EkonomiTürkiye ‘doğalgazda’ büyük oyuncu olacak

Türkiye ‘doğalgazda’ büyük oyuncu olacak

11.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Albayrak, Dünya Petrol Kongresi’ne ev sahipliği yapmanın büyük bir onur olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin 2023’te doğalgaz kapasitesi alanında bölgedeki en büyük ülkelerden biri olacağını söyledi

Türkiye ‘doğalgazda’  büyük oyuncu olacak

22. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin son 15 yılda enerjide devrim niteliğinde adımlar attığını belirterek, “Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. 2023 itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız” dedi. Bu kapsamda doğalgaz iletim şebekesinin günlük taşıma kapasitesi 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkacak. Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin yükseltilmesiyle 2023 yılında bu hedefe ulaşılacak.

Haberin Devamı

Kongreye 2014’ten beri çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını ifade eden Albayrak, konvansiyonel olmayan petrol ve gazdaki devrim, düşen fiyatlar ve beklenenden daha az yatırım yapılmasının bu süreci etkilediğini anlattı. Bu durumun ilerleyen süreçte adımların daha temkinli atılması gerekliliğini ortaya çıkardığını vurgulayan Albayrak, dünyada bu gelişmeler olurken, Türkiye’nin de son 15 yılda enerji sektöründe devrim niteliğinde adımlar attığına dikkati çekti.

Şimdi keşif zamanı

Geçen yıl Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp ve ham petrol ithalatının da yaklaşık 40 milyon tona ulaştığını aktaran Albayrak, şunları söyledi: “Ülkemizin enerji sektörü, enerjide hızlı talep artışı ve ithalat bağımlılığıyla tanımlanıyor. Sektörü yönetebilmek için hızlı ve politik reflekslere, iyi yönetişime, öngörülebilir bir düzenleyici çerçeveye ve özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesi için önemli düzenlemelere ihtiyaç var. İşte bu nedenle, milli enerji ve maden politikamızı hayata geçirdik. Bu çerçevede, denizlerimizde arama ve üretim faaliyetlerimize odaklandık. Akdeniz ve Karadinez’de sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına yoğun bir mesai harcayacağız.”

Haberin Devamı

‘Güvenli limanız’

“Türkiye coğrafi konumuyla petrol rezervine sahip ülkelerle enerji potansiyeline sahip ülkeler arasında olması nedeniyle büyük öneme sahip. Bu anlamda tüm projelerin doğal müttefiki olamaya devam edeceğiz” diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Açıkça ifade edebilirim ki; Türkiye şeffaf ve rekabetçi piyasa yapısıyla özel sektör yatırımları hayata geçirmek için adım atmış ve atmaya devam edecektir. Şüphesiz Türkiye bölgesinde yatırımcılar için güvenli bir liman olmayı sürdürecektir.”

‘Stratejik konumdayız’

Albayrak, Türkiye’nin enerjinin sorunların çözülmesinde anahtar bir rol üstlendiğini ve gerek ekonomik gerekse de enerji diplomasisi üzerinde kurduğu ilişkilerde anahtar rolünün devam edeceğini vurguladı.

Bakan Albayrak, Türkiye’nin Avrasya ve Ortadoğu’yu birleştiren konumuyla, üretici ve tüketici ülkeleri birbirine bağlayan bir ülke olarak stratejik bir konuma sahip olduğunu ve karşılıklı kazan-kazan ilkesine dayalı tüm projelerin doğal müttefiki olmaya devam edeceğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Bölgesel küresel ve huzur istikrarına katkı yapacak tüm projelere de Türkiye’nin desteğinin artacağını aktaran Albayrak, şunları söyledi: “Bu çerçevede mevcut projelerden, TANAP, TAP, Türk Akımı ve bunun yanında Doğu Akdeniz gazının da ülkemiz ve arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından çok önemli projeler olduğunu düşünüyoruz. Açıkça ifade etmek gerekir ki bölgesinde tüm jeopolitik gerilim ve zorluklara rağmen Türkiye şeffaf rekabetçi piyasa yapısı ile yenilenebilir düzenleyici çerçeveyi oluşturmayı başarmış, özel sektör yatırımlarını hayata geçirecek adımları atmıştır ve atmaya devam edecek. Siyasi istikrar ve güçlü yönetim, enerji alanındaki özel sektör yatırımlarını Türkiye’de çok ama çok hızlandırmıştır.”

Enerjinizi toplayın İstanbul’a göz atın

Haberin Devamı

Enerjide dünya devlerinin buluşmasına sahne olan İstanbul’daki 22. Dünya Petrol Kongresi, 9 Temmuz akşamında yapılan açılış seremonisi ardından dün gerçekleştirilen “Cumhurbaşkanlığı Seremonisi” ile devam etti. Seremoni için Devlet Başkanları ve Bakanlarla birlikte salona giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayakta karşılandı.

İstanbul Kongre Merkezi’nin en büyük salonu olan Harbiye Oditoryumundaki seremoniye yoğun katılım gözlendi. Salonu bölen perdeler kapalı halde oluşturulan düzen, izleyicilerin sayısının artmasıyla tekrar açıldı. 3 bin 500 kişi kapasiteli Harbiye Oditoryumu tamamen dolarken konuşmaları ayakta takip edenlerin de sayısı az değildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve çok sayıda ülkenin temsilcisi katıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yan yana oturdu. Konuşmalardan önce 15 Temmuz Şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Özel görüşmeler

Kongrenin ilk iki gününde en çok “İstanbul” konuşuldu. Başta Dünya Petrol Kongresi Başkanı olmak üzere, Enerji Bakanı Berat Albayrak da konuşmalarında sık sık İstanbul’un güzelliğine ve pek çok medeniyete yaptığı ev sahipliğine dikkat çekerek, kongrenin düzenlendiği beş günlük süre boyunca yabancı misafirlere “İstanbul’u gezin” önerisinde bulundu.

Kongre, her gün düzenlenen önemli seremoniler ardından çeşitli salonlardaki oturumlarla ve teknik buluşmalarla devam edecek. Oturumlar, kongre merkezinin Üsküdar, Beyazıt, Emirgan, Çamlıca ve Beylerbeyi salonlarında gerçekleşiyor. Ayrıca kongre merkezinin bir katı da ikili görüşmeler için yapılacak özel toplantılara ayrıldı.

Trilyonluk buluşma

Kongre merkezinde bir kat ise fuar alanı olarak kullanılıyor. 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında hazırlanan fuarda sektörün önde gelen 100’den fazla şirketi stant açtı. Dünyanın enerji alanında önemli şirketleri ve paydaşları bu alandaki stantlarında fikir alışverişi yapma imkanı buluyor. Yine fuar alanıyla aynı katta bulunan uluslararası medya merkezi de kongrede görev yapan gazetecilere hizmet veriyor. Bu alanda dünyanın pek çok noktasından gelen uluslararası basın ile ulusal basın çalışma imkanı buluyor.

İstanbul’da başlayan kongre kapsamında yapılacak oturumlarda, yüz milyarlarca dolarlık değerleriyle dünya piyasasına yön veren Total, BP, Gazprom, Shell, Exxon Mobil, Petro China, Socar, Saudi Aramco gibi büyük enerji şirketlerinin CEO ve Başkanları konuşma yapıyor.

Dünya Petrol Konseyi tarafından düzenlenen petrol ve doğalgaz endüstrisinin olimpiyatları olarak bilinen 22. Dünya Petrol Kongresi, “Enerji Geleceğimize Köprüler” temasıyla düzenleniyor. Etkinlik, 13 Temmuz Perşembe günü sona erecek.

GLOBAL RÜZGÂR ESTİ

Türkiye ‘doğalgazda’  büyük oyuncu olacak

SaudI Aramco CEO’su Amin Nasser, “Önümüzdeki 10 yılda piyasada doğalgazın payını artırmak için 651 milyon metreküplük yatırım yapacağız. Doğalgazın kullanımını teşvik edeceğiz. Küresel enerji talebi ve tüketimi sürekli artıyor” dedi.

HallIburton Başkan Yardımcısı Ahmed Kenawi, “Sektörde oldukça zor üç yıl geçirdik. Petrol fiyatlarında, en derin düşüşü yaşadık. Talebin arttığını görüyoruz ama belirsizlikler de artıyor. Petrol dengesi kolay sağlanamayacak görünüyor” dedi.

Petronas Başkan Yardımcısı Emeliana Rice-Oxley, “Dünya değişiyor ve endüstri açısından riskli hale geliyor. Petrol fiyatları ciddi iniş çıkış yaşadı. Ve şirketlerin kârları, yatırımları kötü etkilendi, işten çıkarmalar yaşandı” dedi.

İlerlemenin öncüsü enerji

Türkiye ‘doğalgazda’  büyük oyuncu olacak

Fransız Total Grubu’nun Araştırma ve Üretimlerden sorumlu Başkanı Arnaud Breuillac, dün kongrede yaptığı konuşmada “Enerji endüstrisi ileride üç sorunla karşı karşıya kalacak” derken, bu maddeleri şöyle sıraladı: “Enerji talebini karşılamak, küresel ısınmayı durdurmak, çeşitlenen talebe karşılık vermek.”

“Total olarak bu koşullara karşı hazırlığımızı yapıyoruz” diyen Breuillac, şöyle devam etti:

“Total olarak güvenilir ve sürdürülebilir enerji sunmak bizim için temel amaç. Daha iyi bir enerjiye sonuna kadar destek vereceğiz. Şirket olarak biz tamamen uluslararası enerjinin ulaştırılması adına önemli işler yapıyoruz. Doğalgaz portföyümüzü artırıyoruz. Gaz değer sistemini destekliyoruz. Yeni entegre projelerle destekliyoruz. Enerji ilerlemenin de öncüsü konumunda. Bunun için Total olarak ileride endüstrinin oluşabilecek sorunlarına karşı hazırlıklı olarak, erişilebilir enerjiye ulaşmada, çevreci projelerde daha birçok yenilik ve beklentide yanınızdayız.”

‘Türkiye çok sıkı çalıştı’

Türkiye ‘doğalgazda’  büyük oyuncu olacak

Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth, Dünya Petrol Konseyi’nin 1933 yılında kurulduğunu ve petrol sektörünün bütün faaliyetlerini içinde barındırdığını ifade ederek, “Türkiye bu kongreyi alabilmek için çok sıkı çalıştı. Çünkü biliyorsunuz kongrenin alınabilmesi için de rekabet var. Bu organizasyon aynı zamanda petrol endüstrisinin ‘Olimpiyat Oyunları’ olarak adlandırılıyor. Geçen yıl yine Türkiye’de yapılan Dünya Enerji Zirvesi’nin ardından gerçekleştirilen bu organizasyonda çok sayıda bilim adamı burada görüş ve beklentilerini paylaşacaklar, endüstrinin geleceğini tartışacaklar.”