05.01.2023 - 17:14 | Son Güncellenme:
Veteriner hekimler cerrahi işlemden muayene ve tedaviye kadar hayvan sağlığı ile ilgilenen kişilerdir. Veteriner hekimler kliniklerde veya devlette çalışma imkanlarına sahiptirler. Veteriner maaşları çalıştıkları sektör, meslek tecrübesi gibi nedenlerden dolayı değişiklik gösterir.
Veteriner Maaşları 2023
Özel sektörde, kendine ait kliniklerde ve devlet kurumlarında çalışan veteriner maaşları aynı değildir. Özel sektörün ücret politikası her kuruluşa göre değişir. Yan haklar, mesai, çalışma süresi, meslekte geçirilen süre, kişinin deneyimi maaşı etkileyen faktörler arasında yer alır. Devlette çalışan veteriner hekimlerin maaşı ise belirli bir standarda bağlıdır. Devlet kurumlarında çalışan kişilerin maaşı en düşük 11 bin 923 TL’den başlarken özel sektörde bu oran 9 bin TL’ye kadar düşebilmektedir.
Devlet Veteriner Hekim Maaşları 2023
8/1 Dereceye Sahip Veteriner Maaşı
5/1 Dereceye Sahip Veteriner Maaşı
4/1 Dereceye Sahip Veteriner Maaşı
Özel Veteriner Hekim Maaşı Ne Kadar?
Her kuruluşun kendine özgü ücret politikası bulunur. Bu nedenle veteriner maaşları hakkında devlet kurumlarındaki gibi kesin bilgi vermek doğru olmaz.
Yeni işe başlayan deneyimsiz bir veteriner hekim en az 12 bin TL maaş almaktadır. Bu oran tecrübe ve yan haklara göre 18 bin TL’yi bulmaktadır.
Serbest çalışan bir veteriner hekim hasta sayısına göre 20 bin TL ile 60 bin TL arasında kazanabilmektedir.
Veteriner Hekim Ne İş Yapar?
1- Köpeklerde sıklıkla görülen kulak iltihabı, gençlik hastalığı ve parvovirüs gibi hastalıkları teşhis ve tedavi etmek.
2- Hayvanların sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi için gerekli önlemleri almak.
3- Hayvanlardan kan ve idrar örneği alarak mevcut hastalığın hangi aşamada olduğunu tespit etmek.
4- Kesimhaneleri ve barınakları denetlemek.
5- Hayvan yetiştiriciliği hakkında araştırma yapmak. Araştırmalardan elde ettiği sonuçları yazılı ve görsel medya aracılığıyla paylaşmak.
6- Gıda güvenliğine ve hijyen kurallarına dikkat etmeyen kurumları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirmek
7- Yeni tohumlama yöntemleri hakkında araştırma yapmak
8- Yeni aşı ve serumlar üretmek için laboratuvarda çalışmak
Veteriner Hekim Nasıl Olunur?
Veteriner olmak için 5 yıllık Veterinerlik Fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Veteriner Sağlık Teknikerliği bölümünden mezun olan kişiler de stajını tamamladıktan sonra klinik ve hayvan hastanesi açabilir.