EkonomiYeni ekonomiyle hızlı büyüyor

Yeni ekonomiyle hızlı büyüyor

30.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

2021 yılının ikinci çeyreğinde 4.37 milyar dolarlık net aktif değere sahip olan Sabancı Holding, net aktif değerini son 3 yılda yaklaşık 2.5 katına yükseltti.

Yeni ekonomiyle hızlı büyüyor

2024 yılının ilk yarısına ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıklayan Sabancı Holding, söz konusu dönemde kombine satışlarını 517.9 milyar TL seviyesine yükseltirken, holdingin kombine FAVÖK’ü ise 61.8 milyar TL’ye ulaştı. Ana işlerinin korunması ve büyütülmesinin yanında yeni büyüme platformlarında da yatırımlara imza atan Sabancı, bu strateji doğrultusunda net aktif değerini (NAD) yukarı çekmeyi sürdürdüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla, holdingin dolar cinsinden net aktif değeri 11 milyar doları aştı. 2021 yılının ikinci çeyreğinde 4.37 milyar dolarlık net aktif değere sahip olan Sabancı Holding, net aktif değerini son 3 yılda yaklaşık 2.5 katına yükseltti. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, 2022 yılında duyurdukları yatırım stratejisiyle tutarlı bir planla yola devam ettiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Bu dönemde, hem organik hem de inorganik büyümemizi hızlandırmak için yatırımlarımızı yaklaşık ikiye katlarken, ‘yeni ekonomi’ olarak ifade ettiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital alanlarında odaklı büyümemizi sürdürüyoruz. Yatırım kriterlerimizde sürdürülebilirliğin yanı sıra müşteri tabanımızı da uluslararası ölçekte büyütmeyi önceliklendiriyoruz. Bu plan dahilinde, 2022 başından bu yana gerçekleştirdiğimiz yatırımlarda yeni ekonominin payı yüzde 73 olarak gerçekleşti. Stratejik planımızla uyumlu bir yol haritasını takip ederken, yurt içinde ve yurt dışında topluluğumuza yeni yetkinlikler kazandıracak adımları atmayı sürdürüyoruz.”

Haberin Devamı

Yatırımlara devam

Topluluk şirketlerinin de bu plan dahilinde önemli adımlar attığını ifade eden Cenk Alper, “Enerjisa Enerji, Türkiye’nin enerji dönüşümüne sunduğu katkıları 2024’ün ilk yarısında da sürdürdü ve ülkemizin enerji altyapısına 1.3 milyar TL yatırım yaptı. Enerjisa Üretim, son olarak Aydos RES’in sahibi olan şirketlerin hisselerinin tamamını da devraldı. Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim, 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW’lık kurulu güce ve yüzde 60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak, elektrik üretiminde Türkiye’nin lider özel sektör oyuncusu konumunu güçlendirecek” dedi.