EkonomiYapay zekâ atağında son sürat hazırlık!

Yapay zekâ atağında son sürat hazırlık!

12.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yapay zekâ araçlarına olan ilginin hızla arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 2030’da kullanıcı sayısının 729 milyona ulaşmasının beklendiğini paylaştı. Türkiye’nin 71 eylemden oluşan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi geçen ay uygulamaya konuldu.

Yapay zekâ atağında son sürat hazırlık

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, yapay zekâ kullanımına ilişkin bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Son yıllarda yapay zekâ araçlarını kullananların sayısı hızla artarken, 2030 yılında kullanıcı sayısının 729 milyona ulaşması bekleniyor. Ofisten yapılan açıklamada yapay zekâ araçlarının dünya genelindeki kullanıcı sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çekilerek, “Son yıllardaki gelişmelerle beraber yapay zekâ araçlarına olan ilgi hızla arttı.

Haberin Devamı

Hızla yükseliyor

Yapılan araştırmaya göre 2020’de 115.9 milyon olan kullanıcı sayısının 2030’da 729.1 milyona ulaşması bekleniyor” denildi. Yapay zekâ kullanıcı sayısı 2021’de 154.3 milyona, 2022’de 201.4 milyona, 2023’te 254.8 milyona yükseldi. Araştırmada ayrıca yapay zekâ kullanıcı sayısının 2024’te 314.4 milyona, 2025’te 378.8 milyona, 2026’da 451.8 milyona, 2027’de 529.8 milyona, 2028’de 605.9 milyona, 2029’da 673.8 milyona ulaşaçağı tahminlerine de yer verildi.

Programlar açılacak

Türkiye’nin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nin (UZYS) 2024-2025 dönemini kapsayan Eylem Planı, tüm bakanlıklar ile ilgili kurum ve kuruluşları, özel sektör ve STK’ların katılımıyla güncellenerek temmuz ayında kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bir yılda hayata geçirilecek 71 eylemden oluşan UYZS Eylem Planı’na göre, yapay zekâ uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak için ön lisans, lisans ve lisasüstü düzeyde programlar açılacak; yapay zekâ haricindeki bilim alanlarında eğitim programlarının müfredatına, veri bilimi ve yapay zekâ konuları dahil edilecek.

Haberin Devamı

Yapay zekâ alanında ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler hazırlanacak, bu kapsamda ölçme değerlendirme altyapısı kurulacak. Yapay zekâ alanında devlet burslarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim için kontenjanlar artırılacak. Ortaöğretim seviyesinde yapay zekâ öğretim programı hazırlanacak.

Yapay zekâ atağında son sürat hazırlık

ETİK KOMİTE KURULACAK

Yerli olarak geliştirilecek üretken yapay zekâ modellerine ilişkin teknik ve etik standartları belirlemek ve bu süreci yönetmek üzere uzman bir komite kurulacak. Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve bu modelin geliştirilmesinde gönüllü katılımcıların da yer alacağı tüm ekosistemin katkısını almak amacıyla Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturulacak. Yapay zekâ uygulamaları denetim ve yasal uyumu için belgelendirme mekanizması doğrultusunda “Güvenilir Yapay Zekâ Damgası” oluşturulacak. TÜBİTAK yönetiminde “Türkiye Yapay Zekâ Portalı” kurulacak.

Türkiye’nin siber uzaydaki varlıklarına karşı yöneltilen özellikle yapay zekâ ile güçlendirilmiş yeni nesil siber tehditlerin tespit edilmesi, önlenmesi ve etkilerinin azaltılması kapsamındaki işlerin tek elden yürütülmesi amacıyla gerekli politika ve mevzuat geliştirilecek.

Yazarlar