EkonomiTüm iş kollarında çift haneli büyüdü

Tüm iş kollarında çift haneli büyüdü

13.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding birinci yarıyılda konsolide net satışlarını yüzde 30 artırarak 35.6 milyar liraya yükseltti. Topluluk şirketlerinin geliri çift haneli büyürken, konsolide net kâr da 3.4 milyar lira oldu

Tüm iş kollarında çift haneli büyüdü

EKONOMİ SERVİSİ - Sabancı Holding, 2021’in ilk 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk yarıyılında, teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla büyümeye devam eden holding, konsolide net satışlarını yüzde 30 artırarak 35.6 milyar TL’ye yükseltti. Holdingin konsolide net kârı ise 3 milyar 464 milyon TL oldu.

Haberin Devamı

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, pandeminin yarattığı tüm olumsuz koşullara rağmen büyümeye, yatırımcı ve paydaşlara değer yaratmaya devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“2021’in ilk yarısında Sabancı Topluluğu faaliyet gösterdiği tüm alanlarda gelirlerini çift haneli seviyelerde yükseltti. Banka dışı kombine gelirler yüzde 34 artış gösterdi. Özellikle sanayi ve yapı malzemeleri şirketlerimizin yüksek satış performansı dikkat çekti.”

Sanayide % 65 büyüme

Yapı malzemelerinin yüzde 67 büyüme yakaladığını kaydeden Alper, şöyle konuştu:

“Çimsa, dünyanın önde gelen beyaz çimento üreticilerinden Bunol’u bünyesine katarak, uluslararası yatırım ağını Avrupa’nın en teknolojik fabrikalarından biriyle taçlandırdı. Bu sayede Türkiye’deki lider konumunu küresel arenaya taşıdı.”

Haberin Devamı

Sanayi iş kolunun yüzde 65 büyüyerek Sabancı Topluluğu’nun üretim tutkusu ve yetkinliğini ortaya koyduğunu ifade eden Alper, şunları söyledi:

“Kordsa ve Brisa uluslararası alanda ortaya koydukları performansla bir yandan yurtdışı pazarlardaki varlıklarını güçlendirirken diğer yandan da katma değerli ihracatla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürdüler. Bankamız Akbank da bu dönemde ekonomimize sağladığı kredi desteğini 307 milyarı nakdi olmak üzere toplam 373 milyar TL seviyesine çıkarırken, yüzde 20.9 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranıyla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdü. Enerji, perakende ve sigorta iş kollarımız da bu dönemde teknoloji odaklı yatırım, hizmet ve projeleriyle topluluğumuzun sürdürülebilir büyümesine önemli katkıda bulundular.”

Sermaye artırımı

Alper, “PPF Group ile birlikte yeniden çok güçlü ve çok hızlı bir şekilde ayağa kaldırdığımız Temsa’da da 300 milyon TL’lik bir sermaye artırımı yaparak, bu zorlu dönemde ekonomimize hatırı sayılır bir kaynağı da kazandırmış olduk. Teknosa’da gerçekleştirdiğimiz 91 milyon TL’lik sermaye artırımımızla,  şirketimizi finansal olarak daha da güçlendirdik” dedi.

Sigorta işkolunda ise Aksigorta’nın ortağı Ageas ile olan birlikteliğin her geçen gün güçlendiğine vurgu yapan Alper, “Bu birlikteliği bireysel emeklilik   ve hayat sigortası alanlarına taşıdık. Böylece yeni markamız AgeSA ile yolumuza çok daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.