EkonomiYapay zeka balonu patlar mı?

Yapay zeka balonu patlar mı?

05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Adalet Bakanlığı, çip devi Nvidia’ya rekabet soruşturması başlatıp celp gönderdi, hisseleri yüzde 10’a yakın değer kaybeden şirketin değeri 3 trilyon doların altına geriledi.

Yapay zeka balonu patlar mı

Geçtiğimiz haziran ayında 3 trilyon dolar piyasa değerini aşan üçüncü şirket olan ve bir ay gibi kısa bir sürede de Apple ve Microsoft’u geride bırakan çip devi Nvidia, ABD’de hakkında başlatılan rekabet soruşturması yüzünden zor günler yaşıyor. ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), yapay zeka işlemcilerinin en büyük sağlayıcısı Nvidia ve diğer şirketlere rekabet yasalarını ihlal ettiklerine dair kanıt arayışıyla mahkeme celpleri gönderdi. Nvidia’nın pazar hakimiyeti ve müşterilerin başka tedarikçilere geçişini zorlaştırdığı iddiaları incelenirken bu adımlar Nvidia’ya yönelik yürütülen soruşturmanın daha da derinleştiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Rekor kayıp

Daha önce bilgi toplayan bakanlık, şimdi yasal olarak bağlayıcı mahkeme celpleri göndererek, ilgili şirketleri bilgi sağlamaya zorluyor. Soruşturmaya aşina olan kaynaklara göre antitröst yetkilileri, Nvidia’nın müşterilerinin başka tedarikçilere geçişini zorlaştırdığı ve yalnızca kendi çiplerini kullanmayanları cezalandırdığı endişesini taşıyor.

Nvidia hiseleri ceplerin ardından önceki gün yüzde 10’a yakın düşerek 279 milyar dolarlık rekor kayıp yaşadı. Şirketin hisseleri 2,6 trilyon dolara inerken Nvidia’nın Fransa’da rekabete aykırı uygulamalar gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Fransa’nın da şirkete bir soruşturma açabileceği daha önce ABD basınına yansımıştı. Şirketler, Fransız antitröst kurallarını ihlal ettiklerinde küresel yıllık cirolarının yüzde 10’una varan para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar, ancak tavizler de verilebiliyor.

Haberin Devamı

Tercihli fiyatlandırma

Nvidia ise pazar liderliğini ürünlerinin kalitesine dayandırıyor. Şirket, yaptığı açıklamada, “Nvidia, performans ve müşteri memnuniyetiyle kazanıyor. Müşteriler, kendileri için en uygun çözümü seçme özgürlüğüne sahip” ifadelerini kullandı.

Düzenleyiciler ayrıca Nvidia’nın Nisan ayında duyurduğu yapay zeka yazılımı üreticisi RunAI’yi satın almasını da mercek altına aldı. Bu birleşmenin, müşterilerin Nvidia çiplerinden vazgeçmesini zorlaştıracağına dair endişeler bulunuyor. Ayrıca, Nvidia’nın, teknolojisini yalnızca kendi sistemlerini satın alan müşterilere tercihli fiyatlandırma yapıp yapmadığı da inceleniyor.

Yapay zeka balonu patlar mı

Tanesi 90 bin dolar

Nvidia, yapay zeka dağıtımını hızlandırmak amacıyla sunucu, yazılım ve hizmetlerden oluşan geniş bir ürün yelpazesi geliştirdi. Nvidia CEO’su Jensen Huang, ürünlerini hızlıca kullanabilecek müşterilere öncelik vererek stok birikimini önlemeyi ve yapay zekanın yaygınlaşmasını hızlandırmayı hedeflediğini belirtti. Nvidia, Microsoft ve Meta gibi dev şirketlerin donanım bütçelerinin yüzde 40’ından fazlasını aldığı bir tedarik zinciri devi haline geldi. Nvidia’nın H100 hızlandırıcılarına yönelik yoğun talep, bu ürünlerin 90.000 dolara kadar fiyat bulmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Rekor gelir beklentisi

Analistlerin projeksiyonlarına göre, Nvidia’nın 2024 takvim yılında 120,8 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Bu rakam, 2020’deki 16 milyar dolarlık gelirine kıyasla büyük bir artış anlamına geliyor ve büyük oranda veri merkezi biriminden kaynaklanacak.