28.12.2010 - 02:22 | Son Güncellenme:
BESTE ÖNKOL
İsviçreli gıda devi Nestle, Türk sürpriz yumurtası Toto’nun üreticisi olarak tanınan ‘Doğan ve Balaban Gıda’nın yüzde 51’ini satın aldı. Sakarya’da daha çok alt gelir grubuna yönelik üretim yapan Doğan ve Balaban Gıda, 40 ürün çeşidine ve 20 markaya sahip. Firmanın en ünlü markası ise 50 milyon liralık ‘oyuncaklı çikolata yumurta’ pazarında lider olan sürpriz yumurta Toto.
Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek ortaklığın temelinde Nestle’nin uygun fiyatlı ürünler alanında büyüme stratejisinin yattığını söyledi. 3.6 milyar TL’lik çikolatalı ürünler pazarının yarısının 50 kuruş ve altı ürünlerden geldiğine işaret eden Cöbek, “Bu pazar, çikolatalı ürünler kadar ciro bazında kek ve bisküvi alanlarında kuvvetli olan bir pazar. Biz bugüne kadar hep çikolataya konsantreydik. Rakiplerimize görede daha dar bir alanda, dar bir portföyde hareket ediyorduk. Pastadan daha büyük pay alabilmek ve rekabetçi olmak için kriz döneminde 25 kuruşluk gofretleri piyasaya sunup, çikolatalı gofretimize ise zam yapmamıştık. Şimdi ise bu anlaşmayla uygun fiyatlı kaplamalı çikolata alanından daha çok pay alacağız” dedi.
Türkiye çikolata ve şekerleme pazarında büyümek istediklerini hatırlatan Cöbek, stratejileri doğrultusunda yeni satın almalara açık olduklarını da ifade etti.
Dünya için üretecek
Anlaşma hazırlıklarının 2 yıldır sürdüğüne değinen Cöbek, iki şirketin hedeflerinin birbirini tamamladığını ve satın almanın ortak bir fikir olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Anlaşma için belli koşulların oluşması gerekiyordu. 50-100 milyon TL cirolu bu tip şirketlerin rekabet edebilmesi için dağıtım kanalının güçlü olması lazım. Biz bu imkânı onlara tanıyoruz. Öte yandan küresel avantajımızı Ar-Ge gücümüzü bu ortaklıkta kullanacağız. Bizde olmayan teknolojilerini kullanacağız. Hediyelik çikolata kanalında bugüne kadar sadece bize üretim yapıyorlardı. Şimdi Nestle Global’e de üretim yapma kapıları açıldı.”
Nestle hediyelik çikolatada büyüyecek
Yüzde 20 ile en güçlü oldukları alanın tablet çikolata olduğuna değinen Devrim Cöbek, “Türkiye’de 20 bin tonluk tablet çikolatanın yanında 10 bin tonluk da hediyelik pazarı var. Son 100 yıldır gözümü kapattığımız hediyelik çikolatada 2 yıldır varız. Onların teknolojileri sayesinde de bu kanalda büyüyeceğiz. Ailelere hitap eden ürünleri sadece bayrama değil, 12 aya yayacağız” dedi.
Nestle’nin aldığı hisseler için ödediği fiyat açıklanmadı. Nestle 2009’da yaklaşık 112 milyar dolar ciro elde etti. Firma, 10 binden fazla çeşit içeren ürünü, 456 fabrikası ve 280 binin üzerinde çalışanı ile 130’dan fazla ülkede yer alıyor. Nestle Türkiye’de ilk satış şubesini 1909 yılında Karaköy’de açtı. 1927’de Feriköy’de Türkiye’nin ilk çikolata fabrikasını kuran Nestle Türkiye’de onbir kategoride 400’e yakın ürünle yer alıyor.
Kinder’in rakibi Toto dünyaya yayılacak
Doğan ve Balaban Gıda Ticaretten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Küpçü, ortaklıktan elde edilen geliri satın alma için kullanacaklarını söyledi. Kendi markalarıyla yola devam edeceklerini anlatan Küpçü, “40 ürün ve 20 markamız var. Bunların yarısı 10-20-50 kuruştan satılan uygun fiyatlı ürünler. Orta vadede bu markaların sayısı azalacak” dedi. Birinci amaçlarının iç pazara odaklı çalışmak olduğunu kaydeden Küpçü, “Toto dünyada Kinder’den sonra kendi oyuncağını tasarlayıp üreten ikinci firma. Şu anda Balkanlar’dan Ortadoğu’ya kadar 20 ülkede varız. Hayallerimiz arasında tüm dünyaya yayılmak var” dedi.
Firmanın gündelik yönetimine karışmayacaklarını dile getiren Devrim Cöbek ise, “Doğan ve Balaban yıllardır iyi yönetilmiş, çok hızlı hareket edebilen bir şirket. Ben Yönetim Kurulu Başkanı olacağım. 7 kişilik yönetim kurulunda 4 kişi Nestle’den, 2 kişi Balaban ve 1 kişi de Küpçü ailesinden olacak. Genel müdür, pazarlama müdürleri aynı olacak. Biz sadece 3 ayda bir toplantılara dahil olacağız” dedi.
1950’de kuruldu
Doğan Gıda el yapımı şekerleme ve bisküvi işiyle uğraşan İbrahim Balaban ve bu ürünleri pazarlayan Lütfü Küpçü tarafından 1976’da kuruldu. Sakarya’da faaliyete başlayan Doğan Gıda, bisküvi, çikolata ve gofret üretiyor. 200 çalışanı ile 50 bin metrekarelik alanda faaliyetini sürdürüyor. 1993’de üretime başlayan kardeş firma Balaban Gıda da çikolata ve oyuncaklı çikolata yumurta yapıyor.