EkonomiTürkmen doğalgazı için kritik buluşma...

Türkmen doğalgazı için kritik buluşma...

14.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın daveti doğrultusunda Türkiye’ye geldi.

Türkmen doğalgazı için kritik buluşma...

AYDIN HASAN / Ankara - Ziyaretin en önemli gündem maddelerinden birini Türkmen doğalgazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya iletilmesini öngören projelerin hayata geçirilebilmesi için atılabilecek adımlar oluşturacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meredov’u Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Kabulde, Hakan Fidan da hazır bulundu. Meredov, Türkiye ziyaretini Türkmenistan Savunma Bakanı Begenç Gündogdıyev ile birlikte gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Türkmen Halkının Milli Lideri ve Türkmen Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, 1-2 Mart 2024’te 3. Antalya Diplomasi Forumu’na katılmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Görüşmede, Türkiye ile Türkmenistan arasında “Doğalgaz Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Karşılıklı İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Hidrokarbon Kaynakları Konusunda İşbirliğine Dair Niyet Beyanı” imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğim haziran ayında Bakü’de gerçekleştirilen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nın açılışına gönderdiği mesajında, “Uzun yıllara dayanan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatları ve TANAP gibi altyapı yatırımları ile taçlandırdığımız işbirliğimiz sadece Türkiye ve Azerbaycan’a fayda sağlamamış, bölgenin ve Avrupa’nın enerji güvenliğine de önemli katkılar yapmıştır. Türkmenistan’da üretilecek gazın ortak çabalarımızla Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması ve TANAP’ın kapasitesinin genişletilmesi artık sadece zaman meselesidir. Bu konulardaki çalışmalarımızın çok yakında meyve vermesi şüphesiz Türkiye ve Azerbaycan’ın bir başka ortak başarısı olacaktır” ifadelerine yer vermişti.

Haberin Devamı

Orta Koridor...

Edinilen bilgiye göre, Fidan ile Meredov başkanlığındaki heyetlerin görüşmelerinin önemli başlıklarını; enerji, ticaret, ulaştırma, kültür ve eğitim oluşturacak. Türkiye’den Kafkaslara uzanarak Hazar Denizi’ni aşan, Türkmenistan ve Kazakistan’ı takip ederek Çin’e ulaşan tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmayı hedefleyen Hazar-Geçişli Orta Koridor’un daha etkin kullanılmasına yönelik ulaştırma alanında alınabilecek tedbirler masaya yatırılacak. Türkmen doğalgazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya iletilmesini öngören projelerin hayata geçirilebilmesi için atılabilecek adımlar görüşülecek. 5 milyar dolar olarak belirlenen ikili ticaret hacmi hedefi doğrultusunda yapılabilecekler ile Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlar nezdinde işbirliği de kapsamlı şekilde ele alınacak.

Resmi verilere göre, Türkiye ile Türkmenistan arasında 2023 yılı ikili ticaret hacmi bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 artışla 2.6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Türk inşaat şirketlerinin 1992 yılından bugüne 53.4 milyar dolarlık müteahhitlik projesini üstlendiği Türkmenistan, bu alanda Rusya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Yazarlar