Ekonomi Telife yeni yasal düzenleme sinyali

Telife yeni yasal düzenleme sinyali

27.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, 1952 tarihli fikir ve sanat eserleri kanununun güncellenebileceğini söyledi.

Telife yeni yasal düzenleme sinyali

Önceki gün Google yetkililerinin komisyon üyelerine bilgi vermesiyle ilgili CNNTurk’e açıklamalarda bulunan Yayman, “Olumlu bir atmosfer oldu. Bir iletişim sağlandı” dedi. Basın yayın sektörü için çok büyük bir adım atılmış olduğunu vurgulayan Yayman, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Emek hırsızlığı var’

“Bizim hükümet olarak atmamız gereken birtakım adımlar var. Bunların başında 1952 tarihli fikir ve sanat eserleri kanununu yeniden güncellemek… Bu konuda bizim bir çalışmamız yok. Grup Başkanımız Abdullah Güler ile bir temas halindeyiz. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Biz hazırız, çalışmalarımızı başlatacağız” dedi. Telif Hakları Genel Müdürlüğü’müzle beraber çalışıyoruz. Sonuçta birinci adım haberin telif konusu yapılması, daha sonra bunun parlamentoya gelmesi.”

Basın yayın sektörünün ürettiği içeriklerin başkaları tarafından kullanıldığını ifade eden Yayman, “Burada bir emek hırsızlığı var. Emek hırsızlığını engellemek istiyoruz” dedi. Google’ın Avrupa ülkelerine yaptığı anlaşmalarla bu ülkelerde telif ücreti ödediğini hatırlatan Yayman şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Türkiye’de de ücretleri ödemesi noktasında yaklaşımımız var. Burada ortak bir akıl ile tüm tarafları bir araya getirdik, konuşuyoruz. Yeni yasama döneminde ekim ile beraber biz ödevimize çalışmış olacağız. Herkesin mutlu olacağı ve kazan kazan stratejisi ile bir hazırlık içerisindeyiz.”

Yayman, Google yetkililerinin, yapılacak bir yasal düzenlemeye uymaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.