24.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
Trafik Dedektifleri Projesi’ne Avrupa-Yılın Kurumsal Sorumluluk Programı ve Avrupa-Yılın Sağlık, Güvenlik ve Çevre Programı Altın Ödülleri verildi. Ödülleri Barselona’da düzenlenen törenle Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk aldı. Öztürk, ödül konuşmasında, “Temiz Tuvalet Kampanyası’yla çıktığımız bu yolda yarattığımız değişimi, Trafik Dedektifleri Projesi’yle ülkemiz trafiği güvenli bir hale gelene kadar devam ettirmek amacındayız” ifadesini kullandı.
Her yıl 5 milyon $
2000 yılında akaryakıt istasyonlarında ‘temiz tuvalet’ fikriyle tüm Türkiye’de egitimler veren Nurten Öztürk, bu konuda dünyada da önemli bir adım attıklarını söyledi. Bu kapsamda sosyal sorumluluk projelerine hız verdiklerini anlatan Öztürk, “Yeşil Yol, Örnek Köy, Tarihe Saygı ve Trafik Dedektifleri projelerimizle devam ettik. Biz bunları yaparken, önemli bir sosyal soruna odaklanmak ve o konunun çözümünü sürdürülebilir hale getirmeyi amaç edindik. Tüm projelerimiz devam ediyor. Örneğin Temiz Tuvalet projesine şimdiye kadar 100 milyon dolar harcadık. Sosyal sorumluluk adeta DNA’mızda var. Bu kapsamda her yıl bütçeden 5 milyon dolar ayırdığımızı görüyoruz” diye konuştu.
Can kaybı azaldı
Barselona’da düzenlenen Stevie Awards’ta gazetecilerle bir araya gelen Öztürk, ‘Trafik Dedektifleri’ projesiyle 650 polisi ders vermek için eğittiklerini belirterek, bu sayede üç yılda 3-17 yaş arası 3.5 milyon çocuğa eğitim verdiklerini anlattı. Projeyle birlikte devam eden süreçte 2013-2016 yılları arasında çocuk ve gençlerin karıştığı kazalarda can kaybının yüzde 16.9 azaldığını anlatan Öztürk, “2017 yılı Temmuz- Eylül aralığı ile 2016 yılının aynı dönemi kıyaslandığında can kaybı oranında yüzde 16.7, yaralı sayısında ise yüzde 3.6 düşüş gerçekleşti” dedi.
Truva yolcusu
‘Yeşil Yol’ projesiyle istasyonları ve çevrelerini yeşillendirerek, 1 milyon ağaç diktiklerini söyleyen Nurten Öztürk, daha sonra ‘Örnek Köy’ projesiyle ise zor durumdaki köyleri kalkındırmaya başladıklarını anlattı. Genellikle Doğu Bölgesindeki köylerde çalıştıklarını belirten Öztürk, Batı’da ise Çanakkale’de Gelibolu Yarımadasına kadar uzandıklarını dile getirdi. Öztürk, “Oraya gidince tarihe dokunduğumuz için adını ‘Tarihe Saygı’ projesi haline getirdik. Bir yarımadayı düzenledik. Bütçesi 30 milyon doları aştı. Şimdi de karşıya geçerek Truva’ya gidiyoruz. Turizm ve Kültür Bakanlığı, UNESCO’yla 2018’i ‘Truva Yılı’ ilan etti. Biz de projeyi bu kapsamda tamamlayacağız” dedi.