Ekonomi‘TMSF sürpriz değil sektör etkilenmez’

‘TMSF sürpriz değil sektör etkilenmez’

05.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bank Asya’da yönetimin TSMF’ye devredilmesinin sürpriz bir gelişme olmadığını ifade eden Osman Akyüz, “Sektörde sistematik bir probleme sebep de olmaz. Neyin neden yaşandığını iç ve dış piyasalar çok net biliyorlar” diye konuştu

‘TMSF sürpriz değil sektör etkilenmez’

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Bank Asya’da yüzde 63’lük hissenin, dolayısıyla yönetimin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolüne geçmesinin gerek katılım alanındaki bankalar, gerekse tüm bankacılık sektörü açısından risk yaratmayacağı görüşünde.
Akyüz, “Bu durumun sektörde herhangi sistematik bir risk oluşturacağını, bir olumsuzluk yaratacağını düşünmüyorum” dedi.
Yaşanan gelişmenin kendine münhasır bir olay olduğunu ifade eden Osman Akyüz, Bank Asya’daki son durumun sektöre etkileri konusunda şöyle konuştu:
“Bu olay normal kendi mecrasında gelişmiş, iç ve dış piyasanın beklediği bir olaydır. Bu açıdan hadisenin sistematik bir risk yaratmayacağını düşünüyorum. Yerel ve uluslararası piyasa bu gelişmeyi bekliyordu, satın aldı. Daha kötüye gitmez. Alınan karar ile sahiplik sorununa çözüm getirildi. Yaşanan gelişmelerle beraber bankanın sahiplik sorunu vardı. Bank Asya’nın sistemin içinde kalmasını hepimiz isteriz. İlgili makamlar banka yönetiminin TSMF’ye devrine yönelik gereken açıklamaları yaptılar. Bunun ötesi spekülatif olur. Bize düşen sistemi ve ekonomiyi bozmayacak teskin edici açıklamalarda bulunmaktır. Çünkü ülkenin bir kuruşunun kaybolmasının ekonominin ve sistemin sağlığı için büyük önemi vardır. Ben olaya bu açıdan yaklaşıyorum. Bu nedenle bankanın varlığının korunması çok önemlidir. Münhasır bir olay. Meselenin bir an önce çözümlenmesini umuyor ve bekliyoruz.”

‘İnsan kaynağı etkilenecektir...’
Bank Asya operasyonunun bankacılık sektöründe daha önce yaşanan banka devirlerine benzemediğini ifade eden Akyüz, “Daha önceki banka devirleriyle benzer değil. Sektöre olumsuz etkisi olmaz. Ancak bu olaylardan en fazla olumsuz etkilenecek olan taraf insan kaynağı olur. Dilerim bankanın personeli gelişmeden minimum etkilenir” dedi.
Türkiye ekonomisinde makro ekonomik dengelerde bir sorun olmadığını ifade eren Osman Akyüz, “Türkiye’den bir para çıkışı olmasını beklemiyorum. Türkiye uluslararası piyasalarda lehine olan gelişme ve fırsatları iyi değerlendirirse ekonomik çalkantıları daha az yaşar” dedi.

Haberin Devamı

Malvarlığı bilgileri isteniyor
Bank Asya yönetiminin TMSF’ye devrine gerekçe gösterilen imtiyazlı paya sahip ortakların, kurucularda aranan niteliklere sahip olup olmadığını gösteren belgelerin, şahısların kimlik bilgileri ve maddi varlıklarına ilişkin belgeler olduğu ifade edildi. BDDK, banka kurucularında kimlik bilgilerini, sabıka kayıtlarını ve mal varlıklarını gösteren tapu kayıtları ve diğer resmi belgeleri istiyor.

Bakan Zeybekci: Spekülasyon bitti
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bank Asya kararının tamamen kurallara ve rakamlara göre alındığını belirterek, bu sayede bir spekülasyonun sonlandırıldığını ve daha güvenli bir ortama geçildiğini ifade etti.
“Kim olursa olsun yapılması gereken yapılmıştır diye düşünüyorum” diyen Zeybekci, karar ile finansal piyasalar için de bir spekülasyonun sonlandırıldığını ve daha güveni bir ortama geçildiğini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, “Ortaklık yapısını bu belgeler istendiği zaman net bir şekilde ortaya koyabilseydi ve bu iş bu noktaya gelmeseydi. Ama maalesef başından itibaren bu noktaya geleceği anlaşılıyordu” dedi.

Haberin Devamı

‘Bir banka daha batmasın istedik’
TMSF’nin dün yaptığı konuyla ilgili açıklamada şöyle denildi: “5411 sayılı Bankacılık Kanunu, hem Türkiye’nin yaşadığı büyük bankacılık krizlerinden ders alınarak, hem de Avrupa Birliği müktesebatına uyum programının gereği olarak, 2005 yılında yürürlüğe girdi. Banka Asya kararı, banka yapısının şeffaf olmasını ve denetlenebilmesini amaçlamaktadır. Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi için, bankanın hissedarlarını, müşterilerini, bankacılık sektörünü ve Türkiye ekonomisini korumak amacıyla, ilgili kanun maddelerinin emrettiği tedbirler alınmış ve bankanın yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü değiştirilmiştir.”
Kurum, banka hissedarlarının, müşterilerin ve bankacılık sektörünün hiçbir sıkıntı yaşamaması için, yeni görevlendirmelerin gece yarısı yapıldığına da dikkat çekti.

TMSF’nin dokundukları...
Son olarak Bank Asya’nın devredildiği TMSF bugüne kadar Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital, Ulusal Bank, Sümerbank, İnterbank, Esbank, Etibank, İktisat Bankası, Kent Bank, EGS Bank, Toprak Bank, Bank Ekspres, Demirbank, Sitebank, Tarişbank, Pamukbank, Türk Ticaret Bankası, TYT, İmpexbank, Kıbrıs Kredi Bankası’nın yönetimine el koydu. Ayrıca, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’nin hissedarı olduğu Arap Türk Bankası da BM kararı çerçevesinde TMSF’ye devredildi.

Haberin Devamı

Yeni Genel Müdür: Aksama olmayacak
BDDK, Bank Asya’nın imtiyazlı hisselerinin ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanımına karar vermesinin ardından bankanın yönetim kuruluna dokuz kişi atandı. Bank Asya KAP’a yaptığı açıklamada, bankanın 122 adet pay sahibine ait imtiyazlı hisselerin temettü hariç ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıkladı.
Banka KAP açıklamasında, yönetim kurulu üyeliklerine; Mehmet Ali İslamoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı, Aydın Gündoğdu’nun Genel Müdür Vekili, Mehmet Ali Gökçe, Bedri Sayın, Abdullah Güzeldülger, İsmail Güler, Ahmet Mutlu, İdris Turan İlter ve Zülfikar Kanberoğlu’nun ise Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla atandığını duyurdu.

Ortaklık payları küçük
Eylülden bu yana borsada gözaltı pazarında işlem gören Bank Asya’nın hisseleri yüzde 1.64 kayıpla 0.60 liradan açıldı.
Geçen sene üçüncü çeyrek sonu itibariyle yüzde 54.05’i halka açık olan Bank Asya’nın 900 milyon lira ödenmiş sermayesi bulunuyor. Bankanın sermayesinin yüzde 10 ve daha fazlasına sahip olan, yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına elinde bulunduran ortağı ise bulunmuyor.

Eski CEO: Dava yolda
TMSF’nin yaptığı yönetici atamalarının öncesinde Bank Asya’nın genel müdürlük koltuğunda oturan Ahmet Beyaz, BDDK ve TMSF tarfından alınan kararın hukuki temeli olmadığını savunarak, konunun yargıya taşınacağını söyledi.

Yazarlar