15.03.2011 - 13:09 | Son Güncellenme:
Kilci, Değişim Liderleri Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Japonya’daki depremin ardından Türkiye’de planlanan nükleer santrallerle ilgili ekstra bir güvenlik alınıp alınmayacağı konusunda, bu tür santrallerin kurulumunda standart olarak ne tür önlemler alınması gerekiyorsa o önlemlerin alınacağını söyledi.
Kilci, "Her zaman daha dikkatli olunması söz konusu. Bu olayların daha dikkatli olmamıza etkisinin olduğunu zannetmiyorum. Biz zaten deprem kuşağında yer alan bir ülkeyiz. Bu konularda olağanüstü hassasiyet göstermek durumundayız" dedi.
Nükleer santral ile ilgili Japonlarla görüşmelerinin kesintisiz devam ettiğini belirten Kilci, "Zaten olay olduğunda (Japonya’daki deprem), cuma günü geniş bir Japon heyeti ülkemizde bulunuyordu. Görüşmelere ara verilme ihtimalini biz önerdik, ’isterseniz bırakalım’ dedik. Ama devamı uygun görüldü. Bugün dar kapsamlı bir heyet hala burada. Bir kısmı döndü" şeklinde konuştu.
-ELEKTRİK ÖZELLEŞTİRMELERİ-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci, elektrik özelleştirmelerinde nasıl bir sıra izleneceğine ilişkin soru üzerine, Özelleştirme İdaresinin, Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. ile ilgili ihale ilanına en kısa zamanda çıkacağını düşündüklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bizim bilgimiz bu yönde. Seçim öncesi... Diğer portföy gruplarının da yılın ikinci yarısında ihaleye çıkması planlanıyor. Ama Hamitabat özelleştirme süreci, üretim özelleştirmelerinde önemli bir gösterge niteliği taşıyacak. 9 portföy grubu var. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda, Özelleştirme İdaresi ile birlikte, büyük hidroelektrik santraller dışındaki bütün enerji varlıklarını 9 grup halinde yeniden gruplandırdık. Bunları yılın ikinci yarısından itibaren önümüzdeki 3 yıllık dönem içerisinde özelleştirmeyi hedefliyoruz. Hamitabat’ı ve diğer 3 santrali ise tek tek özelleştirmeyi düşünüyoruz."
-BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN RUSYA ZİYARETİ-
Metin Kilci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı Rusya ziyareti ile ilgili bir soru üzerine, en önemli gündem maddesinin Samsun-Ceyhan boru hattı konusu olduğunu, bu konuda bir ilerleme sağlanabileceğini düşündüklerini ifade etti.
Kilci, bu yıl ayrı bir gündemleri bulunduğunu, 6 milyar metreküplük doğalgaz sözleşmesinin 31 Aralık’ta sona ereceğini belirterek, "Bunu almayacağımızı, bu kontratı yenilemeyeceğimizi söyledik. Ama bununla ilgili konular da gelebilir" dedi.
Nükleer konusunun gündem maddesi olmadığını bildiren Kilci, "Ruslarla yaptığımız nükleer anlaşması takvime göre ilerliyor. Orada bir sorun, sıkıntı gözükmüyor. Onun dışında doğalgaz ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattı meseleleri gündeme gelecektir" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "İndirim almak söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Kilci, "Onu şu anda bilemiyorum. Biz Rusya’nın büyük bir müşterisiyiz.
Almanya’dan sonra ikinci büyük müşteriyiz. Bu konuda Avrupa pazarlarındaki fiyatlara benzer bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.