EkonomiVANA TAMAM AMA KABLO DA ÇEKİN

VANA TAMAM AMA KABLO DA ÇEKİN

08.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

KKTC’ye gönderilen suyun dağıtımında yaşanan anlaşmazlığı çözmek için Ankara’ya gelen Kıbrıslı Maliye Bakanı Özgür, sudan sonra Türkiye’den kablo ile elektrik de istediklerini söyledi

VANA TAMAM AMA KABLO DA ÇEKİN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Birikim Özgür, “Türkiye’den gelen suyu en verimli şekilde yönetmek zorundayız. Asrın Projesi’ni heba edemeyiz. Bundan sonra Kıbrıs’a, Türkiye’den kablo ile elektrik de gelmeli” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile KKTC arasındaki su yönetiminde yaşanan sıkıntıların aşılması amacıyla Ankara’ya gelen Özgür, Türkiye’siz bir Kuzey Kıbrıs olamayacağını da vurguladı.

VANA TAMAM AMA KABLO DA ÇEKİN
Su konusunda Ankara ile ‘yap - işlet - devret’ modeli üzerinde bir anlaşmaya varılacağını ifade eden Özgür, “Dünyada da kullanılan kamu - özel sektör modelini su ile Kıbrıs’ta da kullanmaya başlayacağız” açıklamasını yaptı. Ankara yolunda Milliyet’in sorularını yanıtlayan Özgür, şunları söyledi:

“En zor dönem geçti ve su geldi. Bu büyük bir proje. Dünyada bize prestij kazandıran bir durum. Türkiye deniz altından KKTC’ye su getirerek bölgedeki gücünü gösterdi. Kıbrıs da bu güçten faydalanmaktadır.”

Tıkanma yaşandı

Bilindiği gibi Türkiye suyu şu anda Mersin’den Akdeniz’in altından geçerek Girne’de Geçitköy Barajı’na akıyor. Suyun şehirlere verilmesi için ise bir anlaşma yapılması bekleniyor.

Özgür, Ada’ya ulaşan suyun halka ulaşması konusunda yaşanan gecikmeyi, “Modeli halka anlatmak gerekiyordu. Bunu yaptığımız için gecikmeler oldu” diye açıkladı. Ankara’da yapacakları temaslar sonucu varılacak bir anlaşmadan sonra suyun başkent Lefkoşa’ya pompalanmaya başlayacağını anlatan Özgür, “Alt yapının da oluşturulmasıyla birlikte halkımız hem ucuz, hem de temiz su kullanmaya başlayacak. Bu konuda adımlarımızı da atmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Halk zenginleşir’

Sudan sonra Türkiye’den kablo ile elektriğin de gelmesi gerektiğini ifade eden Özgür, “Su ve elektrik Akdeniz’de Kıbrıs’ı bir çekim merkezi haline getirecektir. Bunlar doğru kullanıldığı zaman halkların zenginleşmesine neden olacaktır” diye konuştu. Özgür, Rumların İsrail’den elektrik getirme çalışmalarına da dikkat çekerek “Biz neden bunu başarmayalım?” diye sordu.

Rumların da, ekonomik olarak suyu ve elektriği olan bir Kuzey Kıbrıs’a ihtiyacı olacağına işaret eden Özgür, bunların barış sürecine de büyük katkı yapacağını söyledi.

Toplam maliyet 2.5 milyar TL

Birikim Özgür ile birlikte Tarım Bakanı Erkut Şahali, Ekonomi Bakanı Sunat Atun ve Çevre Bakanı Kutlu Evren de Ankara’ya geldi. Ankara’da imzalanması beklenen anlaşmaya göre su ‘kamu - özel sektör’ şeklinde yönetilecek. 1 yıl içerisinde ihaleye çıkılacak ve alt yapı yeniden yapılacak. Geçiş döneminde ise Devlet Su İşleri devrede olacak ve sorunları çözecek. Alt yapı için yaklaşık 1 milyar TL yatırımın yapılması gerekiyor. Bu yatırım ile birlikte KKTC’ye giden su 2.5 milyar TL yatırıma ulaşacak. Suyun Ada’ya ulaşması için yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL harcanmıştı.