EkonomiTürkiye rekabette 44. sırada

Türkiye rekabette 44. sırada

30.01.2014 - 12:05 | Son Güncellenme:

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl yayınlanan "Küresel Rekabetçilik Raporu"nda 2013-2014 yılları arasında 148 ülke arasında 44. sırada yer aldı.

Türkiye rekabette 44. sırada

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu'nun (REF) 2009 yılından bu yana yayımladığı "Türkiye'nin Küresel Rekabet Düzeyi Raporu"nun 2013-2014 yılı lansmanı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Raporda, WEF tarafından her yıl yayınlanan "Küresel Rekabetçilik Raporu"nda yer alan bulgulara yer verildi.

Buna göre Türkiye, WEF'in "Küresel Rekabetçilik Raporu"nda 2012-2013 yılları arasında 144 ülke arasında 43. sırada yer alırken, 2013-2014 yılları arasında ise 148 ülke arasında 44. oldu. Türkiye rapora göre, Küresel Rekabetçilik Endeksi'ni (KRE) oluşturan 12 bileşenden sadece ikisinde, "emek piyasalarının etkinliği" ve "makroekonomik istikrar"da ortalamanın altında kaldı.

"Kurumsal yapı, altyapı, sağlık ve ilköğretim, yüksek öğretim ve işbaşında eğitim, ürün piyasalarının etkinliği, finansal piyasaların gelişmişliği, teknolojik altyapı, pazar büyüklüğü, iş dünyasının gelişmişlik düzeyi ve inovasyon" ise Türkiye'nin ortalamanın üstünde yer aldığı bileşenler oldu.

Haberin Devamı

Raporda, Türkiye ile kişi başına düşen milli gelir esasına göre aynı grupta bulunan ülkelerin değerlerinin ortalamaları alındığında, Türkiye'nin pazar büyüklüğünde dikkati çekici bir yüksekliğin göze çarptığı belirtildi. Bunun yanı sıra Türkiye'nin "iş dünyasının gelişmişlik düzeyi" ve "inovasyon" bileşenlerinde hem sırasını, hem de puanını yükseltmekle kalmadığı, içinde bulunduğu ülke ortalamalarının da üzerine çıkmayı başardığı vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Ancak 'emek piyasalarının etkinliği', 'makroekonomik istikrar', 'yüksek öğretim ve işbaşında eğitim' ile 'teknolojik altyapı' bileşenlerinde hala, içinde bulunduğu grup ülke ortalamasına göre geridedir. BRIC ülkeleri olarak ifade edilen Brezilya Rusya, Hindistan ve Çin'in performanslarına baktığımızda; Çin ve Hindistan'ın yerlerini korudukları, Rusya'nın 3 sıra yükseldiği gözlenmektedir. Son 2 senedir yükselişini sürdüren Brezilya ise bu sene 8 basamak birden gerilemiş ve 56. olmuştur.

Meksika, 2009-2010 döneminde Türkiye ile birlikte 'verimlilikten inovasyona geçiş' grubu içindeyken 2010-2011 döneminde bizimle birlikte 'verimlilik ülkeleri' arasına düşmüş ve yine bizimle birlikte 2011-2012 döneminde geçiş ülkeleri içine girmiş ve son 2 yıldır da grubunu korumuştur. Ancak yükselişini bu yıl sürdürememiş ve 2 sıra gerileyerek 55. olmuştur. Polonya, Türkiye ile aynı kategoride olan geçiş ülkelerinden biridir. Bu yıl tıpkı Türkiye gibi Polonya da grubunu korumuş ve 1 sıra gerileyerek 42. olmuştur."