EkonomiTicari krediler lokomotif ‘ihtiyaç’ ve ‘karta’ dikkat

Ticari krediler lokomotif ‘ihtiyaç’ ve ‘karta’ dikkat

09.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bankacılık sektöründe ticari kredilerin büyümenin lokomotifi olmaya devam ettiğine dikkat çeken Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, bireysel ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında sınırlı bozulma olduğunu söyledi.

Ticari krediler lokomotif ‘ihtiyaç’ ve ‘karta’ dikkat


Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, sektörde varlık kalitesinde ticari, kurumsal, KOBİ segmentlerinde bir bozulma gözlemlemediklerini belirterek, “Bireysel ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında ise sınırlı bir bozulma görülüyor” dedi.
Yapı Kredi’nin 70. kuruluş yıl dönümü kapsamında değerlendirmelerde bulunan Açıkalın, bankacılık sektöründe son aylarda kredi büyümesinde sınırlı da olsa bir toparlanma gözlemlediklerini, ticari krediler büyümenin lokomotifi olmaya devam ettiğini, tüketici kredilerinin sınırlı olarak toparlanırken kredi kartlarında ise daralmanın devam ettiğini söyledi.
‘Frenler tuttu’
Bu durumun regülatörler tarafından arzu edilir bir durum olduğuna işaret eden Açıkalın, “Orda yapılan frenler tutmuştur. Sektörün kârlılığı ve sermaye yeterliliği de son aylarda olumlu gelişmesini sürdürüyor” dedi. “Varlık kalitesinde bir bozulma görüyor musunuz? İleriki dönemde bekliyor musunuz?” şeklindeki soruya Açıkalın, sektörde varlık kalitesinde ticari, kurumsal, KOBİ segmentlerinde bir bozulma gözlemlemediklerini söyledi.
‘Konut balonu yok’
Konut kredileri ve geri dönüşler ile konut sektöründe balon tartışmalarına değinen Açıkalın, etraftaki inşaatlar çoğaldı acaba burada bir balon mu oluşuyor diye düşünmenin bilimsel olmadığına dikkati çekti. Depreme yönelik konut yenileme ihtiyacı olduğunu ve konut arzının konut talebinin çok üstünde olmadığı varsayımı ile konuştuğunu söyleyen Açıkalın şöyle dedi: “Türkiye’de bugün itibariyle bir konut balonundan bahsetmek doğru olmaz. Son yıllarda konut fiyatlarında hızlı bir artış olsa da reel olarak bakıldığında bu artışın ilk göründüğündeki kadar yüksek olmadığı anlaşılıyor. Konut fiyatları/kira oranları/enflasyon artışı kıyaslaması da bu konuda şimdilik bir sorun olmadığını teyid eder nitelikte.”
Konut kredilerinin geri dönüşlerinde de sıkıntı olmadığını söyleyen Açıkalın, konut kredilerinde takipteki kredi oranın sektör genelinde binde 5 gibi oldukça düşük bir seviyede olduğunu, Yapı Kredi’de ise bu oranın binde 3.5’le sektörün de altında olduğunu vurguladı.
Öncelik Türkiye...
Yapı Kredi olarak büyüme stratejilerinin odağında Türkiye’nin yer aldığını belirten Açıkalın, “Radarlarımız her zaman açık. Şu anda Türkiye’de bankacılık yapmak ve derinleşmek diğer coğrafyada bankacılık yapmaktan daha akıllı bir iş olarak görülüyor. Diğer yurt dışı pazarlarda kârlı yatırım fırsatları olması halinde bunları da değerlendirmeye açığız” dedi.

Haberin Devamı

‘2015 sektör için daha iyi bir yıl olacak’

Açıkalın, 2015 yılının bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi hem kârlılık olarak 2014’ten daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini söyledi. Açıkalın, son 3 yılda yapılan sektöre yönelik düzenlemelerin kârlılıkta ve büyümede bir miktar baskı yarattığını ifade etti.
Açıkalın, cari açığın kontrolü, ekonominin dengelenmesi ve finansal istikrarın sağlanması doğrultusunda yapılan düzenlemelerin uzun vadede bankacılık sektörünün sağlıklı büyümesi özellikle sermayenin korunması adına olumlu olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Düzenlemelerin prensibiyle mutabıkız. Ortada eğer makro selamet varsa rıza göstermek lazım. BDDK ve Merkez Bankası ile Bankalar Birliği kanalıyla sürekli iletişim halindeyiz. Önerilerimizden bazıları zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi ve zorunlu karşılıklara faiz verilmesiydi. Ayrıca kredi kartları alanında son yıllarda getirilen değişiklikler neticesinde her ay gerek hacim, gerekse ürün kârlılığı daralmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

‘Merkez çok kolay bir iş yapmıyor’

Açıkalın, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı ve enflasyon dengesi ile büyüme ve ekonomik istikrarı aynı anda havada tutmaya çalıştığını vurgulayarak, “O açıdan bizim Merkez Bankası çok kolay bir iş yapmıyor. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Zor dönemlerden geçtik. Bir faiz tartışması yapılıyor. Merkez Bankası’nın bizdeki bilgi ve datadan çok daha fazla bilgi ve dataya sahip olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla şu ana kadar iyi yönetti. Bundan sonra da 2015’te de şeffaf bir şekilde başarılı yönetimlerini sürdürmelerini bekliyoruz” dedi.

Yazarlar