EkonomiYabancı çalışana yeni muafiyetler

Yabancı çalışana yeni muafiyetler

07.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Satış tutarı 50 milyon TL ve üzeri olan işyerlerinde, işyerinde her bir yabancı için 5 Türk vatandaşının istihdam edilmesi şartı aranmayacak.

Yabancı çalışana yeni muafiyetler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, yüksek düzeyde satış yapan işyerlerine 5 yabancıya kadar istihdam kriteri muafiyeti sağlanacak. Son yıl net satış tutarı 50 milyon TL ve üzeri olan işyerlerinde, istihdam edilecek beş yabancıya kadar çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, işyerinde her bir yabancı için 5 Türk vatandaşının istihdam edilmesi şartı aranmayacak.

Haberin Devamı

Nitelikli yabancı yatırımcılar için yapılacak çalışma izni başvurularında istihdam kriteri muafiyeti sağlanacak. 100 bin dolar ve üzeri sermaye payı olan yabancı ortak adına yapılacak çalışma izni başvurusunun değerlendirilmesinde istihdam kriteri ve sermaye ortaklık payı koşulu istenmeyecek. Bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde; bilişim alanında uzmanlık gerektiren işlerde çalışacak yabancılar adına yapılacak çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde istihdam ve mali yeterlilik kriterleri aranmayacak.

Kuaförde yabancı işçi

Turizm işletmeleri bünyesinde sözleşme ile faaliyet gösteren kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. küçük işletmelerde çalışacak yabancılar adına yapılan çalışma izni başvurularında istihdam ve mali yeterlilik kriterleri aranmayacak.

Haberin Devamı

Çocuk bakımında gelir belgesi

Çocuk, engelli veya yaşlı bakımı ile hasta refakati işlerinde çalıştırılacak yabancılar için, işverenin yabancı istihdamı için gelir düzeyinin belgelendirilmesinde aile bağı bulunan diğer kişilerin gelirlerinin de dikkate alınması uygulamasına geçilecek. Kayıtlı istihdamın teşviki amacıyla, son 5 yıl içerisinde toplam 3 yıl Türkiye’de yasal olarak kalmış yabancılar için istihdam ve mali yeterlilik kriterleri bakımından kolaylıklar sağlanmış, yapılan düzenleme ile bilanço usulüne tabi işyerleri dışında kalan işyerleri de istisna kapsamına alınacak. Çalışma izni başvurusu tarihi itibarıyla son beş yılda en az üç yıl süreyle Türkiye’de (öğrenci ikameti hariç olmak kaydıyla) ikamet izni, çalışma izni veya uluslararası koruma kapsamında yasal olarak kalmış yabancılar adına yapılan yurt içi çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, en fazla üç yabancı ile sınırlı olmak üzere, istihdam ve mali yeterlilik kriterleri aranmayacak. Bu kapsamda işyerlerinde, çalışma izniyle çalışan yabancıların sayısının aynı işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısından fazla olamayacak.