EkonomiYenilenmiş ürünlere bakanlık sistemine kayıt zorunluluğu

Yenilenmiş ürünlere bakanlık sistemine kayıt zorunluluğu

22.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cep telefonu ve bilgisayar gibi yenilenmiş ürün satışlarında tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi için, kullanılmış ürünler, Ticaret Bakanlığı’nca oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilecek.

Yenilenmiş ürünlere bakanlık sistemine kayıt zorunluluğu

Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, düzenlemeyle, ikinci el cep telefonu piyasasında kayıtdışılığın ve güvensizliğin ortadan kaldırılması, kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılması, israfın ve çevreye verilen zararların önlenmesi, ithalatın azaltılması ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle, güvenli bir şekilde ikinci el ürün almalarının amaçlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yetki devri yasaklandı

Yenilenerek satışa sunulabilecek kullanılmış malların listesinin, akıllı saatler, bilgisayarlar, oyun konsolları ve modemleri de kapsayacak şekilde genişletildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yapılan yeni düzenleme ile yenileme merkezlerine şubelerinin yanı sıra yenileme yetkisi verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapma imkanı tanınmakta, böylece yenileme hizmeti sunacak TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi hizmet noktası ağının genişletilmesi amaçlanmaktadır. Yenileme yetkisi suistimallerine karşı koruyucu tedbirler getirilmektedir. Söz konusu yeni düzenleme uyarınca yenileme yetkisi verilen ticari işletmenin bu yetkiyi başka işletmelere devretmesi kesin olarak yasaklanarak, yenileme hizmetinin yalnızca yetkin işletmelerce sunulması sağlanmaktadır. Sektöre yönelik bütüncül bir yaklaşım sergilemek adına, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünlerin bakanlığımız tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirilmektedir. Söz konusu uygulamanın detaylarına ilişkin esaslar ise Ticaret Bakanlığı’nca ayrıca ilan edilecek, yeni düzenlemede belirtilen üç aylık geçiş süreci sonrasında hayata geçirilecektir. Yapılan yönetmelik değişikliği uyarınca yenileme yetkisi verilen şubeler ve ticari işletmeler ile yenileme merkezi arasında müteselsil sorumluluk ilişkisi tesis edilerek, tüketicilerin haklarını ararken, muhataplarına ulaşmaları da garanti altına alınmaktadır.”