EkonomiTürkiye’den tam 6 ‘unicorn’ yolda

Türkiye’den tam 6 ‘unicorn’ yolda

14.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk 6 ayda startup’lar 1.6 milyar dolar yatırım çekerken, ‘milyar dolarlık startup’ anlamına gelen ‘unicorn’ sayısı da 3’e çıktı. Endeavor Türkiye Başkanı Kurttepeli, 2022’de 6 yeni unicorn çıkmasını bekliyor...

Türkiye’den tam 6 ‘unicorn’ yolda

Hanife Baş - Türkiye’de teknoloji tabanlı girişimler olan startup’lar yatırım çekmeye devam ederken, bu ilginin hızla artması bekleniyor. 2021 yılının ilk yarısında Türkiye’de bu tip girişimlere yapılan yatırım tutarı 1.6 milyar doları geçti. Türkiye’den çıkan ‘unicorn’ların (İngilizce tek boynuzlu at anlamına geliyor. Değeri 1 milyar doları aşan startup yatırımlar için kullanılıyor) sayısı ise üçe çıktı.

Haberin Devamı

Yıl iyi kapanır

Endeavor Türkiye ve Galata İş Melekleri Başkanı Emre Kurttepeli, 2021’in başından beri farklı sektörlerde hem yatırım miktarı, hem de yatırım sayısında artış gözlemledikleri belirterek, özellikle pandemi kısıtlamaları kalktıkça bu yatırım dalgasının süreceğini, pandemiden olumsuz etkilenen ulaşım, turizm gibi sektörler de toparladıkça bu yılın yatırım açısından geçen yıla göre daha iyi kapatılacağını söyledi.

Türkiye’den çıkan unicorn sayısının üçe çıkmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Kurttepeli, şunları söyledi:

“Ancak henüz gidilecek çok yol var. Benzer boyutta ülkelere kıyasla hala düşük seviyedeyiz. Örneğin, Endonezya’da unicorn sayısı 6, Brezilya’da 12. Fintek, B2B gibi ciddi potansiyeli olan alanlarda henüz yolun başındayız. Bu nedenle kesinlikle yeni unicorn’lar çıkmaya devam edecek. 2022 yılı sonu için benim hedef sayım 5-6 unicorn.”

Haberin Devamı

Kurttepeli, Türkiye’den çıkıp küresel alana hitap eden girişimlerde potansiyel gördüğünü kaydederek, “Yerel kalmayıp ilk günden küresel pazara ürün ve servis sunan hizmetler. Bu alanda daha büyük değerlemelerin çıkacağına inanıyorum.

Rekabetin çok yüksek olduğu bu işlerde Türkiye’nin her alanda başarılı olmasına imkan yok. Fintek girişimleri ve mobil oyun firmalarını çok avantajlı görüyorum” dedi.

Bir startup nasıl yatırım çekebilir?

Emre Kurttepeli, yatırım çekmek isteyen girişimcilere şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle girişimcilerin şirketi müşteriyle büyütebildiğini gösterebilmesi lazım. Yurt dışı satışa da odaklanılmalı. Kendi ülkesi dışında satış yapabiliyor olmak adreslenebilir pazarı katlanarak büyüttüğünden yatırımcıları hemen cezbediyor.

Bir diğer tavsiyem ise fırsat buldukça gerek yerli, gerek yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, özellikle yatırım aramadan önce kendilerini tanıtmaları ve yatırımcılarla irtibatta olmalarıdır.”

Şimdiye kadar çıkan 3 ‘unicorn’ var

Değerlemesi 1 milyar dolar ya da üzeri girişimler ‘unicorn’ diye adlandırılıyor. Türkiye’nin ilk unicorn şirketi 2020’de 1.8 milyar dolar değerlemeyi aşan Peak Games oldu. İkinci unicorn ise Getir... Önce 1 milyar dolar değerlemeyi aşan firma en son 7.5 milyar dolar değerlemeyle yatırım aldı. Üçüncü unicorn ise mobil oyun geliştiricisi Dream Games... 1 milyar dolar değerleme üzerinden 155 milyon dolar yatırım aldı.

Haberin Devamı

İlk yarıda 1.6 milyar dolar yatırım

Global startup topluluğu StartupCentrum, Türkiye girişimcilik ekosisteminin 2021 yılı performansını açıkladı. İlk yarıda 1.6 milyar dolar yatırım çekildi. 124 yatırım turunda 121 startup, 704 milyon dolar yatırım aldı. Startup başına düşen yatırım miktarı ise 10.7 milyon dolar oldu. En çok yatırım alan şehir İstanbul. İstanbul’u, Ankara, İzmir, Kocaeli, Kayseri ve Sakarya takip ediyor. Adet olarak en çok yatırım alan sektör ise oyun, miktar olarak en çok yatırım alan sektör ise teslimat oldu. 2021’de startuplara yüzde 14’ü yabancı 315 yatırımcı yatırım yaptı.