20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ
MELTEM GÜNEŞ- Türkiye’nin 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nda 44 eyleme yer verildi. Eylem Planı; Hazine ve Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman, Milli Eğitim Bakanlıkları başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun sorumluluğu ve iş birliğinde yürütülecek.
“Ölçüm, Farkındalık, İş Birliği, Düzenlemeler ve Denetim” zincirinin gözetildiği eylemlerin bir kısmı şöyle:
*Kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan makro ve sektörel düzeydeki vergi açığı hesaplama çalışmaları vergi türleri bazında yürütülecek.
*Fiş ve fatura düzenlemesinin yaygınlaşmasını sağlamak üzere çocuklara yönelik, ödül uygulaması getirilecek.
*Hal Kayıt Sistemi’nin ticari, zirai ve mali veriler ile entegrasyonu sağlanacak.
*İşverenlerin, ücret ödemelerini bankalar vasıtasıyla gerçekleştirmesi sağlanacak.
*Kayıt dışı işçi çalıştıranların kamu ihalelerinden yasaklanması ve yatırım teşvik uygulamalarından yararlanmasının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.
*Başta gıda ve tarım ürünleri ile inşaat malzemeleri olmak üzere ticarete konu ürünlerin, nihai tüketimine kadar gerçekleşen tüm aşamalarının izlenebilmesi amacıyla benzersiz kod üretilerek ürün hareketlerinin izlenebileceği bir ürün takip sistemi kurulacak.
*Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlamasına imkan sağlayan Taşıt Tanıma Sistemi kurulacak.
*Elektronik defterler üzerinden risk analizi ve değerlendirme çalışmaları yürütülebilmesine yönelik hukuki ve teknik altyapı oluşturulacak. Defter Risk İncelemesi Projesi (DERİN) hayata geçirilecek.
*Etil alkolün amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla mevzuat gözden geçirilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanacak ve takip sistemi kurulacak.
*Sözleşme dışı üretilen yaprak tütünlerin alan ve miktar yönünden tespitine yönelik gerekli altyapı ve mevzuat çalışmaları yürütülecek.
*Ticari kredilerde, fatura ve tevsik edici belgelere dayalı kredi kullanım uygulaması yaygınlaştırılacak.
*Nakit kullanımın azaltılmasına yönelik kartlı veya dijital ödeme yöntemleri teşvik edilecek.
*Vergi dairelerinde elektronik teminat mektubu uygulamasına geçilecek.
*Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.
Mücadelede iş birliği şart
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı yürürlüğe koyduklarını duyurdu.
Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomik faaliyetleri kayıt altına alarak rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadele ettiklerini belirtti. Nebati mücadelede iş birliğinin önemine de değindi.