Robotlar artık hayatımızın her alanına girmeye başladı. Su altından uzaya, hastanelerden otellere, insan vücudundana kadar her alanda varlar. Farkında olmadan robotlarla beraber yaşıyoruz. Ancak en çok da ilgi çeken ‘insansı robotlar’...
Günümüzde robot teknolojisi o kadar gelişti ki insanlar işlerini ve işlevlerini onlara kaptırma tehlikesi bile yaşıyor. Daha fazla insana benzer hale geldiler. Onlar artık iletişim kuruyor, konuşuyor, yürüyor hatta duygulanabiliyor. Dünyada en çok tanınan örnekleri; Asimo, Atlas, i-Cube, Petman, Romeo... Ancak bunlar kadar ünlü olmasa da Türk mucitlerin de bu teknolojiye katkısı var. Daha çok üniversitelerin etkin olduğu bu alandaki çalışmalar dünyada ses getirecek potansiyeli taşıyor. Bugüne kadar Türklerin geliştirdiği en ilginç insansı robotları araştırdık.
Garsonluk yapıyor
ADA: Konyalı yazılım firması Akınsoft’un geliştirdiği robot garson ‘ADA’ kafede müşterilere hizmet veriyor. Akınsoft daha önce Akıncı-1 ve Akıncı-2 adlı robotları geliştirmişti. Meram ilçesinde bulunan bir kafede çalışan ‘ADA’, mutfaktan aldığı siparişleri masalara servis edebiliyor, müşteriyle diyaloğa da girebiliyor. Robot, zıtlık ve mesafe sensörleriyle donatılmış. Aynı zamanda konum belirten sensörlerle de görev yapıyor ve yol takip edebiliyor. Masaların yerlerini tespit ediyor. İstenilen kafeye ayarlanabilen bir altyapısı var. Sürekli şarj olabiliyor. 30 kg ağırlığında 1.50 metre boyunda. Elinde 5 kg ağırlığında bir tepsi taşıyabiliyor.
Haydi dansa kaldır!
SURALP: Türkiye’deki ilk insansı robot çalışmalarından. TÜBİTAK desteğiyle Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirildi. Kemalettin Erbatur liderliğinde geliştirilen robot, 1.64 cm uzunluğunda ve 114 kg. SURALP, dans gösterisi yapıp, boş kutuyu çöpe atabiliyor. Sorulan sorulara başını sallıyor. Başındaki kameralarla çevreyi algılayabiliyor ve elleri vasıtasıyla da nesneleri tutabiliyor. Robotun bacaklarında ve kollarında 6’şar eklem var. Robotun algılama sistemi çeşitli konum, eğim, kuvvet ve moment algılayıcılarını ve kameraları içeriyor. SURALP’in, kontrol elektroniği sırtına yerleştirildi. Yürüme ve diğer hareket fonksiyonları, bu donanım üzerinde çalışan kontrol ve algılama algoritmaları ile sağlanıyor.
Türkçe konuşup anlıyor
LALE: Gediz Üniversitesi ise Türkçe konuşup, söylenenleri anlayabilen robot Lale ile bu alanda yer alyor. Kasım Gül’ün öncülüğündeki Gediz Üniversitesi Robotik Kulübü’nün (ROBOGED) eseri Lale, elini de uzatıp ziyaretçileri selamlıyor.
Yazılımı, donanımı, tasarımı ve mekanik aksamları olmak üzere tamamı üniversitenin laboratuvarlarında hazırlandı. İletişim kurma yeteneğine sahip. Üzerindeki ses ve görüntü sistemleri sayesinde çevresini algılayabiliyor, elde ettiği verilere göre ne yapacağına kendisi karar veriyor. İstenirse üzerindeki dokunmatik ekrandan da ona soru sorulabiliyor. ROBOGED üyeleri, Lale’yi daha da geliştirmek ve ikinci insansı robot Papatya için çalışmalarını sürdürüyor.
Müze gezdirecek
TURGAY: Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından geliştirildi. ‘Robot Turgay’, insanların konuştuklarını anlayan ve onlarla birden fazla dilde konuşabilen sosyal bir robot olacak. Hastane, üniversite, müze gibi insan kalabalığının ve hareket dinamiğinin hızlı olduğu ortamlara uyum sağlayabilmesi hedefleniyor. Levent Akın, “Daha fazla robotu sisteme dâhil edeceğiz. Robotların kendi arasında işbirliği yaparak bir grup ziyaretçiyi gezdirebilmesini ve bunu yaparken okulda öğrenciler, hocalar ve diğer görevlilerle uyum içinde çalışmasını hedefliyoruz” dedi.
Futbol oynayan da var
NAO: ODTÜ’lü araştırmacılar ‘Nao’ isimli bir robot programladı. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kalkan, Nao’nun oturabildiğini, kalkabildiğini, dans edebildiğini, konuşabildiğini, ve futbol oynayabildiğini anlattı.
Türkler iPhone 6S kuyruğunda!
New York
Apple’ın lanse ettiği yeni cep telefonu modelleri iPhone 6S ve iPhone 6S Plus için oluşturulan kuyruklar, Apple’ın mabedi sayılan ABD New York’taki ikonik mağaza Apple Store Fifth Avenue’dan eksik olmuyor.
Her iki model de 25 Eylül’de altı ülkede satışa çıktı. Ancak en büyük ilgiyi yine ABD’de gördü. Apple Store Fifth Avenue’da ikinci gün olmasına karşın kuyruk eşliğinde satışlar sürdü. 6S ve 6S Plus’ı almak için dünyanın dört bir yanından teknoloji severler New York’taki Apple Store’a koşuyor. Ancak aşırı farklı özelliklerle gelmeyen yeni modellerde iPhone’un önceki modellerine göre daha az kuyruk oluştuğu da gözlerden kaçmıyor. Önceden altı sekiz sıra halinde olan kuyruğun iki üç sıraya düştüğü görülüyor.
İkinci gün olmasına karşın yine birkaç saat kuyrukta bekleyip cihaz satın alınabiliyor. Daha önce bu daha uzun saatler sürüyordu. Sıraya girmeden önce görevliden bir rezervasyon kartı alanlar istediği modele sahip olabiliyor. Ancak bazı renkler için ise önceden internetten rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Bu yıl renk grubuna eklenen roze
altın bunlardan biri.
Üç saatlik bekleyiş
iPhone 6S ve iPhone 6S Plus kuyruğunda Türkler de var. Ailesiyle beraber New York’a tatile gelen Selim Akın (42), 3 saate varan bekleme sonrasında altın rengindeki iPhone 6S Plus telefonuna kavuştu. İstanbul Başakşehir’de oturan mimari tekniker Akın, iPhone 4S telefonu bulunduğunu ve şehre gelmişken yeni çıkan iPhone modelini almak istediğini söyledi. Uzun bekleyiş sonrasında 64 GB’lik modeli 924 dolar karşılığında almayı başardı. Akın, eşi için de roze altın renginde iPhone 6S Plus almak istediğini belirterek, ancak bu rengin daha az stoğunun bulunduğunu, önceden internetten rezervasyon yaptırmadığı için bu renkte telefonu alamadığını anlattı.
Selim Akın gibi pek çok milletten insan iPhone’un modellerini satın alarak New York ekonomisine katkıda bulunuyor. Apple Store, Fifth Avenue dünyanın pek çok yerinden turist çeken önemli bir mağaza olmuş durumda. New York’ta turizm ve ekonomiye ciddi oranda katkı sağlıyor.
iPhone 6S ve iPhone 6S Plus, iPhone 6’nın devamı şeklinde modeller oldu. Hem dış görünüş olarak hem de özellikler olarak bir önceki modelden çok farkları bulunmuyor. Yeni modellerin arkasında ‘S’ harfi olması 6’dan çok da ayırt edilemiyorlar. Zaten Apple, son yıllarda modellerde kendini tekrar etmekle eleştiriliyor.
Cihazların özellikleri ise şöyle. iPhone 6S, 4.7 inç’lik ekrana sahip. Gümüş, altın, uzay grisi ve roze altın renkleri var. 16, 64 ve 128 GB’lik dahili depolama seçeneklerine sahip. 143
gram ağırlığında. iPhone 6S Plus ise, 5.5 inç’lik ekrana sahip, 192 gram ağırlığında. iOS 9 işletim sistemiyle gelmeleri ve 3D Touch özellikleri öne çıkıyorlar. Bu teknoloji ekrana ne kadar baskı uyguladığınızı algılayabiliyor. 3D Touch’ı kullandığınızda telefonunuz küçük dokunuşlarla size yanıt veriyor.
Türkiye’ye ne zaman gelir?ABD’de
KDV hariç fiyatları şöyle: iPhone 6S 16 GB 649 dolar, 64 GB 749 dolar, 128 GB ise 849. iPhone 6S Plus ise KDV hariç 16 GB 749 dolar, 64 GB 849 dolar, 128 GB ise 949 dolar. Bu modellerin Türkiye’de iki ay içinde satışa çıkması bekleniyor. Türkiye fiyatları ise henüz açıklanmadı. Ancak şu anda Türkiye’de iPhone 6 16 GB’nin fiyatının 2.699 TL düzeyinde olduğu düşünüldüğünde yeni modellerin 3 bin TL ve üzerinde bir fiyata sahip olması olası görülüyor.
YENİ ÜRÜN
Asus’tan üç model birden
Zen felsefesini teknolojiye yansıtan ASUS, amiral gemisi akıllı telefonu ZenFone 2’nin üç yeni modelini tanıttı. Tanıtım toplantısında ASUS, ZenFone 2 Laser’in 6 inç ekrana sahip versiyonunu tüm dünyada ilk kez Türkiye’de görücüye çıkardı. ZenFone Selfie, ZenFone 2 Laser ve ZenFone Go isimli yeni modeller 5 inç, 5.5 inç’lik ekrana sahip. ZenFone Selfie modeli ise 13 MP PixelMaster ve Real Tone flaş özelliklerine sahip ön ve arka kameraları ile selfie çekimlerinde çıtayı yükseltiyor. Çift sim kart yuvası ve değiştirilebilir pille gelen telefonların fiyatı 699 TL’den başlıyor.
YENİ GİRİŞİM
‘Kızlar’ yeni yatırım aldıSosyal paylaşım platformu Kizlarsoruyor.com, yatırım almaya devam ediyor. 2013’de özel sermaye yatırım şirketi O’Brien Capital’ın başını çektiği ABD’li yatırımcılardan 1 milyon dolar yatırım alan platform, bu yıl da yine tümü ABD merkezli yatırımcılardan 1 milyonluk dolarlık yeni yatırım daha aldı.
Sitenin kurucusu Tolga Tanrıseven, bu yatırımdan elde edilen gelirin sitenin büyümesine güçlü bir ivme kazandırmak amacıyla kullanılacağını söyledi. Tanrıseven, “Farklı domainler altında şu an Amerika, Brezilya ve Türkiye’de 14 milyon tekil kullanıcıya ulaşıyoruz” dedi.