EkonomiTüketicinin Korunması Yasası kabul edildi

Tüketicinin Korunması Yasası kabul edildi

25.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun Teklifi, önceki gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Tüketicinin Korunması Yasası kabul edildi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Düzenlemeyle yasaya aykırı olarak piramit satış sistemini başlatan ve düzenleyenlere 60 bin liradan 600 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Teklife Genel Kurul aşamasında önergeyle eklenen yeni maddelere göre, enflasyon düzenlemesinin vergisel etkileri azaltılacak. 20 bin vergi mükellefini ilgilendiren düzenleme kapsamında, devam eden 200 milyar tutarındaki yatırım hesaplarından enflasyon düzenlemesi kapsamında yapılacak 16 milyar liralık kesintiden vazgeçilecek.

Haberin Devamı

OSB için düzenleme

Samsun Tekeköy’e denizin doldurulmasıyla kurulacak yeni OSB için gereken yasal düzenleme hayata geçirilecek. KİT’lerin 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkları vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacak. Kanunda yer alan önemli düzenlemelerden bazıları şöyle:

- Tüketici kredisi sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak.

- Doğrudan satış şirketinin, sermaye şirketi olması ve yönetmelikle belirlenen diğer koşulları sağlaması zorunlu olacak. Doğrudan satıcılardan, sisteme dahil olmaları veya sistemde kalmaları için tüketiciye satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen yenileme, paket, ücret, aidat ve benzeri isimler altında herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge alınamayacak. Doğrudan satış sistemi kapsamında mal veya hizmet satın alan tüketici 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak.

Haberin Devamı

- Yasaya aykırı olarak piramit satış sistemini başlatan ve düzenleyenlere 60 bin liradan 600 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 bin Türk lirasından 6 milyon Türk lirasına kadar uygulanacak.

- Gayrisafi gelirin bildirilmediği veya yanlış bildirildiği durumlarda ön ödemeli konut satışlarında 6 milyon Türk lirası, diğer satışlarda 1 milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacak.