EkonomiYatırımcılar dikkat: Faizde ‘hoş geldin’ fırsatı! Aylık 4 bin TL ek kazanç sağlıyor

Yatırımcılar dikkat: Faizde ‘hoş geldin’ fırsatı! Aylık 4 bin TL ek kazanç sağlıyor

09.10.2024 - 09:16 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası faiz indirimlerine henüz başlamasa da kamuoyuna kredi faizleri ve mevduat faizlerinde gerileme yaşandığına dair haberler yansımaya başladı. Bankalarda ortalama mevduat faizleri yüzde 43-49 bandına geri çekildi. Ancak bazı bankalarda 'hoş geldin’ adı altında sunulan yüksek faizli kampanyalar devam ediyor. Peki mevcut faizlerle bir kıyaslama yapıldığında ‘hoş geldin’ faiziyle yatırımcının kazancı ne? İşte detaylar...

Yatırımcılar dikkat: Faizde ‘hoş geldin’ fırsatı Aylık 4 bin TL ek kazanç sağlıyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL Eylülde aylık enflasyonun yüksek çıkmasının ardından yerli ve yabancı kurumlar Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentilerini ötelediler. Merkez Bankası’nın politika faizi halihazırda yüzde 50 seviyesinde bulunsa da son dönemde kredi ve mevduat faizlerinde bir miktar düşüş yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Mevduat faizleri bir miktar düşse de bazı bankalar ‘hoş geldin’ adı altında yüksek faizle mevduat toplamaya devam ediyor. Şu anda bankalarda ‘hoş geldin’ faizleri yüzde 54 seviyelerine çıkmış durumda. 1 milyon TL’si olan bir kişi bunu yüzde 49 ile mevduat faizine bağladığında daha düşük getiri elde ederken, yüzde 54 ile 'hoş geldin' faizine bağladığında aylık 4 bin TL daha fazla getiri sağlayabiliyor.

Peki şu anda 1 milyon TL’nin vergiler düştüğünde net getirisi ne kadar oldu? Bankalar neden düşük vadelerde faiz kampanyası yapıyor? 2024’ün son çeyreği yüksek faiz için bir fırsat mı?

BANKALAR ‘HOŞ GELDİN’ FAİZLİ KAMPANYALARI NEDEN YAPIYOR?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Bankalar özellikle çeyrek dönemlerin sonlarında mevduat hedeflerini yakalamak için çeşitli kampanyalarla yeni mevduatları kendilerine çekmeye çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Özellikle yıl sonu hedeflerine uzak olan bankalar ‘hoş geldin’ faizlerini yükselterek mevduat toplama gayreti içerisindeler. Tabi ki müşteri alışkanlıklarını değiştirmek ve yeni müşterilerin tercihi olmak için böyle bir yol izliyorlar diyebiliriz.

HOŞ GELDİN KAMPANYALARI BİR FIRSAT MI? YATIRIMCI TERCİHİNİ NASIL YAPMALI?

Yatırımcıların kesinlikle bu tarz kampanyaları kaçırmamalarını öneriyoruz. Ancak halihazırda mevduata bağlanmış olan bir tutarı sadece ‘hoş geldin’ faizi için bozarak ‘hoş geldin’ faizi yüksek olan bir bankaya yatırmak mantıklı değil.

Buradaki fırsat maliyeti iyi analiz edilmeli. Elde edilecek faiz geliri, uzun vadede hangi bankanın daha avantajlı olacağı gibi tüm unsurlarla birlikte değerlendirilmelidir. Yoksa kısa vadede kazanılacak bir rakam, uzun vade de kazanılacak rakamın altında kalacaksa banka değiştirmemelerini öneririz.

KAMPANYALARDA VADELER NEDEN DÜŞÜK TUTULUYOR?

Piyasalar artık faiz indirimi beklentisi içerisine girmeye başladı. Bankalarda da bu beklenti hakim. O nedenle bankalarda aylık mevduat faizleri yüksek seviyede. Uzun vadeli mevduatlarda ise daha düşük oranda faiz veriliyor.

Haberin Devamı

1 MİLYON LİRASI OLAN NE KAZANIYOR?

Şu anda 1.000.000 TL’si olan bir yatırımcı %54 faiz ile aylık 43.672,13 TL net faiz geliri elde ediyor.

BU DÖNEM YÜKSEK FAİZ İÇİN SON FIRSAT MI?

Tüm piyasalar artık bir faiz indirimi beklentisi içerisinde. Bankaların da sadece aylık faizlerini yüksek tutması bunun göstergelerinden bir tanesi.10’uncu ay ya da 11’inci ay itibarıyla artık faiz indirimlerini konuşacağımızı düşünüyorum. Dolayısıyla bu oranlar için son yüksek faiz oranları diyebiliriz. Yatırımcıların bu dönemi iyi değerlendirmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”