Ekonomi'UMUT VAR'

'UMUT VAR'

01.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

'UMUT VAR'

UMUT VAR

ÖNCEKİ gün bankacılık uzmalanları ve gazetecilerle "Şubat 1997'de Türkiye Ekonomisi" konulu bir toplantı düzenleyen uluslararası finans uzmanı Prof. Dr. Salih Neftçi, konuşmasında Türkiye'deki finans piyasalarının kendisine has bir yapısı bulunduğunu söyledi.
Merkez Bankası politikalarını eleştiren ve ve uluslararası kriterlerin uzağında olan Türk finans piyasalarının 4 - 5 banka tarafından yönlendirildiğini belirten Neftçi, '1995 yılı başında piyasanın bonoya girmemesi gerkekiyordu. Ancak bankalar girdi ve Merkez Bankası buna seyirci kaldı oysa uyarması gerekirdi. Böyle bir şey ABD'de suçtur. FED Başkanı bu gibi konularda uyarısını hep yapmıştır. Uymayanın başına ceza gelir. Hatta peşine FBI (Federal Soruşturma Bürosu) bile takılır. Ancak bizim Merkez Bankası uyarı yapmaktan kaçınmıştır" dedi.

Yaşanan siyasi gerileme rağmen, piyasadaki iyimserlik havasının tamamen ortadan kalkmadığına inandığını söyleyen, Neftçi, siyasi gerilimin azalması halinde iyimserliğin gelmesini beklediğini belirtti.
Bono piyasasında faizlerin düştüğünü ancak getirinin azalmadığını anlatan Neftçi, bono piyasasında "oyunun" likiditeye bağlı olduğunu söyleyerek "piyasada para kazanmak zorluştı. Bankalar al - sat ile bonoları başkasına vererek kazanç sağlıyor. Eğer Merkez Bankası ve kamu bankaları kağıt aldığı sürece bu oyun devam eder. Piyasada son alıcı olmayacağı inanılırsa piyasa çöker" dedi. Şubat ayı enflasyon beklentisini 4.7 olarak açıklayan Neftçi, yılın sonuna doğru enflasyonun gerileyeceğini ifade ederken, yılsonu beklentisini yüzde 73 olarak bildirdi.