27.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Yılbaşından itibaren Yeni Türk Lirası’nın Y’sini atarak TL banknotlarını tedavüle sokmaya hazırlanan Merkez Bankası, yeni paraları kamuoyuna Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte tanıtacak. Yüksek faiz oranları ve bankanın İstanbul’a taşınması kararı nedeniyle hükümetle bir süredir gerginlik yaşayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün Erdoğan’ı Başbakanlık’ta ziyaret etti.
Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede Merkez Bankası Başkan yardımcıları İbrahim Turhan ve Erdem Başçı da hazır bulundu. Görüşmeden sonra bir süre makam aracının gelmesini bekleyen Yılmaz, gazetecilerin, hükümetle gerginlik ve görüşmenin içeriğine ilişkin soru sorma çabaları üzerine, “Kamuoyuyla İletişim Müdürüm ile görüşün. Sorduğunuz soruların yanıtını ondan alabilirsiniz” diye konuştu.
YTL 1 yıl daha kullanılacak
Merkez Bankası yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Yılmaz bugün takvimini açıklayacağı tanıtım kampanyası için Erdoğan’dan destek istedi. YTL’den TL’ye dönecek yeni banknotların Ocak 2009’da dolaşıma gireceğini aktaran Yılmaz, paraları kamuoyuna ekimde tanıtmaya başlayacaklarını belirtti ve Erdoğan’ı söz konusu tanıtım toplantısına davet etti. Teklife olumlu yanıt veren Erdoğan’a, paraların özellikleri de anlatıldı.
Ekimde Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak toplantıda 200 TL’nin de yer alacağı yeni TL kupürler kamuoyuna sunulacak. Kâğıt paralarda çeşit sayısı en fazla altı olduğu için 200 TL’nin dolaşıma girmesiyle kâğıt 1 lira dolaşımdan kalkacak. 1 Ocak 2009’dan itibaren, bir yıl boyunca TL ile YTL birlikte dolaşımda olacak. 2010 başından itibaren ise YTL dolaşımdan kalkacak.
Merkez’den hükümete mali disiplin uyarısı
Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflerinin itibarının güçlendirilmesi konusuna odaklanılacağını açıklarken, hükümete mali disiplin uyarısında bulundu. 14 Ağustos’ta yapılan ve faiz oranlarının değiştirilmediği Para Politikası Kurulu toplantısının özetini açıklayan Merkez Bankası, mevcut konjonktürde ekonominin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığının kritik önem taşıdığını bildirdi. Açıklamada şöyle denildi:
“Fiyat istikrarına ulaşılabilmesi için basiretli bir para politikası gereklidir fakat bu tek başına yeterli değildir. Uygulanan maliye politikaları ve yapısal reform süreci de en az para politikası kadar önem taşımaktadır.”
Bu çerçevede, Avrupa Birliği’ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ve programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Özellikle, mali disiplinin kalitesini artırmaya ve verimlilik artışlarının devamlılığını sağlamaya yönelik yapısal reformlar konusundaki gelişmeler gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlenmektedir” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörüldü.