EkonomiTüketici ya ‘premium’ ya ‘düşük fiyat’ diyor

Tüketici ya ‘premium’ ya ‘düşük fiyat’ diyor

10.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Berlin’deki tüketici elektroniği fuarı IFA 2024’e katılan Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy, Türkiye’deki pazarda yaşanan son gelişmelere yönelik bilgiler paylaştı.

Tüketici ya ‘premium’ ya ‘düşük fiyat’ diyor

Taksitli satışa getirilen sınır ve faizlerin yüksekliği nedeniyle tüketici elektroniği pazarında daralma olduğuna dikkat çeken Mert Gürsoy, talebi dengelemek açısından azalan taksit tarafında maliyetleri üstlendiklerini kaydetti. Televizyon tarafında, tüketicilerin ‘premium’ ürünlere olan ilgisinin artmaya devam ettiğini belirten Gürsoy şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Tüketicilerde TV değiştirme davranışı 7 yılda bir. Türkiye’deki TV pazarı, 2022’den 2023’e geçişte dolar bazında yüzde 20’ye varan cirosal büyüme ve adetsel anlamda yüzde 5’e varan pazar büyümesi yaşadı. Samsung bu dönemde pazar payını artırdı. 2024’ün ilk yarısında TV pazarında yüzde 17’lik büyüme kaydedildi ancak sonrasında ekonomi önlemleri nedeniyle yavaşlama yaşandı. 2024 sene sonu beklentileri TV tarafında yüzde 2.5 - 5 arası cirosal daralma. Premium segmentte ise talep yüksek kaldı. 65 inç ve üzeri televizyonların cirosal payı yüzde 35’ten yüzde 44’e çıktı. Büyük inç televizyonlar, toplam paydan yüzde 10 aldı. 1000 - 1500 dolar arası TV segmentinde büyüme gerçekleşti, 500 dolar altının payı düştü.”

Haberin Devamı

Gürsoy, yılın ilk yarısında beyaz eşya sektörünün yüzde 24 büyüdüğünü ancak ikinci çeyrekte yavaşlama görüldüğünü kaydetti. Yıl sonunda beyaz eşyada da yüzde 2.5-5 cirosal daralma beklediklerini kaydeden Gürsoy, “Tüketiciler buzdolabını 8, çamaşır makinesini ise 7 yılda bir değiştiriyor. Daralmaya rağmen üst segment ürünlerin satışları artıyor. Orta segmentler az talep görüyor. Tüketici artık ya çok premiuma ya da düşük fiyatlara gidiyor” dedi.