28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN / Erzurum - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin kültürel zenginliklerini geniş bir kitleye aktarmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri (KYF) devam ediyor. Ekim 2021’de İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan, 2022 yılında ise Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da da olmak üzere 5 ayrı şehirde yapılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl 11 şehre yayıldı. 5-13 Ağustos’ta Nevşehir Kapadokya ile başlayan festivaller, 19-27 Ağustos’ta Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken’de eşzamanlı tamamlandı.
Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu gazetecilerle bir araya geldi. Kapadokya’da başlayan festivallerin 100 günlük bir seri ile 12 Kasım’da Antalya’da son bulacağını kaydeden Mumcu, “Her yıl 5 şehrimizi daha Türkiye Kültür Yolları Festival takvimine ekleyeceğiz. Festival şehirlerini planlarken özellikle 7 bölgemizi de odağımıza alıyoruz. 2028 yılına kadar festivali 35 şehre çıkarmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte, daha önce festival yaptığımız şehirlerde hep aynı tarihte festival yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Uluslararası başvuru
Kültür Yolu Festivalleri için Uluslararası Festivaller Birliği’ne başvuru yapacaklarını açıklayan Mumcu, “Bu sayede festivallerin dünyada tanınırlığı artacak. Kültür Yolu Festivallerinin uluslararası festival duyuru listesine girmesi, yurtdışında tanıtım açısından da çok önemli” dedi.
Festivallere ilk yılında 7.8 milyon, ikinci yılında ise 33 milyon kişinin katıldığını ifade eden Mumcu, şöyle konuştu:
“Bu yıl Kapadokya’da başlayan festival ise 40 ayrı noktada düzenlenen 300’den fazla etkinliğine 1 milyon 50 bin kişi katıldı. Erzurum’da 5 günlük rakamlara göre, konserlerde 300 binden fazla kişi ağırlandı.”
Yerel ekonomiye destek
Festivaller ile bölge halkının kültür ve sanat etkinliklerine rahat ve ücretsiz ulaştığını söyleyen Batuhan Mumcu, şehirlerin marka değerinin arttığını, festival düzenlenen her şehirde, yerel aktörlerin de işin içine katılarak yerel ekonomiye destek sağlandığını belirtti. Festivalleri düzenlerken şehirlerdeki esnaf ve konaklama sektörü faydalansın diye düşük sezonu hedeflediklerini belirten Mumcu, “Nitelikli turistlerin ilgisini çekmek için kültür ve sanat unsurlarını turizm deneyimine entegre ediyoruz” dedi.