06.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan
Türk havacılığında bir dönem kapanıyor, yeni dönem başlıyor. Tüm dünya dün ve bugün havacılık tarihinde dev bir taşınma organizasyonuna tanıklık ediyor. Atatürk Havalimanı’nın dev bir operasyonla İstanbul Havalimanı’na taşınması tüm dünyanın yakından takibinde. Milliyet olarak biz de oradaydık ve ‘büyük göç’ adı verilen bu dev taşınmayı adım adım takip ettik. Dün gece 03.00’da başlayan taşınma, saatler bu gece 23.59’u gösterirken son bulacak ve 45 saatlik büyük plan da tamamlanmış olacak.
Bu süre boyunca Atatürk Havalimanı’ndan çıkan TIR’lar ve taşıyıcı araçlar, parça parça taşıma işlemlerini gerçekleştiriyor. Yollarda dün gün boyunca hiçbir sorun yaşanmazken, araçların giriş çıkışı da buna göre ayarlandı. TIR’ların yollarda ve havalimanına giriş çıkışlarda yoğunluk oluşturmaması için planlamalar buna göre yapıldı.
Kodu değişiyor
Dün gece 02.00’da Türk Hava Yolları’nın (THY) Atatürk Havalimanı’ndan Singapur’a yaptığı son uçuşun ardından bugün öğleden sonra 14.00’e kadar hiç uçuş olmayacak.
Bu 12 saat boyunca İstanbul Avrupa yakası uçuş sahası da tamamen boş olacak. Bu süre içinde havalimanı kodu da değişecek. İlk etap açılışı sonrası ‘ISL’ kodu ile temsil edilen İstanbul Havalimanı, bugün 03.00 itibariyle Atatürk Havalimanı’nın ‘IST’ kodunu aldı. Kargo, VIP gibi uçuşların yapılacağı Atatürk Havalimanı ise ‘ISL’ kodunu aldı.
İlk uçuş 14.00’da
İstanbul Havalimanı’nda taşınma sonrası ilk uçuş bugün 14.00’da yapılacak. Kapalı yollar nedeniyle araç trafiğinde oluşabilecek yoğunluklar ise bugün sonuna kadar normal seyrine dönecek.
Buna göre, Atatürk Havalimanı ile Mahmutbey Batı Kavşağı istikameti 5 Nisan’da saat 22.00 ila 6 Nisan saat 23.59’da 26 saat trafiğe kapatılacak. Mahmutbey Batı Kavşağı ile İstanbul Havalimanı istikameti 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası 12 saat trafiğe kapalı olacak.
İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki Kuzey Marmara Otoyolu ile Basın Ekspress yolu, Mahmutbey batı kavşağı ile Yeşilköy havuzlu Kavşağı istikametinde 6 Nisan saat gece 01.00 ila 6 Nisan saat sabah 10.00’a kadar 9 saat trafiğe kapatılacak. Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun Reşadiye Kavşağı ile Yassıören Kavşağı istikametinde 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası gidiş ve geliş yönünde 12 saat trafiğe kapatılacak.
15 Nisan’a kadar otopark ücretsiz
7 Nisan’dan itibaren uçuşu olan yolcular İstanbul Havalimanı’nın otoparkını 15 Nisan tarihine kadar ücretsiz kullanabilecek. Yine bu tarihten itibaren ‘şaşırıp’ Atatürk Havalimanı’na gidenler olabilir diye 15 gün süreyle buradan İstanbul Havalimanı’na ücretsiz ring seferler yapılacak. İstanbul Havalimanı’na taşımacılık hizmeti veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Otobüs AŞ’ye bağlı HAVAİST, 6 Nisan’dan itibaren 7/24 hizmete başlayacak.
HAVAİST, 6 Nisan’dan itibaren il genelinde 20 ayrı hat ve 65 durakta 150 otobüsle 7/24 hizmet verecek. Yolcular, “HAVAİST” mobil uygulamasının Android ve IOS işlemciyle de en yakın hareket noktasını, hareket saatlerini, varış süresini öğrenebiliyor. Ayrıca havalimanına İETT’nin İstanbul Havalimanı hatlarıyla ulaşmak da mümkün. Metro ulaşımının ise 2020 yılında hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Ekipler teyakkuzda
Büyük göç için muhtemel olumsuz senaryolar da dikkate alındı. İstanbul Havalimanı’na gelen yollarda bir acil müdahale ihtiyacı olasılığına karşı ambulans, polis ve jandarma ekipleri konuşlandı. Yine Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı ve AKOM olmak üzere üç ayrı noktada kriz merkezleri oluşturuldu.
Yeni bir sayfa
Havacılıkta devrim yaratması beklenen yeni havalimanını Milliyet olarak hep yakından takip ettik. Fikir aşamasından bugünlere kadar tüm gelişmeleri sahadan Milliyet okurlarıyla paylaştık. Şimdi ‘yeni havalimanı’ maceramızda artık yeni bir sayfa açılıyor. Türkiye ve dünya tarihinde tanıklık ettiğimiz unutulmaz anlardan biri olan ve 6 yıl önce büyük bir merakla başlayan mega yolculuk bugün ilk fazıyla tamamlanıyor. Önce İstanbul’u arazi arazi gezip, yaz kış her anına tanık olduğumuz bu süreç, Mayıs 2013’te ihaleyi kazanan konsorsiyumla birlikte daha da hareketlendi. Ta ki tarihler Haziran 2014’ü gösterene kadar. İşte bu tarih, ‘yeni havalimanı’nın temelinin atıldığı o büyük gün olarak dünya havacılık tarihindeki yerini aldı.
29 Ekim 2018’de ise merakla beklediğimiz ‘isim’ konusundaki tartışmalar son buldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, açılış gününde uzun zamandır dillere ‘yeni havalimanı’ şeklinde pelesenk olan bu dev yatırıma, ‘İstanbul Havalimanı’ ismini verdiklerini duyurdu. O tarihten itibaren hem peyderpey uçuşlar yapıldı, hem de Atatürk Havalimanı’ndan ufak ufak taşınma başladı. Diğer taraftan İstanbul Havalimanı’nda hem ekiplerin, hem de yolcuların bu sürece uyum sağlama aşamaları da pürüzsüz geçildi. Artık yarından itibaren, Atatürk Havalimanı ticari yolcu uçuşlarına tamamen kapanıyor. Tüm ticari uçuşlar bundan sonra İstanbul Havalimanı’nda olacak.
Kuleye teşekkür ziyareti yaptı
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi Twitter üzerinden taşınmaya yönelik bilgiler vermeye devam ediyor. Atatürk Havalimanı’ndan 45 kilometre uzaklıkta olan İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemini gerçekleştiren Arkas Lojistik’in özel yazılımından bir kare yayınlayan Ekşi, bu sayede tüm taşınma sürecini anlık olarak takip edebildiklerini belirtti. Ayrıca Ekşi, dün Hava Trafik Kontrol ve Yaklaşma Kule’sine teşekkür ve veda ziyaretinde bulundukları bilgisini de sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.
Son uçuş 21.40’TA Ankara’ya yapıldı
Atatürk Havalimanı’ndan son iç hat uçuşu TK 2182 sefer sayılı uçuşla Ankara’ya yapıldı. Son uçuşta yer alan çalışanlar ve yolcular hem selfie çekti hem de birlikte fotoğraf çektirerek tarihe not düştü. İstanbul Havalimanı’na taşınması nedeniyle kullanıma kapatılacak Atatürk Havalimanı’ndan son uçuşta hem mutlu hem de heyecanlı anlar yaşandı. İstanbul’dan Ankara’ya 21.40’ta hareket eden TK 2182 sefer sayılı uçuşa bilet alan 288 yolcu, Atatürk Havalimanı’nı son kez kullandı. Son uçuşu gerçekleştirmek için kapıda hostesler tarafından karşılanan yolcuların heyecanlı oldukları gözlendi. Uçağa binmek için aprona geçen yolcular bol bol fotoğraf çektirdi. Uçuş personeli de bu anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çektirdi. Atatürk Havalimanı yer görevlileri, buradan son uçuşunu yapan “Malazgirt” uçağını Ankara’ya el sallayarak uğurladı. Son yurt dışı uçuşu ise Singapur’a yapıldı.
Bana sor!
İstanbul Havalimanı’nın terminal binası resmi açılışın yapıldığı 29 Ekim tarihinden bu yana hazır hale getirildi. Bina içinde sistemler son teknolojiyle çalışıyor. Yönlendirmeler açık ve anlaşılır şekilde yolcuyu bilgilendiriyor. Aynı zamanda yeni havalimanı işletmecisi İGA’nın turkuaz rengi ‘Bana Sor’ ekipleri ile TGS’nin mor renkli ‘Bana Sorun’ ekipleri, terminal içinde ihtiyaç duyulan tüm bölgelerle ilgili yanıtları veriyor. Bu iki ekip de en az 2 ay daha yolculara yardımcı olacak.
Sabiha Gökçen’den veda mesajı
Bu dev taşınma Sabiha Gökçen Havalimanı’nda büyük bir yoğunluk oluşturdu. Birkaç gün daha devam etmesi beklenen yoğunluğun ilerleyen günlerde normale dönmesi bekleniyor.
İSG’nin önlemleriyle yolcular mağduriyet yaşamadan uçuşlar gerçekleştiriliyor.
Taşınma takvimi boyunca İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na 170’i ilave, 32’si büyük gövdeli toplam bin 400 uçağın gelmesi bekleniyor.
Bu arada İSG, kapanacak Atatürk Havalimanı için veda, İstanbul Havalimanı için ise ‘hoş geldin’ mesajı yayımladı.