EkonomiYerli muza ‘Davos’ ruhu

Yerli muza ‘Davos’ ruhu

24.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İklim krizi bu yıl Davos’un da ana gündem maddesiydi. Hızla değişen iklim, ülkeleri özellikle ‘yerel üretim, yerel tüketim’ politikasına yönlendirirken, İsviçre’nin Davos görüşmelerindeki ‘muz yasağı’ da bu sistemin önemini yeniden gündeme taşıdı.

Yerli muza ‘Davos’ ruhu

Zirveyi düzenleyen WEF, Kongre Merkezi’nde yerel üretime vurgu yapmak için muzu yasakladı. Ülkede üretilen ürünlerin tüketilmesi sağlandı.

Coğrafi konumu sayesinde topraklarında hemen her ürünün kolaylıkla yetiştiği Türkiye de bu anlamda ‘yerli ürün ve yerelde tüketim’ için çalışmalar yapıyor. Muz özelinde yerliliğe çağrı yapan üreticiler, fiyat olarak daha uygun olan yerli muzun, tat ve kalitede de dünya ile yarışır hale geldiğini ifade ediyor. Uzmanlar, Türkiye’de yapılan etkinliklerde de yerel ürünlere öncelik verilerek, iklim krizi karşısında yapılacak çalışmalar kapsamında konunun öne alınmasını talep ediyor.

Yerli sisteme destek
Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şenli, yerli muz üretiminin şu anda Türkiye’nin toplam muz ihtiyacının yüzde 70’ine yakınını karşıladığını belirtirken, yerli tüketime yönlenecek sistem içinde üreticinin daha çok kazanacağını, tüketicinin daha düşük fiyata erişebileceğini söyledi. Başta Türkiye’de düzenlenen etkinlikler olmak üzere yerli muz tüketimine ilişkin çalışmaları destekleyebileceklerini anlatan Şenli, “Yüzde 100 verimli bir sistem olur. Muz üretimi artık Anamur-Alanya hattını aşarak, bir ucu Hatay’dan Adana ve Mersin’e, diğer taraftan Manisa’ya kadar genişledi. Yerli üretici Türkiye’nin muz tüketiminin tamamını karşılayacak şekilde hareket ediyor. 2 yıla kalmadan bunu sağlayıp, yurt içindeki fiyat dalgalanmalarını da ortadan kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

Yerli muza ‘Davos’ ruhu



‘Paramız ülkemizde kalır’

Anamur muz üreticilerinden İsa Usta ise yerli muzun daha yüksek protein değeri ile kalitesinin ‘çikita muz’a (ithal muz) göre daha yüksek olduğunu, aromasının da daha iyi olduğunu kaydetti. Dünya ölçeğindeki yerli muz başta olmak üzere, yerli üretime verilen önemin artmasını istediklerini belirten Usta, “Ülkemizin parası ülkemizde kalır” dedi.

Yerli muz tüketiminin mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Alanya muz üreticilerinden Hüseyin Güney, iklim değişikliği sorununda yerli üretimin değerinin daha iyi anlaşılacağını dile getirdi. Güney, “Türk üreticisine fırsat verildiği takdirde dışarıdan gelen üründen bile daha iyisini yetiştirdiğimiz görülüyor. Türkiye’deki her eve muz girsin, tüketim artsın istiyoruz. Bu dengeyi kuracak olan da yerli üretimdir” diye konuştu.

Yerli muza ‘Davos’ ruhu

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda menülerin yerel ürünlerle hazırlanması, Türkiye’deki üreticilere de yerel ürünlerin yükselişi umudunu verdi.

Ülkelerin gündeminde ilk sıralarda

İklim sorunu içinde ithal meyvelere harcanan enerji, lojistik gibi tüm bu süreçlerle karbon ayak izi de katlanıyor. Türkiye’nin her ürünü topraklarında üretebildiğine dikkat çeken Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, ihtiyaçlar haricinde yapılacak ithalat dışında Türkiye’nin kendine yeterliliğinin yüksek olduğunu belirtti. Özellikle son 5 yıldır Avrupa’nın da yerli politikalar kapsamında ‘ortak pazar’ yerine ülke bazlı sistem üzerinde hareket ettiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Ülkelerin önemli gündemleri arasında artık yerel üretip yerel tüketmek var. Türkiye bunu uyguladığında her zaman avantajlı olur çünkü Türkiye’de yetişmeyen ürün yok. Çiftçi de memnun olur. Muz özelinde bakarsak, Türkiye zaten son 2-3 yıldan bu yana serada muz üretimine de yönelince ithal muzu neredeyse sıfırladık. Tabii kontrollü bir üretim planıyla devam etmek gerek. Yerelde üretip yerelde tüketmek ayrıca iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik açısından da çok önemli.”