EkonomiTEB Fortis birleşmesi 1+1=2 etmeyecek

TEB Fortis birleşmesi 1+1=2 etmeyecek

05.06.2010 - 00:07 | Son Güncellenme:

Global krizin Avrupa’da banka konsolidasyonunu dayatması, TEB’le ortak olan BNP Paribas’ın Fortisbank’ı satın almasıyla Türkiye’de de zorunlu birleşmeye yol açtı

TEB Fortis birleşmesi 1+1=2 etmeyecek

Önceki gün, birleşmenin Çolakoğlu Grubu’nun BNP Paribas’la yüzde 50 oranında ortak olduğu TEB Mali Yatırımlar A.Ş.’de TEB çatısı altında olacağını duyuran TEB Genel Müdürü Varol Civil, bankanın bu operasyonla bankacılık sektöründe 9. sıraya yükseleceğini açıkladı.
Ancak Türkiye’de daha önce olan banka birleşmelerine bakıldığında şu anda her iki bankanın sahip olduğu büyüklüklerin alt alta konulup toplanmasıyla varılan sonucun kâğıt üzerinde kalacağı, birleşmenin tamamlandığı tarihten sonra 1+1’in 2 etmeyeceği anlaşılıyor.
Bunun nedenlerini şöyle sıralamak mümkün.
Birinci temel unsur; bu birleşme yurtdışı satın almadan kaynaklanan zorunlu bir birleşme sonucunda gerçekleşecektir. Fortisbank Türkiye’de satış süreci boyunca küçük de olsa bir kâr elde etmişse de bu kâr daha çok Hazine işlemlerinden kaynaklanmış, banka piyasa kaybına uğramış, müşteri tabanı da zayıflamıştır.
TEB tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2011 başında tamamlanması beklenen birleşmenin nasıl olacağı konusunda ayrıntılı bilgi yer almıyor.
Toplamda 628 olan her iki bankanın şubelerinden kaç tanesinin yakınlık nedeniyle kapatılacağı ve 10 bin 874 kişi olan toplam personelinden ne kadarının işine son verileceği belirtilmiyor. Bu eylem planı ticari bir kuruluşun bilançosuna maliyet düşüren kalemler olarak yansıtılsa da yazılı açıklamada ifade edildiği gibi büyük banka kategorisinde her iki banka, bireysel, kurumsal ve ticari bankacılıkta birbirinden çok farklı bir kulvarda yeralmadıkları için artı bir değer yaratmayacak, yeni bir know-how sağlamayacak.
Bankacılık ifadesiyle 1+1 = 2’nin altında kalacak ve birleşme sonucunda konsolidasyon yaşanacak. Daha önce Japonya’da zorunlu banka birleşmelerinde bu yaşandı.

Yeni sermaye konulacak mı?
TEB - Fortis birleşmesinin merak edilen en önemli sorularından biri de yüzde 50 - 50 ortaklık payından taviz vermeyen Çolakoğlu Grubu’nun bir değeri olan Fortisbank için ne kadar para ödeyeceği sorusu.
Şayet anlaşma böyle bir değer tespiti içeriyorsa ki Türkiye’de Ticaret Kanunu’nda banka birleşmelerine karşı bir engel yok, ancak birleşmedeki pay dağılımında yerli ortağa düşen maliyetin bedelinin ne olduğu açıklanmadı. Böyle bir bedel söz konusu ise Çolakoğlu Grubu ya yedeklerden ödeme yapacak veya ekstra sermaye koymak zorunda kalacak.

Haberin Devamı

TEB Fortis birleşmesi 1+1=2 etmeyecek

Piyasa olumlu karşıladı
Birleşme kararının açıklamasının ardından ilk seansta TEB hisseleri yüzde 8.29, Fortis hisseleri ise yüzde 10.33 yukarıda açıldı. Ancak ikinci seansta kazançlarının bir kısmını geri veren TEB hisseleri kapanışta yüzde 1.38 primle 2.20 liradan, Fortis ise yüzde 2.17 primle 1.88 liradan kapattı. Bu kapanış fiyatlarına göre TEB’in piyasa değeri 2.420 bin TL olurken, Fortis’in piyasa değeri ise 1.974 bin TL oldu.
Erste Securities Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı, “TEB ve Fortis’in şubeleşmesi yoğunluğu Marmara Bölgesi’nde. Bu nedenle birleşen bankanın bir miktar maliyete katlanması gerekecek. Tahmin ediyorum 150 - 200 adet çakışan şubeleşme var. Ortaya çıkacak olan yeni bankanın ilk 1- 2 yıl operasyonel problemlerle ciddi şekilde boğuşacağını düşünüyorum” dedi.
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı ise, “Çolakoğlu Grubu’nun Fortis’teki BNP Paribas payını hangi fiyattan alacağıyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Hangi rasyolora göre birleşecekler bunu henüz açıklamadılar. Her durumda daha büyük bir banka ortaya çıkacak. Özsermaye karlılığı ve operaysonel performans yönünden TEB’in daha iyi bir konumda olduğunu düşünüyoruz. Fortis hissedarları için böyle bir yapıda birleşme avantajlı olacak” diye konuştu.
EKONOMİ SERVİSİ