16.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Dünyada 15 - 22 Nisan arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’na bu yıl da Türkiye gözde ülkelerden biri olarak girdi. Yabancı turist sayısında 2018’i tarihi rekorla kapatan turizm sektörü, turizm gelirini katlamak için yeni planları ise arka arkaya devreye alıyor.
Türkiye’nin cari açığını tek başına kapatma gücü olan turizmi, 2023’te 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir hedefine ulaştıracak ‘Turizm Master Planı’ eylül ayına kadar açıklanacak. Buna göre, destinasyon çeşitliliği ve kongre, cruise, sağlık, inanç gibi para harcama kapasitesi yüksek turisti çekebilecek alanlar üzerinde ciddi çalışmalar yapılacak.
Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ‘Yeni Ekonomi Programı (YEP) Yapısal Dönüşüm Adımları - 2019’ kapsamında Turizm Master Planı’nın da hazırlandığı bilgisi verilirken; özellikle Turizm Geliştirme Fonu’nun da katkısıyla turist sayısının yanı sıra turist başına düşen gelirin artırılmasına yönelik yapılacak çalışmalara dikkat çekildi. Atılacak adımlarla turist sayısının bu yıl 50 milyona, turizm gelirinin de 35 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Oda fiyatları yüzde 15 artar
Turizm sektörü, kötü geçirdiği dönemde özellikle oda fiyatlarında ciddi düşüşler yaşamıştı. Ortalama oda fiyatları Avrupa’nın oldukça gerisinde kalırken, geçen yıldan bu yana yaşanan iyileşmeler de gözle görülür hale geldi. 2019’da da bu oranın yüzde 15 seviyesinde artışı bekleniyor. Türkiye’ye yabancı turistin ilgisi artmaya devam ederken, bu canlanma tur fiyatlarına da yansıdı. Ortalama fiyatlara bakıldığında yurt içinde bir hafta ve daha fazla süreli turlar geçen sene mart ayında 174 lira iken bu sene aynı ayda yüzde 39 artışla 241 lira oldu. Yurt dışında bir hafta ve daha uzun süreli turların fiyatları da aynı dönemde yüzde 24 yükselişle 2 bin 69 liradan 2 bin 569 liraya çıktı. Yaz aylarında söz konusu ortalama fiyatlar 3 bin 500 lirayı buldu.
Türkiye’deki hane halklarının seyahat verileri incelendiğinde, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 32 milyon 537 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanlar, ortalama 650 lira harcarken, ortalama 10.2 geceleme yaptı. Seyahate çıkanlar, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 21 milyar 138 milyon lira, 2018’in ocak - ekim döneminde de 34.8 milyar lira harcadı.
‘2023 hedefine emin adımlarla ilerliyoruz’
Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle 2015 sonunda başlayan ve Türkiye’nin sınır komşuları ve içeride yaşanan sıkıntılarla 2 yıl boyunca büyük yara alan turizm sektörü; bu dönem ardından hem yaralarını sardı, hem de sektörü geliştirecek önemli adımlar attı. Bu sayede 2018 yılında turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 12.3 artarak 29 milyar 512 milyon 926 bin dolar oldu. Kişi başına ortalama harcama 647 dolar oldu. Türkiye’nin ilk hedefi yabancı turist başına harcamayı 700 dolar seviyesine çıkarıp, ardından kademeli olarak bu harcamayı 5 yılda 1000 dolar seviyesine ulaştırmak var. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. “Türkiye, tüm alanlarda olduğu gibi turizmde de 2023 hedeflerine sarsılmaz bir irade ve emin adımlarla ilerlemektedir” diyen Bakan Ersoy, mesajını şöyle sürdürdü:
“Marka şehirlerden gastronomiye, arkeolojiden tesisleşmeye, ulaşımdan konaklama ve personel kalitesine, turizm için attığımız her adım Türkiye’yi uluslararası arenada lider bir ülke konumuna yükseltme amacını taşımaktadır...Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde görev alan, katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum. Turizm Haftası kutlu olsun.”