25.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman / EMLAK
7.2 depremle sarsılan Van, depreme karşı sigorta bilincinin en düşük olduğu yerlerden biri. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı’nın açıklamalarına göre, kentteki 84 bin konuttan sadece 7 bin 318’i zorunlu Doğal Afet Sigortası’nı yaptırdı. Bunun da yüzde 9 sigortalılık anlamına geldiğine dikkat çeken Yazıcı, kentin, Doğu Anadolu Bölgesi ortalamasının da oldukça altında olduğunu söyledi. Yazıcı, “Doğu Anadolu Bölgesi ortalama sigortalılık oranı yüzde 15. Van’da ise oran, yüzde 9. Van, bölgedeki sigortalılık oranının epey gerisinde” dedi.
Erciş’in yüzde 39’u sigortalı
Diğer yandan kentin iki ilçesi arasında bir karşılaştırma yapan Yazıcı, Erciş’te 1.303, Edremit’te ise 1.145 poliçe bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Edremit’te konut sayısı daha az olmasına karşın sigortalılık oranı enteresan bir şekilde yüksek. Erciş’te yüzde 9 olan sigortalılık oranı Edremit’te yüzde 39’a ulaşıyor. Bu, oradaki (Edremit) yeni yapılaşmadan kaynaklanıyor.”
Yazıcı, düşük oranlardaki en önemli nedenler olarak sigorta bilincinin daha zayıf kalmasını, gelir durumunun biraz daha düşük olmasını ve tapu alım satım işlemlerinde gerçekleştirilen sigortalılık kontrollerinin daha az yapılmasını gösterdi.
Öncelik hafif hasarlılarda
Yazıcı, şöyle konuştu: “Maalesef hep erteliyoruz, ihmal ediyoruz. Ancak, deprem olan illerde bir süre sonra sigortalılık oranı artıyor. Simav’da bu artış yüzde 130 oldu. Türkiye genelinde ise sigortalılıkta yılın ilk dokuz ayında yüzde 10 artış yaşandı. Bunun birkaç puanının Simav’dan olduğunu düşünüyoruz. Bu depremle birlikte yıl sonunda yüzde 13-14’e çıkar.”
Diğer yandan, Van’da sigorta ödemelerinin iki hafta içerisinde başlayacağını belirten Yazıcı, önceliği hafif hasarlara vereceklerini kaydederek, poliçe sahiplerine ödemelerin ne zaman yapılabileceğine ilişkin bilgi verdi. Poliçe sahiplerinin yüzde 50’sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini bildiren Yazıcı, ödemelerin nasıl yapılacağını ise Simav örneğini vererek anlattı.
Yazıcı, “Bizim Simav’da 1.530 adetlik poliçemiz vardı, onların 778’ine ödeme yaptık, yani yüzde 50 gibi bir rakam. Ödediğimiz rakamın hepsi tam hasarlı binalar için değil. Simav depremi için ödediğimiz rakam 6.5 milyon lira. Burada da benzer bir şey beklenebilir, yani Simav gibi yüzde 50’ye isabet etse, 3 bin 500 poliçe eder.”
DASK ZORUNLU AMA TÜRKİYE’NİN SADECE YÜZDE 27.60’I SİGORTALI
TOKİ, depremden hasar almadan çıktı
Van’da meydana gelen deprem sonrasında yapılan incelemelerde, TOKİ tarafından gerçekleştirilen uygulamaların hiçbirinde herhangi bir hasar meydana gelmediğinin tespit edildiği bildirildi.
TOKİ’den yapılan açıklamada, bölgede toplam 33 şantiyede, 5 bin 996 konut, 1 lise, 8 ilköğretim okulu, 80 ahır, 6 cami, 9 spor salonu, 6 ticaret merkezi, 3 pansiyon, sosyal tesis, 4 hastane, 2 sağlık ocağı, 6 engelsiz yaşam merkezi, 23 karakol ve arıtma tesisi uygulamalarının daha önce başlatıldığı, 5 bin 452 konutun, sosyal donatılarıyla birlikte tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
‘’23 Ekim 2011’de meydana gelen deprem sonrasında, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel bölgeye intikal etmiştir.Yapılan incelemelerde, İdaremiz tarafından gerçekleştirilen uygulamalarımızın hiçbirinde herhangi bir hasar meydana gelmediği
tespit edilmiştir.’’
’Sektör gelişmiş ama yapılar yıkılıyor’
İnşaat Malzemeleri ve Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, rekabetçi bir inşaat malzemesi sanayisi, dünya sıralamasında olan müteahhitlik ve gelişen müşavirlik becerisine karşın Türkiye’de depremlerde yapılar nedeniyle can kaybı yaşanmasından büyük üzüntü duyduklarını açıkladı.
Bölgede ağır hasarlı yapıların yıkılmasından sonra orta ve az hasarlı binaların incelenerek güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bilmaç, güçlendirmenin, konunun uzmanlarınca afet yönetmeliğinde yer alan esaslara göre yapılmasının önemine dikkat çekti.
İMSAD Yapı Güvenliği ve Deprem Komitesi’nin Başkanı Galip Sayıl ise yapılarda doğru malzeme seçimi, nitelikli projelendirme, kaliteli imalat ve yerinde denetimle birlikte standartların eksiksiz ve tam uygulanmasının önemine değindi. Bu konuda bir dizi çalışma yürüttüklerini kaydeden Sayıl, bu çalışmalarda başta Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı Deprem Daire Başkanlığı olmak üzere, Türk Deprem Vakfı, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ile işbirliği içinde olduklarını açıkladı.
‘Beş yılda kötü yapıların yüzde 80’i kaldırılabilir’
İNDER Başkanı Durbakayım, 7.2’lik depremin İstanbul’da yaratabileceği tahribatın altını çizerek, aslında beş yıl içinde kötü yapı stokunu yüzde 80 oranında kaldırmanın mümkün olabileceğini dikkat çekti
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Van’daki depremle ilgili olarak yaptığı açıklamada, aslında Türkiye’deki kötü yapı stokunun yüzde 80’ini kaldırmanın mümkün olduğunun altını çizdi. Özellikle kamu binalarında hasar yaşanmasını, “çok büyük ayıbımız” sözleriyle nitelendirip devlet eliyle bu duruma son verilmesi gerektiğini belirten Durbakayım, şöyle devam etti: “Yapacağımız şey , deprem riski taşıyan binaları derhal boşaltmak ve yıkmak. Bunların yenilenmesi için kat mülkiyeti kanunundan yararlanıp ayak direyen ve farklı şeyler isteyenler var. Bunun önüne geçilmesi lazım. Binaların özel sektör tarafından yenilenmesi mümkün. Önümüzdeki 5 seneyi hedef koyarsak, Türkiye’deki bu kötü yapı stokunun yüzde 80’ini kaldırmak mümkün olabilir. Devlet ile vatandaş el ele bir kampanya başlatmamız lazım.”
‘Kat mülkiyeti değiştirilmeli’
Yaraları sarmak için dernek üyelerini yardıma davet ettiklerini belirten Nazmi Durbakayım, Türkiye’nin deprem riski karşısında ne yapılmasıyla ilgili önerilerini bakanlığa ulaştıracaklarının altını çizdi. İNDER olarak bugün itibariyle bir sayfa açtıklarını vurgulayan Durbakayım, büyük şehirlerdeki mevcut binaların bir an önce dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ciddi bir engel yarattığına işaret eden Durbakayım, “Deprem riski taşıyan binlerce bina var. Ama buradaki maliklerinin hepsinin katılımı ile bu olabiliyor. Bir-iki kişinin ’hayır’ demesi ile bina yenilenemiyor. Buna bir çözüm gelmesi lazım. Devlet anayasa hükmünde çıkartacağı bir kanunla mevcut kat mülkiyeti kanunundan vatandaşın kötü niyetle yararla nmasının önüne geçilmeli” şeklinde konuştu.
Dönüşüm sırasında halkın ikameti için yazlık bölgelerdeki binlerce boş evin kullanabileceğini söyleyen Durbakayım, diğer yandan TOKİ’nin şu anda bu yöndeki acil ihtiyacın yüzde 20’sini karşılayabildiğini belirterek, “Bunu daha büyük boyuta geçirebilmek için belki TOKİ gibi ikinci bir kuruluş oluşturulabilir ve bu şekilde süratle bu riskler ortadan kaldırılabilir” dedi.
‘İstanbul’da 7.2’yi düşünemiyorum’
Nazmi Durbakayım, 7.2 büyüklüğündeki bir depremin İstanbul’da yaratacağı tahribatı düşünemediğini bile vurguladı. Van’da nüfusun seyrek olması ve ulaşım imkânları nedeniyle can kaybının fazla olmadığını belirten Durbakayım, “Ancak İstanbul’da benzer bir depremin olması durumunda çok fazla can kaybı meydana gelir. Bir an önce dönüşüm gerekiyor. Bunun için de tek bir kişinin itirazı halinde bile yenilemeye izin vermeyen ‘kat mülkiyeti’ sorununu çözmek gerekiyor” dedi.
“Atakent’in Arena’sı fiyatları yükseltti”
Artaş İnşaat tarafından Atakent’te inşa edilen ArenaPark AVM, bölgedeki konut fiyatlarını önemli ölçüde etkilemiş görünüyor. Arena Park AVM Genel Müdürü Muhsin Erkoç’un açıklamalarına göre, projenin katkısıyla bölgedeki yeni konut projelerinin yanı sıra 20 - 25 yaşındaki konutlar da 30 bin liraya varan miktarlarda değer kazanmış durumda. Atakent’in 2003 yılından itibaren konut alanında hızla büyüme yakaladığını, ancak, aynı tespitin ticari gelişim için söylenemeyeceğini vurgulayan Erkoç, “Bugün bölgede birçok markalı konut projesi yer alıyor. Fakat, burada yaşayanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek gelişmiş bir ticari alan bulunmuyordu. Çarşı mantığıyla tasarlanan Arena Park AVM, hem bu ihtiyaca cevap verdi hem de bölgedeki fiyatları da oldukça yükseltti” şeklinde konuştu.
9.5 ayda tamamlandı
Akdeniz mimarisinin uygulandığı ArenaPark AVM’nin tasarımı, Yüksek Mimar Emin Can Aygölü’ye ait. 80 milyon liralık yatırımla 9.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan ArenaPark. bölgeninilk ve tek alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor. Büyük ölçekli konut projelerinin çevrelediği 52 bin metrekarelik arsa üzerinde geliştirilen ArenaPark AVM’de 100 mağaza yer alıyor.
Avrupa Konutları Atakent 3 için iki ödeme alternatifi
Avrupa Konutları’nın, Atakent 3 projesi için iki alternatifli olarak başlattığı kampanya, açıklamaya göre, büyük ilgi görüyor. Projede isteyen yüzde 10 peşinatla, isteyen yüzde 50 peşinatla istediği daireye sahip olabiliyor. Yüzde 10 peşinat ile konut sahibi olmak isteyenler, Şubat 2012’de yüzde 10, Haziran 2012’de yüzde 5 oranında ara ödeme yapabiliyor. Ara ödemelere ekstra faiz yansıtılmıyor. Kalan yüzde 75’lik tutar içinse 120 aya kadar banka kredisi kullanabiliyor. Açıklamaya göre, dört farklı konut tipinin olduğu projede fiyatlar 234 bin 600 liradan başlıyor.
Projede ayrıca kefil ve banka kredisi gerektirmeyen kampanya kapsamında yüzde 50 peşinat ödendikten sonra kalan yüzde 50, Haziran 2012’de faizsiz olarak ödeniyor. Temmuz 2012’de de daireler teslim ediliyor.
4 projede 5 yıllığına kirayı garanti ediyor
Ukra İnşaat CEO’su Kürşat Tuncel, başlattıkları kampanyayla Ukra City, Hane Plus, Han Plus ve Sedai Plus projelerinde bulunan mağaza, ofis ve home ofisler için 5 yıl kira garantisi verdiklerini söyledi. Tuncel,“Böylelikle Ukra İnşaat’tan mağaza ve ofis alanlar, Ukra’dan yılda yüzde 6 net kira geliri elde ediyor. Alıcılar dilerlerse bu gayrimenkulleri kendileri kullanıyor ya da Ukra İnşaat’ın anlaşmalı kiralama ajansı yardımıyla kiralayarak en az bir o kadar daha kira geliri kazanıyor. Böylece mağaza ve ofislerden yıllık yüzde 12’nin üzerinde bir getiri elde etmek ve yatırımın geriye dönüş süresini iki kat hızlandırmak mümkün” diye konuştu.
Böylece alıcılara 5 yıl boyunca toplam yüzde 30’luk bir kirayı garanti ettiklerine dikkat çeken Tuncel, dönem sonunda alıcıya satın aldığı gayrimenkulü kayıpsız ve kesintisiz iade etme hakkını verdiklerini de belirtti
175 mağaza kapıyı açmak için şubat ayına odaklandı
Şubat ayında kapılarını açacak Trump Towers Alışveriş Merkezi, ‘Perakende Günleri’ organizasyonunun sponsorlarından biri oldu. Açıklama yapan Ortadoğu Yönetim Kurulu Üyesi İlder Tokcan, “Şişli’de, Trump Towers Office ve Residence’dan sonra milyonlarca kitleyi Trump Towers Alışveriş Merkezimizde ağırlayacağız” dedi.
260 bin metrekarelik 39 katlı rezidans kulesi, 37 katlı A+ ofis kulesi ve 43 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip alışveriş merkezinden oluşan Trump Towers İstanbul’un alışveriş merkezi bölümü 175 mağazanın yanı sıra eğlence ve yeme-içme mekânı olarak da iddialı.
Yeni projede yer ve konsepti değiştiriyor
Birçok sektörde faaliyet gösteren Metar Grup, inşaat alanındaki konumunu daha da genişletme kararı paralelinde yeni projelere başladı. Firma bu kapsamda, Bağcılar’da teslimlerini tamamladığı Çınar Olimpia Park projelerinin ardından Beykoz Çavuşbaşı’nda 44 bin metrekare büyüklüğündeki arsada yeni bir çalışmaya başlıyor. Firmadan yapılan açıklamaya göre, 32 bin metrekare inşaat alanında 40 villa olarak tasarlanan projede geleneksel Türk mimarisinden modern uyarlamalara yer verilecek. Şu anda firma, arazi düzenleme çalışmalarına başlamış durumda.