EkonomiTeknoloji devlerine 15.4 milyar euro ceza

Teknoloji devlerine 15.4 milyar euro ceza

11.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu’nun Apple’a verdiği 13 milyar euro vergi borcu cezasını onaylayan Avrupa Adalet Divanı, Google’a kesilen 2.4 milyar euro’luk arama motoru cezasını da uygun buldu.

Teknoloji devlerine 15.4 milyar euro ceza

Avrupa Adalet Divanı, Amerikan teknoloji şirketi Apple’a İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı geriye dönük 13 milyar euro’nun üzerinde vergi borcu çıkaran Avrupa Birliği (AB) Komisyonu kararını onadı. Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonu’nun teknoloji devi Google’a alışveriş hizmetindeki karşılaştırma stratejisinin kuralları ihlal ettiğine gerekçesiyle kestiği 2.4 milyar euro’luk para cezasını da uygun buldu.

Haberin Devamı

Merkezi Lüksemburg’da bulunan AB’nin en yüksek hukuki mercii konumundaki Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonu’nun İrlanda ve Apple’a karşı açtığı davada karar açıkladı. Mahkeme, Apple’ın İrlanda’ya geriye dönük vergilerden dolayı 13 milyar euro ödemesi gerektiğine hükmetti. Kararda, AB Komisyonu’nun İrlanda’nın Apple’a hukuka aykırı biçimde yardım sağladığı ve ülkenin bu yardımı geri alması gerektiği yönündeki 2016 tarihli kararının Avrupa Adalet Divanı tarafından onaylandığı belirtildi. Yüksek mahkeme, AB Genel Mahkemesi’nin daha önce Apple lehine verdiği vergi kararını ise iptal etti.

Teknoloji devlerine 15.4 milyar euro ceza

Eşit muamele çağrısı

AB Komisyonu, merkezi ABD’de bulunan Apple’ın Avrupa faaliyetleri için İrlanda’da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin 3 yıl süren soruşturmasını 2016’da tamamlamıştı. Şirketin İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamalarının AB kurallarına aykırı olduğuna karar veren AB Komisyonu, Apple’dan 2003-2014 arasındaki dönem için 13 milyar euro ve faizinin tahsil edilmesini kararlaştırmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı, Google ve Alphabet’in AB Komisyonu’nun para cezasına karşı açtığı davada da kararını açıkladı. Buna göre, mahkeme, Google ve Alphabet’in itirazını reddederek, firmanın kendi karşılaştırmalı alışveriş hizmetine ayrıcalık sağlamak suretiyle hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle verilen 2.4 milyar euro’luk para cezasını onadı.

Avrupa Adalet Divanı, Google’ın kendi alışveriş arama sonuçlarını rakip hizmetlere göre öne çıkarmasının ayrımcılık olduğuna hükmetti. AB, Google’a arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı gerekçesiyle inceleme başlatmıştı. AB Komisyonu, 2017’de bir arama motoru olarak pazar hakimiyetini suistimal ettiği gerekçesiyle Google’a 2.4 milyar euro’luk para cezası vermiş, arama motorundan alışveriş hizmetinde rakiplerine eşit muamelede bulunmasını talep etmişti.

Teknoloji devlerine 15.4 milyar euro ceza

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Google ve Apple’la ilgili kararların ardından Brüksel’de bir basın toplantısı düzenledi.