptasyonlarını sağlamamız gerekmektedir. Çünkü bu 6 sektörden yaptığımız ihracatımız, AB’ye yaptığımız ihracatın payı yüzde 49 yani yarısı kadardır” şeklinde konuştu. Sürdürülebilir ihracat için, Ticaret Bakanlığı olarak ‘Responsible’ yani Sorumluluk Programı’yla ihracatçıları desteklediklerini kaydeden Bolat, şu bilgileri verdi:

“Amacımız, yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalarımıza yol göstermek, kurumsal açıdan yeşil dönüşüme ve dijital dönüşüme uyumlarını sağlamak ve bu anlamda ihracatta da sürdürebilirliği mümkün kılmak. Responsible-Sorumluluk Programı ile şirketlerimiz tarafından alınan danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında desteklenmek kaydıyla, toplamda 10 milyon lira kadar bakanlığımızca desteklenecek.”

3 aşamalı program

Faz 1: Sektör bazında belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri ve parametreleri çerçevesinde firmanın mevcut durum analizi yapılacak.

Faz 2: Sürdürülebilirlik yol haritasının proje bazında uygulamaya geçirilmesine yönelik teknik ve finansal fizibilite danışmanlığı desteklenecek. Teknik ve finansal fizibilitesi hazırlanan proje Responsible Portalı’ndan İGE Kefalet Portalı’na yönlendirilecek. Böylelikle, şirketler projeyi hayata geçirecek finansman talebini, portal üzerinden bankacılık sektörüne iletebilecek, bankalardan rekabetçi ortamda gelen kredi tekliflerini portal üzerinden değerlendirebilecek.

Haberin Devamı

Faz 3: Hayata geçen projelerin izleme ve doğrulama danışmanlığı desteklenecek ve ihracatın kat ettiği yol takip edilecek.