EkonomiToplu sözleşmede makul sonuç olacak

Toplu sözleşmede makul sonuç olacak

25.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 5’inci Dönem Toplu Sözleşmesi’yle ilgili olarak, “Bu süreci, uzlaşı ve ortak anlayışla tamamlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Toplu sözleşmede makul sonuç olacak

Bakan Selçuk, Memur-Sen’in 5’inci Dönem Toplu Sözleşmesi’ne ilişkin taleplerini almak için Genel Başkan Ali Yalçın başkanlığındaki Memur-Sen heyetini bakanlığın Reşat Moralı Salonu’nda kabul etti.

Haberin Devamı

Kabulde, toplu sözleşme hakkının 2010’daki Anayasa Referandumu’nun sonucu olarak uygulanmaya başladığını anımsatan Selçuk, şöyle konuştu:

“Her zaman sosyal diyaloga ve istişare mekanizmalarına çok önem veriyoruz. Memur sendikalarımız da bu sürecin bir parçası olarak bizim en önemli paydaşlarımızdan. Zaman zaman bir araya geliyor, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu süreci, uzlaşı ve ortak anlayışla tamamlayacağımıza inanıyoruz. Vermiş olduğunuz teklifi biz de kamu heyeti olarak değerlendireceğiz. 1 Ağustos’ta sizinle tekrar bir araya geleceğiz. Varacağımız noktanın herkes için makul bir sonuç olacağını umuyorum. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”

Memur-Sen’in talebi

3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki maaşını belirleyecek olan toplu sözleşme süreci 1 Ağustos’ta başlıyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2020-2021 toplu sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep ettiklerini söyledi. Yalçın, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli, süreli-süresiz sözleşmeli ayırımı da sözleşmeli personel istihdamı ayıbı da son bulmalı. Gelir vergisi yıl boyu yüzde 15 sabit oran uygulanmalı Bayram ikramiyesi kamu görevlilerine de verilmeli, bayram öncesi kamu görevlilerinin eline 2 bin 630 lira tutarında bayram ikramiyesi geçmeli.”

Kamu-Sen ile KESK’in talepleri

Türkiye Kamu-Sen taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payı talep etmişti. KESK ise 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.