25.12.2022 - 12:11 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Karadeniz'de keşfettiğimiz gazı milli sistemimize bağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Pazartesi günü bu konuda yeni müjdeleri milletimizle paylaşacağız. Karadeniz gazını kullanıma sunduktan sonra da milletimize vereceğimiz yeni müjdeler olacak" dedi.
Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi günü açıklayacağı müjde ne? Yeni gaz keşfi mi söz konusu? Konuyla ilgili detayları CNN Türk Özel Haber Şefi Fulya Öztürk ve ASBÜ Ekonomi Bölümü Ö.Ü. Prof. Levent Aydın değerlendirdi:
‘İLAVE GAZ REZERVİ AÇIKLANABİLİR’
Erdoğan’ın açıklayacağı yeni müjdeyle ilgili beklentilerini paylaşan ASBÜ Ekonomi Bölümü Ö.Ü Prof. Levent Aydın Şu ifadeleri kullandı:
“İlave gaz rezervi açıklanabilir. Çaycuma sahası var. Sayın Bakanın geçen günlerde açıkladığı müjdeyi verebiliriz yorumundan hareketle. Çaycuma’dan yeni bir haber gelebilir. Ya Çaycuma’da açıklanacak ya da 540 milyarın yeniden değerlemesiyle açıklanacak.
‘800 MİLYAR METREKÜPE ERİŞEBİLİR’
540 milyar metreküp keşif açıklanırken, sayın Enerji Bakanımız açıklamıştı. Formasyon var formasyon Romanya tarafından geliyor. Aynı formasyon üzerinde yeni bir keşif ilanı olacak. Daha önceki tahminlerime göre 800 milyar metreküpe erişebilir. Çay Cuma sahası değerlendirme aşamasında orada pozitif bir sonuç aldık. Değerlendiriyoruz demişti. Sakarya gaz sahasında rezerv artırma olabilir. Beklentiler olumlu.
2 bin derinlik metrede 170 km uzaklıkta şu anda tamamen üretim bantları tamamlandı. Mart ayında ilk gazı şebekeye vereceğiz. Hanelere 10 milyon metreküp olarak 2023 yılında şebekeye bağlanacak. Daha sonra bu 40 milyon metreküpe ulaşacak. Aşağı yukarı bizim tükettiğimizin yüzde 25-30'una geliyor.
Mevcut rezervler her zaman geliştirilebilir. Biz arıyoruz. Akdeniz ve Karadeniz’de son derece modern gemilerimiz var. Her Türk evladının sevinmesi lazım.
‘KONUTLARA VERİLEN DOĞAL GAZDA İNDİRİM OLABİLİR’
Proje 3 aşamalıydı. Birinisi saha genişleme yapıldı. 9 Sondaj yapılacak. 10 milyon metreküp hanehalkına verilmek için planlandı. İkinci aşama Filyos’a kadar iletim hatları. 3. aşama gazın işletime alınması. Hanehalkına verme aşamasında Cumhurbaşkanı ikinci müjdeyi demesi konutlara verilen doğal gazda muhtemelen bir indirim veya birkaç günlük kullanım olabilir.”
‘SAKARYA GAZ SAHASINDA YENİ KUYU TAHMİNLER ARASINDA’
CNN TÜRK Özel Haber Şefi Fulya Öztürk konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Yarın yeni bir keşfin açıklanacağı tahminimiz var. Kaç milyar metreküplük gaz. Edindiğim bilgiye göre Sakarya gaz sahasından yeni bir kuyudan olduğu tahminler arasında. Zaten çalışmalar yapılıyordu. Fatih, Yavuz, Kanuni sondaj gemilerimiz Sakarya gaz sahasında çalışıyor. Bu sahada yeni kuyular açılıyordu. Yeni kuyular keşfedip sondaj çalışmaları yapılıyordu.
‘HATIRI SAYILIR BİR REZERVDEN SÖZ EDİLİYOR’
Benim edindiğim bilgi yeni kuyuda. Hatırı sayılır yeni bir rezervden söz edileceği söyleniyor. Türkiye’nin bulduğu 540 milyar metreküplük rezerv Filyos’taki üretim tesisine doğru aktif bir şekilde ulaştırılıyor. Türkiye 2023’ün ilk çeyreğinde bu gazı kullanmaya başlayacak. İlk etapta hemen olmasa da peyder pey Türkiye kullanacak.
4 gemide şu an 3’ü Sakarya gaz sahasında, en son da Abdülhamit Han’ı uğurlamıştık. Abdülhamit Han Akdeniz’de sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Fatih, Yavuz, Kanuni ise yeni kuyular açıp keşiflerin haberini verecek.
Türkiye dışa bağımlı bir ülke, Filyos’u görmeniz lazım devasa bir tesis var. Borularla ulaşıp daha sonra Türkiye’ye dağıtılması büyük mühendislik isteyen şeyler. Bazı ülkeler Türkiye’yi bu kadar kısa sürede yaparlar mı yapamazlar mı diye dünyanın gündemine oturmuştu. 21 Ağustos 2020’de Cumhurbaşkanını duyurmasından sonra diğer gemiler de hızlı bir şekilde aynı görevi değil ama ortak bir çalışma yürütmüştü. Hala 3 gemide zaten Sakarya gaz sahasında. Yeni kuyularda da sondaj yapılıyor. Filyos’tan dağıtımı mart ayında halihazırda tüm hanelere dağıtım olmayacak. Önce sanayiye yönelik bir dağıtım söz konusu olabilir. Mart ayında artık ulaşım Türkiye’ye gazın pompalanması olacak.
‘SONDAJ GEMİSİNDEKİ MÜHENDİSLER HAZIR’
Türkiye petrollerinin mühendisleri açık denizde ağır bir enerjinin üzerinde çalışıyor olmaları çok tehlikeli. Çok yoğun bir şekilde çalışan bir ekip. Biz bunları temmuz ayında Yavuz Sondaj Gemimize gittiğimizde bir gazı yakıyoruz demişlerdi. Çok hazırlar. Sondaj gemisindeki mühendisler biz hazırız diyor.”