EkonomiYerli turist tatilde sezonu uzatıyor

Yerli turist tatilde sezonu uzatıyor

05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında fiyat artışları nedeniyle tatilini erteleyenler, eylül itibarıyla indirimlerden faydalanmak için son dakika rezervasyonlarını artırdı. Yerli turist için yaz tatili sezonunun ekim sonuna kadar uzadığı tahmin ediliyor.

Yerli turist tatilde sezonu uzatıyor

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Bu yıl artan tatil fiyatları nedeniyle yaz sezonunu uzatan yerli turistler, tesislerin sonbahar indirimlerinden faydalanmak için son dakika rezervasyonlara yöneldi. Eylülde fiyat düşüşleri bazı bölgelerde yüzde 30’a ulaşırken, rezervasyon aramalarının ise hız kazandığı görülüyor. Antalya Belek’te ‘her şey dahil’ sistemiyle hizmet veren bir otelin temmuz dönemi 3 kişilik bir aile için 6 gecelik fiyatı 168 bin lira iken; aynı tesis eylül ayında aynı konaklamaya 130 bin lira fiyat veriyor. Alanya’da bir otelde ise aynı dönem için temmuzda 78 bin lira olan fiyat 56 bin liraya düşürüldü. Çocuklu ailelerin okul dönemi başlamadan hemen önce tatil fırsatlarını değerlendirdiği; çocuksuz aileler ve arkadaş gruplarının ise ekim sonuna kadar seçenekleri göz önüne aldığı görülüyor. 

Haberin Devamı

Yerli turist yurt içinde tatil dönemini genellikle yaz ayları içine denk getiriyor. Bu yüksek sezonda hem fiyat artışları, hem de yer bulamama sorunu tatilcileri zorluyor. Yabancı turistler ise bölgeye göre yaz tatilini kasım ayı sonuna kadar uzatıyor. Bu yıldan itibaren yerli turistin de yaz tatilini daha geniş aralıklarla planlayacağı öngörülüyor. 

İzole tatil

Yüksek fiyatların yanı sıra tatil bölgelerindeki dolulukların azalmasını bekleyen bir tatilci kitlesi de var. Daha izole ve sakin bir tatil tercih edenler de yaz tatillerini eylül-ekim arasına planlıyor. Bu konsept de tatillerin son dakika olarak yapılması tercihini artırıyor. 

Daha önce izole tatil için öncelikli seçenek olarak dikkat çeken yazlıklarda da bu sezon yüksek fiyatlar talebi düşürmüştü. Yaz tatilini uzatan yerli turistler yazlıklara yönelik talep oluşturmuyor. Son dakika tatilin kapsamında fiyatı indirime giren tesislerin öne çıktığı görülüyor.

Haberin Devamı

Yerli turist tatilde sezonu uzatıyor

Eylül ayı planları değiştirdi

Eylül dönemi tatil aramalarıyla ilgili olarak Neredekal.com CEO’su Gökhan Sivrikaya 30 Ağustos Zafer Bayramı haftasıyla birlikte tatilcilerin artık son dakika rezervasyonlara yöneldiğini ifade etti. Bu açıdan özellikle çocuksuz aileler ve arkadaş gruplarının tatil araması yaptığını anlatan Sivrikaya, “Çocuklu ailelerin de okulların açılmasından önceki son tatil fırsatı olarak bu dönemi yoğun şekilde değerlendirdiğini söylemek mümkün. Ancak genel trend olarak bakacak olursak çocuklu aileler yaz tatili kararlarını erken rezervasyon döneminde vermekte ve konsept olarak da her şey dahil konseptini tercih etmekte. Eylülün ilk haftasından sonra ise daha uygun fiyatlarla tatil yapmak isteyen, yaz boyunca tatil planı yapmamış son dakika otel fırsatını değerlendirenler ve aynı zamanda kalabalık tatil yerine daha sakin bir ortamda tatil yapmak isteyen tatil severlerin tercih ettiği bir dönem oluyor. Bu nedenle bu dönemde ağırlıklı olarak çocuksuz ya da okul öncesi yaşlarda çocuk sahibi olan tatilcilerin tercihlerinin ön plana çıktığını söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

Fiyatlar en çok Muğla’da düştü

Tatil severler, yaz sezonu boyunca Antalya tercihinden vazgeçmezken, eylül ayı da aynı seçenekler ekseninde devam ediyor. Buna göre, eylül rezervasyonlarında ilk sırada Antalya yer alırken Bodrum ve Marmaris aramaları takip ediyor. Tatil planlarını eylül ayına bırakanlar, yaz sezonundan daha uygun fiyatlarla rezervasyonlarını gerçekleştiriyor. Her şey dahil oteller bazında Antalya’da yüzde 10, Muğla’da yüzde 30, İzmir’de ise yüzde 17 oranlarında oda fiyatlarında düşüşler yapıldığı görülüyor.