EkonomiTEKNOFEST bereketi! Son teknolojiler sergileniyor

TEKNOFEST bereketi! Son teknolojiler sergileniyor

04.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

2018 yılında 20 bin yarışmacıyla başlayan TEKNOFEST bugün 50 farklı alanda ve 1.6 milyon yarışmacının katıldığı bir festivale dönüştü. Büyük ilgi gören TEKNOFEST Adana’da da son teknolojiler sergileniyor.

Adana’da ilk kez gerçekleştirilen ve önceki gün kapılarını ziyaretçilerine açan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), ikinci gününde de büyük ilgi gördü. Yeni model uçak ve insansız hava araçlarının gösteri uçuşu yaptığı festivalde, gelecek yıl piyasaya sunulması beklenen Togg’un sedan modeli T10F de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Haberin Devamı

Dünkü etkinlikler kapsamında, Türk Yıldızları ve Bayraktar Akıncı, S-70 Çelik Kanatlar, Air Tracktor, SOLOTÜRK, ATAK helikopterleri, Bayraktar TB3, Bayraktar TB2, HÜRKUŞ, HÜRJET, ANKA III, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı’na ait helikopterler gösteri uçuşu yaptı. Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) yürüttüğü havacılık projeleri sergilendi. Katılımcılar TUSAŞ’ın alanına ilgi gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, “TEKNOFEST 2018 yılında ilk defa düzenlendiğinde 14 farklı alanda başlamıştı ve 20 bin yarışmacı vardı. Bugün 50 farklı alanda ve 1 milyon 600 binin üzerinde yarışmacının katıldığı bir festivale dönüştü” dedi.

TEKNOFEST bereketi Son teknolojiler sergileniyor

100’ün üzerinde ülke

Haberin Devamı

TEKNOFEST Adana, T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ana yürütücülüğünde, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla Adana Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor.

Etkinlikte açıklamalarda bulunan Görgün, Adana’da 7’de 77’ye herkesin teknoloji festivaline iştirak ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Adana’nın sıcağı TEKNOFEST’in rüzgarıyla birleşti. Yani yarışmacılarımız, katılımcılarımız, paydaşlarımız ve ziyaretçilerimizle birlikte mükemmel bir atmosfer var dışarıda. TEKNOFEST 2018 yılında ilk defa düzenlendiğinde 14 farklı alanda başlamıştı ve 20 bin yarışmacı vardı. Bugün 50 farklı alanda ve 1 milyon 600 binin üzerinde yarışmacının katıldığı bir festivale dönüştü. Bir hayal, dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivalinin oluşmasına vesile oldu.”

İlk yarışmadan bugüne yarışmacı sayısının yaklaşık 80 kat arttığına dikkati çeken Görgün, “100’ün üzerinde ülkeden yarışmacı katılımcılar oldu. Her sene hem yurt içi hem yurt dışından yarışma takımları ve öğrenciler artıyor. Biz de her sene yeni yarışmalar ekleyerek bu teknoloji festivalinin ilerlemesine ve gelişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

ANKA III’ten halka açık ilk uçuş

TEKNOFEST bereketi Son teknolojiler sergileniyor

ANKA III, halka açık ilk uçuşunu TEKNOFEST Adana’da yaparken, HÜRKUŞ ve HÜRJET’in kolunda uçan ANKA III, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Haberin Devamı

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA III’ün kanat yapısı delta şeklinde bulunuyor. Türkiye’nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı ANKA III, jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip, kuyruksuz yapısıyla radarda daha az görünür bir insansız hava aracı sistemi olarak tanımlanıyor.

TEKNOFEST bereketi Son teknolojiler sergileniyor

‘Drone’da ödüller verildi

Festival kapsamında düzenlenen “TEKNOFEST Drone Şampiyonası”nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, hem genel klasmanda hem de Adana elemelerinde ilk üçe giren yarışmacılara ödüllerini takdim etti. Bu kapsamda genel klasmanda birinci olan Nazım Tüzün 50 bin liralık ödülün sahibi oldu. Etkinlikte ikinci Burak Mercimek’e 40 bin lira, üçüncü Atakan Mercimek’e ise 30 bin lira ödül verildi.