21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Tarım sektöründe stratejik ürünlerin başında gelen üre gübresinin yüzde 15’ini tek başına üreten İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ), bir yandan yatırımlarına devam ederken diğer taraftan da ithalatı azaltacak stratejik alanlara ağırlık veriyor. Tarımsal verimliliğin artırılması açısından vazgeçilmez bir ürün olan gübre piyasasında Türkiye’de bu yıl 10 milyon tonluk tüketim öngörülüyor. Bunun içinde özellikle üre (yüzde 46 azot ihtiva ediyor, hammaddesi doğal gaz) tarım sektörü için kritik önemde. Toplam tüketimin 3-3.5 milyon tonunu üre oluşturuyor. Türkiye ürede ithalata bağımlı. Türkiye’nin tek üre üreten şirketi Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren İGSAŞ’ın Genel Müdürü İlkay Ünal, 3.5 milyon tonluk pazarın 560 bin tonunu karşıladıklarını, bu anlamda ithalatın da azalmasına destek olduklarını söyledi.
Çiftçiye dev destek
Tarım sektörüne ve sanayisine önemli katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Ünal, “10 milyon tonluk toplam pazarın yüzde 20’sini İGSAŞ sağladı. Hemen hemen bütün ürünleri Türkiye’ye en çok getiren şirket yine İGSAŞ. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Özbekistan, Kazakistan gibi Orta Asya ülkelerinden tedarik sağlıyoruz. Yani hammadde olan doğal gazın uygun fiyatta olduğu ülkelerden alım yapıyoruz” diye konuştu.
Kocaeli’ne yeni tesis
Yeni bir yatırıma başladıklarını ifade eden İlkay Ünal, şöyle konuştu: “Kocaeli’deki fabrikamızda yeni bir üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Proje bazlı devlet desteğine uygun görüldük. ÇED belgemizi aldık, imar planımızı hazırlıyoruz. İGSAŞ, bu yeni yatırımıyla birlikte yılda 550 bin ton olan üretim kapasitesine, 630 bin ton daha ekleyecek. Böylece üre gübresindeki pazar payımızı yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkararak, yılda 500 milyon dolarlık ithalatı ikame etmiş olacağız. Sadece üre tarafına değil, amonyak tesisi kapasitesine de yıllık 400 bin ton üretim daha ekleyeceğiz.”
Şu anda ürün gamlarında bulunmayan önemli bir gübreyi 5 yıl içinde Türkiye’de üretmeyi amaçladıklarını da bildiren Ünal, “Hem kendi ihtiyacımızı hem pazarın ihtiyacını karşılayacak hem de ihraç edebileceğimiz bu yatırım için de çalışmalara başladık” dedi.
Şimdi Hasatfest zamanı!
Türk tarımının büyümesi için “Hasatfest” adını verdikleri bir projeye başlayacaklarını açıklayan İlkay Ünal, “Türkiye’nin üç önemli ürününün hasadını yapacağız. Konya’da buğday, Mardin’de mısır, Tekirdağ’da ayçiçeği hasadı olacak. Hasatfest’in ana amacı aslında çiftçi eğitimi ve tarımda dönüşümü sağlamak. Tarımla ilgili tüm şirketleri, çözüm üreten herkesi buluşturacağız” dedi.
Pazar payı artacak
İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal 2024’ün Mart ayı içerisinde Samsun’da yıllık 220 bin tonluk organomineral ve kompoze gübre üretecek fabrikayı devreye alacaklarını söyledi. Samsun’da 60 milyon dolarlık bir yatırımı tamamlamış olacaklarını belirten Ünal, “Hatay’da da 250 bin ton kapasiteli kompoze gübre tesisi için 60 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu, orada da inşaata başladık. 2025’in başında da o yatırımın bitmesini bekliyoruz. Şu an itibarıyla İGSAŞ’ın üretim kapasitesi 1.2 milyon ton. Bu Samsun ve Hatay ile beraber 1.7 milyon tona çıkacak. Bu sayede ülkemizdeki gübre kurulu kapasiteleri içinde yüzde 16 olan payımızı yüzde 21’e çıkarmış olacağız” diye konuştu.
Hatay’ın deprem sonrası teşvikte 6. Bölge haline geldiğine dikkat çeken Ünal burada yapılan yatırıma süper teşvik verildiğini, Samsun yatırımının da kendi bulunduğu bölgeyle ilgili teşvikler aldığını söyledi.